tipvip Napisano 21 Maja 2015 Napisano 21 Maja 2015 Witam, Mam krótkie pytanie, bo rozkręciłem kółka przerzutki SHIMANO XT RD-M772 i aż później zauważyłem że jedno ceramiczne drugie maszynowe (obydwa shimano), i nie pamiętam gdzie które czy to jest różnica? Po odczuciach w rękach - maszynowe delikatnie płynniej się kręci. Dzięki za podpowiedź
rkopec16 Napisano 21 Maja 2015 Napisano 21 Maja 2015 ze ślizgiem ceramicznym to jest górne, na maszynie dolne.
Mod Team safian Napisano 21 Maja 2015 Mod Team Napisano 21 Maja 2015 Kółeczka powinny być opisane na boku: Narrow to kółko napinające - dolne, G-Pulley prowadzące - górne. Niemniej jednak niektórzy (w tym ja) preferują dawać kółka odwrotnie. Możesz zauważyć, że kółko prowadzące ma lekki luz boczny w celu zapewnienia dobrej pracy napędu przy niedokładnej regulacji (kółko dostosowuje się do położenia łańcucha). Jeżeli zamontujesz kółka odwrotnie to przy prawidłowej regulacji przerzutki może nieco poprawić się 'czas reakcji' napędu, bo zawsze łańcuch będzie tam, gdzie górne kółko
tipvip Napisano 21 Maja 2015 Autor Napisano 21 Maja 2015 Wielkie dzięki za podpowiedź jeszcze pytanie kółko napinające ma strzałkę kierunku a prowadzące nie ma - nie ma różnicy jak go zakładać?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.