Skocz do zawartości

[koło do trenażera] Prośba o pomoc w wyborze komponentów.

jaruone

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

W końcu po kilku tygodniach udało mi się zakupić trenażer B'twin 300 i teraz pora dorobić do niego koło. Mój rower to Unibike Voyager, czyli trekking na kołach 28".

Założyłem, że koło będzie tanie, na szybkozamykaczu, z taką samą kasetą jak teraz mam czyli HG31-8 11-32 - aby nie tracić czasu na regulowanie przerzutek po każdej zmianie koła.

Dowiedziałem się, że dobre i tanie opony pod trenażer mają w Decathlonie - jednak na koła 28" mają tylko oponę do szosówek :

http://www.decathlon.pl/opona-do-trenaera-700-id_8300499.html

Znalazłem jednak oponę do MTB 29" - zakładam, ze to jest to samo co 28" w trekkingu.

http://www.decathlon.pl/opona-do-trenaera-29-id_8322428.html

Obawiam się jednak , że może będzie za duża - więc może ta od szosówki nie będzie zła ??

Dlatego mając tyle wątpliwości postanowiłem zapytać Was. Czy mógłby ktoś z Was "złożyć" mi z komponentów koło ?? Powiem więcej - jakby miał ktoś na sprzedaż używane koło / obręcz ze szprychami piastą to może byśmy się dogadali.

Tak więc zaczynamy składanie - na chwile obecną widziałbym to tak :

- kaseta HG31-8 11-32 

- Piasta tylna FH801DSE  Joytech

- któraś z powyższych opon

- jakaś dętka

- obręcz 

-szprychy 

Chyba , że dacie link do gotowego koła, to dokupię poleconą oponę ,dętkę i kasetę.

EDIT:

Znalazłem coś takiego:

http://allegro.pl/kompletne-kolo-rowerowe-28-cali-na-trenazer-i5362531284.html

warto ?? Opona już chyba zjechana, pytanie czy kaseta będzie wymagać regulacji przerzutek po zmianie koła (inny model) , i czy to jest koło pod szybkozamykacz ??

Napisano

Generalnie kaseta MTB na trenażerze nie ma sensu, gdyż lekkich biegów się nie wykorzystuje - przynajmniej mi się nie zdarzyło.

Napisano

Jak najmniejszą koronkę będziesz miał 11-12T, to żadna regulacja nie będzie potrzebna. Jakbyś zapodał np 16T to mógłby być problem.

Napisano

Jak najmniejszą koronkę będziesz miał 11-12T, to żadna regulacja nie będzie potrzebna. Jakbyś zapodał np 16T to mógłby być problem.

Czyli jeśli dobrze Cię zrozumiałem wystarczy np. wolnobieg 7 rzędowy byle najmniejsza koronka miała 11-12T a reszta jest nieistotna ?? Jak wtedy operować przełożeniami ?? Byłbyś w stanie mi coś zaproponować na przykładach ??

Wybacz , że zadaję takie infantylne pytania , ale dopiero uczę się  i to podstawowych podstaw np. optymalnych przełożeń, z których jestem kompletnie zielony i jadąc pod byle wzniesienie kręcę młynka, bo trochę się zapuściłem i brak mi kondycji oraz wiedzy jak najlepiej przełożyć włożoną siłę na efektywność jazdy. Mimo to nie zrażam się .... i wciąż pytam :)

Napisano

Przecież trenażer ma hamulec. Nie przejmuj się tak kasetą. Skoro masz 11-32 i do tego regulację oporu w trenażerze, to na pewno ustawisz sobie właściwe obciążenie. Ogólnie nie kombinowałbym wiele tylko poszukał na allegro jakiegoś używanego koła do szosy, kupił oponę trenażerową (chociaż jakaś drutowa gumowa również daje radę) i tyle. Nie ma co komplikować. :)

Napisano
 Skoro masz 11-32 i do tego regulację oporu w trenażerze,

no właśnie nie mam :) musiałbym dopiero kupić i zastanawiam się czy taką samą kasetę jak w kole "do jazdy"  czy coś innego.

Dla jasności - bo może mało precyzyjnie opisałem swój problem i potrzeby - wiem, ze opór ustawie magnesami na trenażerze i tu kaseta mi wisi i powiewa - jaka by nie była opór ustawię.

