bardzozlymisio Napisano 21 Maja 2015 Napisano 21 Maja 2015 Czolem. Mam pytanie z kategorii teoretyczno-poznawcze. W zeszlym roku nabylem rower Scott Sportster X10 (nie moge wkleic ani fotki ani linku - nie wiem dlaczego). Bardzo fajny rower, lubie go i dobrze mi sie na nim jezdzi. Kupilem go w celu uprawiania turystyki rowerowej rodzinnej (z chariotem) - czyli sciezki, lesne dukty, szuterki itp. Z tym, ze w zeszlym roku okazalo sie ze lubie jezdzic na rowerze, bo w tylko lipcu i sierpniu zrobilem ponad 1000km i czesto nie po sciezce i czasem z gory i pod gore itp. Okazalo sie, ze opony 1,6'' zapadaja sie w piasek (mieszkam w Warszawie), ale do Szkopa zmiescily sie 2'' panaracery co znacznie poprawilo jego dzielnosc i moje samopoczucie w lesie. W zasadzie moj Szkop spelnia moje oczekiwania z kilkoma ale: - mam wrazenie, ze rama jest ciut za mala - mam 186cm i rame mam L. Probowalem XL, ale zachodzila obawa, ze zeskakujac pozbawie sie skarbu - dlatego L. Jednak mam wrazenie, ze siedze ciut zgarbiony. Przejechalem sie na Unibajku XL, ktory mial kilka cm dluzsza rure te pozioma i mialem wrazenie ze jest mi wygodniej i jakos tak bardziej sportowo - co mi odpowiadalo. Ale przejechalem na nim moze kilometr. - waze 110kg i czesto wloke za soba swojego syna ktory wazy 22kg plus waga chariota - kolo z tylu po kilku miesiacach musialem przeplesc zakladajac grubsze szprychy - poki co dziala, ale nie wroze mu dlugowiecznosci. - hamulce M395 przy naszej wspolnej masie z gorki dzialaja w zasadzie w dwoch trybach A: sumienie B: kola stop. Jadac sam jestem w stanie sie zatrzymac tam gdzie zaplanuje, ale czesto szoruje opona np. o asfalt. - przy mojej wadze amor ugina sie o 25% w stanie spoczynkowym. Jak go mocniej skrece to przestaje byc amortyzatorem. Na czym polega dylemat... Zastanawiam sie, czy: 1. kupic inna rame + widly, lepsze heble np M785 i przelozyc przerzutki (mam XT) i reszte, moze za jkis czas zmienic kola 2. czy tez sprzedac Szkopa (z zalem - bo go naprawde lubie) i kupic cos innego 3. czy tez kupic lepsze hamulce do Szkopa - jak sie kolo rozpadnie to zmienic na cos mocniejszego - i przestac pieprzyc Wszelkie rady, sugestie mile widziane * sorry, ze pisze bez polskich znakow, ale mam jakis dziwny komp z klawiszami azerty i belgijskim windowsem.
mmisiek9612 Napisano 21 Maja 2015 Napisano 21 Maja 2015 Zmiana ramy raczej będzie mało opłacalna. Spróbuj kupić dłuższy mostek i w ten sposób wydłużysz ciut rower. Na sprzedaży sporo stracisz więc też raczej szkoda. Ja bym tylko zmienił amor na coś z powietrzem np. http://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory-suntour/ncx/28-cali_amortyzator-suntour-ncx-drl-air-dysk-czarny-2015/871 plus hample na shimano slx http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/hamulce-rowerowe/hamulce-tarczowe-hydrauliczne/p,hydrauliczny-hamulec-tarczowy-slx-br-m675-shimano,49455.html Xt się nie opłaca po prawie żadnej różnicy nie ma a są droższe no i pokombinować z tym mostkiem plus koła ewentualnie.
bardzozlymisio Napisano 21 Maja 2015 Autor Napisano 21 Maja 2015 Mmisiek9612 - brzmi rozsadnie. Rozumiem. ze zacisk hamulca jest zawsze taki sam a do tarczy 180 (gdybym chcial z przodu wieksza) dopasowuje sie odpowiednim adapterem?
