Skocz do zawartości

[opony 28"] Jakie 700x23C do 150zł?

ci4cho

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Poszukuje jakiś oponek w granicach 150zł za komplet. Waże obecnie w granicach 93kg ale ogólnie za maksymalną wage potrafie podać te 100kg. Mam Eurobike'a Cross 0.1 z 2013 i szukam jakiś gum na asfalt w głównej mierze - na reszte sezonu chyba będę jakieś przekładki kombinował. Kiedyś znalazłem jakieś Schwelbe polecane w tej cenie (komplet w granicach tych 140-150zł) ale nie pamiętam modelu ani wątku w którym to było. Chciałbym także coś w granicach 700x23C albo 700x25C i z małymi oporami toczenia gdyż w głównej mierze poruszał się będę po asfalcie, betonie czy innej kostce (poz)brukowej. Obecnie mam 700x35C oraz 700x38C raczej bliżej nieokreślone - duża będzie różnica w jeździe?

I jeszcze jedno - co sądzicie na początek zabawy z oponami te druciane Schelbe Laduno w granicy 37-40zł za sztuke na allegro?

Napisano

Prawdopodobne, że ten plan zamiany crossa na "szosówkę" wymaga zakupu nie tylko nowych opon, ale i obręczy/kół. Ze znanej tabeli wynika, że jeśli obecne obręcze mają szerokość 17 mm, to można założyć zarówno opony 700x35, jak i 700x25. Ale nie węższe. Jeśli dotychczasowe obręcze są szersze (zwykle to raczej 19-20 mm), to typowa opona szosowa jest zbyt wąska.

http://roweroweporady.pl/jaka-opona-do-obreczy/

Wskazane jest także posiadanie dobrej pompki wysokociśnieniowej (realnie minimum 8 bar), gdyż opony szosowe wymagają ciśnienia dwa razy większego niż górale czy crossy. Jazda na miękkich oponach szosowych zapewne skończy się licznymi "snejkami", wskutek dobijania dętki do obręczy na nierównościach (krawężniki itp.). Ważę podobnie (95-100 kg), używam roweru miejskiego z oponami 700x25 i temat "snejków" mam dość dobrze opanowany.

Używam opon Victoria Zaffiro kupionych razem z rowerem. Cena 40-50 zł sztuka. Przejechały dotąd prawie 5000 km, pewnie przejadą następne 2000. W sumie bez specjalnych zastrzeżeń, choć w przyszłości też rozważam Schwalbe Lugano.

Napisano

Jeśli masz obręcz 19mm, to wejdzie spokojnie na pewno 1.20" Schwalbe i jak dla mnie to wystarcza, żeby czasami gdzieś polną drogą przejechać bez żadnych obaw o koło czy opony. 

Napisano

szerokosc-obreczy-a-opona.jpg

Czyli zgodnie z tą grafiką jak mam jedną obręcz 622x19 a drugą 622x20 to mniejszej niż mam nawet nie powinny wejść?

Napisano

Swego czasu śmignąłem z 700x23 na oręczach x19 ponad 400km jednorazowo i nic się nie stało. Pewnie dlatego, że nie znałem tej tabelki no i taki komplecik przyszedł mi z allegro. Obecnie te koła mam w miejskim i na tyle założyłem pamiętną oponę i tak se jeżdżę do pracy po każdego rodzaju, łącznie z trawą i tłuczniem pod nowy asfalt. Zero stresu i uważania na cokolwiek. Opona to drutówka Vittoria Rubino z jakąś tam wkładką kewlarową. Jak to by się miało do obręczy x20 to się nie wypowiem ale po swoich doświadczeniach przyjmuję, że 700x25 bedzie. Co do Lugano to większość opinii nie pochlebna. Wybrałbym Vittorię lub Kednę Kwest na której zrobiłem około 6000 km. Z tym , że te ostatnie w rozmiarze 700x28 ale za to hulały i w terenie.

Napisano

Z tym rozmiarem to tak poszedłem z teorią że slick i wąski to mi się poprawią trochę czasy i "średnia" ogólnie a skoro większość czasu to asfalt to czemu by nie. No dobra, uderze w coś ciut grubszego w granicy x25/x28. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...