Chodzi mi bardziej o to że łańcuch musi się na czymś kręcić - no nie ma na to bata prawda ?? ;)  - jak wstawię koło z jedną zębatką na piaście (takie rozwiązanie a'la Wigry 3) to też pokręci się - 1/2 obrotu i łańcuch spadnie bo bez napięcia będzie, jak założę kasetę "od czapy" też będzie problem z naciągiem, ustawieniami przełożeń itd. (zakładając że do oporów trenażera chciałbym użyć przerzutki) - nie chciałbym dostrajać przerzutek pod trenażer, a potem znów do jazdy. Dlatego zapytałem czy brać taką samą kasetę, czy może np. koło na wolnobiegu (tyle że z odpowiednimi koronkami - jakimi ??)  spełni swoją rolę równie dobrze. Koszt kasety jest mały, w porównaniu do kosztu całego koła, tańszy jest na pewno wolnobieg, dlatego szukam alternatyw lub potwierdzenia, że tok myślenia - ta sama kaseta co oryginalnie - jest najbardziej słuszny.

2 sprawa - nie wiem która opona z tych dwóch co podałem w pierwszym poście (opona do 29-erów lub 28" pod szosę) będzie odpowiednia  - kupić koło z za szeroką / za wąską obręczą to lipa - i bardziej liczyłem na taką pomoc: z tych 2 opon bierz oponę A mającą wymiary B-C do tego  kup koło/obręcz X, dętkę Y i będzie grało :)

Napisano

Czemu ma być problem z naciągiem? Przecież jeśli przerzutka tylna obsłuży Ci kasetę 11-32 to tym bardziej obsłuży 15-25 czy jakąkolwiek inną, w której zębatki nie będą mniejsze od 11 i nie większe od 32. (tą z allegro 11/28 również spokojnie obsłuży)

Jedynie kierowałbym się tym, że skoro napęd masz 8-rzędowy to i tą kasetę na trenażer również kupiłbym na 8mkę. Wtedy nie będzie problemów z dostrojeniem.

Co do drugiego pytania - obie te opony mają ten sam rozmiar.

Koło z allegro będzie pasowało - nic nie będziesz musiał regulować, jeśli teraz masz 11-32 ośmiorzędowe. Jest to koło na szybkozamykacz i wydaje mi się, że ogólnie dobry deal (koło + kaseta + opona), nawet jeśli opona jest zjechana. Spytaj tylko sprzedawcy czy nie ma jakichś wad typu centra albo co, bo nic nie ma w opisie.

Napisano

@puchaty - dzięki za radę, to koło by mi pasowało, bo w lokalnym rowerowym krzyknęli mi ze 150 zł za koło (pewnie bez kasety) do lekkiej zniżki ;) Obawiałem się czy podpasuje w 100% - więc dzięki za rozwianie wątpliwości.

Co do opon z Decathlona to gabaryt (700 -28/29") mają ten sam, bardziej chodziło mi o szerokość. Czy do tej obręczy z Allegro któraś z nich spasuje ??

Napisano

Przecież jeśli przerzutka tylna obsłuży Ci kasetę 11-32 to tym bardziej obsłuży 15-25

Nie do końca. Nie zapominaj, ze trzeba jeszcze podregulować odległość górnego kółka od kasety (b-tension).

Napisano

Gdyby zdanie które komentowałeś brzmiało "jeśli przerzutka tylna obsłuży Ci kasetę 15-25 to tym bardziej obsłuży 11-32" to miałbyś rację. Ale brzmiało odwrotnie. Jeśli ma ustawioną regulację na 32 zęby to spokojnie może założyć kasetę z mniejszą zębatką największa bez kręcenia śrubą b-tension. Szczególnie na trenażer. Najwyżej odrobinę wolniej biegi będą wchodzić.

Napisano

Dzięki Panowie za merytoryczną dyskusję - właśnie o to mi chodziło :) Serdeczne dzięki za pomoc.

Jestem już przekonany do zakupu gotowego koła z aukcji którą pokazałem - mam do Was tylko jedno pytanie.

Allegrowicz odpisał mi, że nie wie czy to jest piasta stricte pod szybkozamykacz (ale takowego używał).

Możecie mi ze swojego doświadczenia powiedzieć , czy może być z tym jakiś problem ??Nie mam doświadczenia, i nie chciałbym uszkodzić napędu, gdyby okazało się, że koło się wypina lub pracuje z luzami.

Do tej pory wydawało mi się , że wszystkie piasty z "drążone"  są pod szybkozamykacz, a mocowane na tradycyjne śruby są osadzone na osi która jest zintegrowana (ale chyba wymienialna) z piastą.

Pytanie czy to nie jest np. zwykła piasta ze zdemontowaną osią i w to miejsce wsadzony był szybkozamykacz. Jeśli jest taka opcja to czy w czymś to przeszkadza (wspomniana przeze mnie obawa przed luzami) ??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...