modrzew Napisano 21 Maja 2015 Napisano 21 Maja 2015 A jest sens ładować tam większą tarczę? Ale generalnie tak, kwestia adaptera i zaleceń producenta widelca co do max średnicy tarczy.
bardzozlymisio Napisano 21 Maja 2015 Autor Napisano 21 Maja 2015 Wydawalo mi sie, ze sens jest taki, ze wieksza tarcza lepiej hamuje i mniej sie grzeje. 110kg rowerzysta + 22kg pasazer + wozek 10kg to jest co zatrzymywac jak sie z gorki rozpedzi. Chociaz nie mialem nigdyz tym problemow przy 160cm... ale to ja jestem swiezak - wiec chetnie poslucham opinii doswiadczonych kolegow.
modrzew Napisano 21 Maja 2015 Napisano 21 Maja 2015 No to sam sobie odpowiedziałeś Ile i z jakich to gór walisz piecem z dzieckiem w przyczepce i jeszcze crossem? Owszem, hamulce potrafią się przegrzać - po paru kilometrach intensywnego zjazdu z dohamowywaniem. Praktycznie niemożliwe poza górskimi okolicami.
bardzozlymisio Napisano 21 Maja 2015 Autor Napisano 21 Maja 2015 Pochodze z Beskidu Malego, gdzie czesto ujezdzamy z mlodym odwiedzajac dziadka - a tam jest sie gdzie rozpedzic Nie mam zamiaru sie spierac, ze tarcza 180 jest dla mnie nieodzowna, ale jezdzac z dziekiem lepiej jest miec za duza tarcze; ktorej mocy nigdy nie wykorzystam, niz za mala - chyba sie zgodzisz? Poza tym za chwile Chariot pojdzie do ludzi a mlody bedzie jezdzil na holu a i sam nie traci na wadze a wrecz przeciwnie. Zjezdzanie z nim z gory polega wlasnie wylacznie na hamowaniu, zeby sie zbytnio nie rozpedzic, czyli tarcza trze o klocki nieustannie. Taka logika sie posluguje
modrzew Napisano 21 Maja 2015 Napisano 21 Maja 2015 To sprawdź jeszcze co na to producent widelca. W teorii można założyć i dałnhilowe 203mm, a w praktyce niektóre widelce XC nie wytrzymują dłuższej eksploatacji ze 180mm, a tu mówimy o crossie z jeszcze delikatniejszymi dedykowanymi widłami... Dobre zaciski nie zaszkodzą a reszta to IMHO w tym przypadku biżuteria, jeszcze jak zaczniesz kombinować z ajstechami i innymi radiatorami
bardzozlymisio Napisano 21 Maja 2015 Autor Napisano 21 Maja 2015 Zgodnie z sugestiami zaczne od wymiany hamulcow na 675 lub 785 - roznica w cenie na allegro jest niewielka. Zaloze zaciski na posiadane tarcze i zobacze jak calosc dziala. Jak bedzie OK to pomysle nad amorem i mostkiem, chyba ze kola wczesniej sie rozleca.
modrzew Napisano 21 Maja 2015 Napisano 21 Maja 2015 Spójrz na rodzaj klocków w jednym i drugim modelu, zwykle różnica cenowa między slx a XT była dość spora. Mi się udało niedawno wyhaczyć komplet XT z metalikami za 500zł
bardzozlymisio Napisano 21 Maja 2015 Autor Napisano 21 Maja 2015 Racja patrzylem na klocki F03C i G01S w XT. A'propos jest sens zakladania metalicznych w moich zastosowaniach?
mmisiek9612 Napisano 21 Maja 2015 Napisano 21 Maja 2015 Ja bym założył metalicznie. Po pierwsze lepiej hamują, po drugie lepiej odprowadzają ciepło, po trzecie dłużej żyją. Minusem jest szybsze zużycie tarczy no i mogą zapiszczeć jak zamokną. Na początek możesz założyć je tylko na przód i sam zobaczysz co wolisz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.