Skocz do zawartości

[ZACISK] LX M585 DualControl Cieknie, dobór zacisku

Brugi

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Ostatnio po zimie hamule z tylu i z przodu przestawały powoli hamować i coraz to bardziej piszczą, wimieniłem klocki na metaliki XTR i nic, okazalo sie że zaciski LX M585 pocą się na tłoczkach.(zalewałem LHM+)

Odtłuszczałem piekarnikiem, acetonem i nawet palnikiem + papierek ścienry

Zamowiłem 8 uszczelek (na zapas) na GG Trading R15 coś tam coś tam, wymieniłem, ale dalej przeciekają i jeden i drugi.

Szukałem takich nowych zacisków ale juz nie są dostępne :(

Cos można z tym jeszcze zrobić?

Mam cały osprzęt LX i XT z 2006 roku i nie chce ich mieszać kolorystycznie (żeby ładnie wyglądało)

Dzisiaj już chyba nie produkują starego szarego koloru shimano i nie chce wywalać od razu 1000zł na klamki+zacisk+manetki... jeszcze przerzutkę mam z odwróconą spręzyną... nie warto :PPP

Znalazłem zaciski w tym kolorze, a dokladnie Shimano XT M785 (szare) ale czy będa pasowac do klamek LX m585 DualControl + LHM+?

Kupiłbym odrazu zaciski + tarcze CL SLX

Ja ostatnio po zimie miałem wyciek z M535 więc równie "wiekowy" model. Pożeniłem klamkę i przewód z najnowszym zaciskiem Deore M 615. Co do tych XT to technicznie nie widzę problemu. Jedyne ale to jak tłoczki będą pracować. Lub zrób jak rodzi @sznib jeszcze raz bo nic nie stracisz .

Co mogłem źle zrobić przy wymianie?

Odkręciłem zacisk, rozkręciłem go, wydmuchałem tłoczki, wydłubałem uszczelki, założyłem nowe, wysmarowałem LHMem, wsadziłem tłoczki itd.

Przy włożonym klinie z tłoczków powoli się sączy olej.

Spróbuję jeszcze raz je rozebrać.

A co do tych XT M785 to na 100% wszystko będzie śmigać jak na M585?

Edytowane przez Brugi

Zreanimować zacisk Shimano nie jest tak łatwo. Raz się udaje a raz nie dlatego w większości przypadków kupuje się nowy. Po drugie nikt nie da Ci gwarancji czy praca tłoczków będzie dokładnie taka sama. Jedyne co Ci powiem to to, że możliwości mieszania w przypadku Shimano są naprawdę spore. U Ciebie problem to kolor bo inaczej spokojnie byś to załatwił innymi zaciskami.