adihasz Napisano 20 Maja 2015 Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Witam wszystkich Trochę poczytałem o amortyzatorach XCR bo taki chciałbym kupić. A konkretnie rozglądam się za XCR RL 26'' ahead 1 i 1/8 , skok 100mm z piwotami ( najchętniej w białym kolorze ) i okazało się że jest problem z dostępnością bo większość bez piwotów. I teraz mam pytanie do fachowców znalazłem taki z 2008 roku za 310PLN nowy - czy warto taki czy szukać z młodszego rocznika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NAGINATOR Napisano 20 Maja 2015 Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Z piwotami będzie naprawdę ciężko. Ratuje Cię jakaś używka albo owiany złą sławą rst Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Looser Napisano 20 Maja 2015 Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 rst albo suntour... to jak wybor miedzy dzuma a cholera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adihasz Napisano 20 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 A co z tym amortyzatorem z 2008 roku ? i mam pytanie można tu lin wkleić bo tak łatwiej by było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NAGINATOR Napisano 20 Maja 2015 Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 rst albo suntour... to jak wybor miedzy dzuma a cholera Ja wybrałem rst i jestem zadowolony. Nie jest to szczyt techniki ale na jazdę po lesie na dystansach 50 km zachowuje się całkiem całkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adihasz Napisano 20 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Ale ja nie wybieram między RST a SUNTOUR. Decyzja jest podjęta i zadane konkretne pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 20 Maja 2015 Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Daj linka to się zobaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adihasz Napisano 20 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 nie mogę wkleić może podam nr aukcji na allegro 4997132396 no i lipa teraz doczytałem ze tylko hamulce tarczowe hehe napisałem do tego gościa z allegro i miesza strasznie ale odpisał ze biale ma bez piwotów a czarne amory z piwotami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 21 Maja 2015 Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Ja bym na twoim miejscu przeniósł sie na tarcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adihasz Napisano 21 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Dziś sprawdziłem XCR'a 100mm ale okazało się ze nie będzie dobrze z moją ramą - za wysoko ją uniesie. Może mi ktoś podać wymiar amortyzatora XCM-HLO ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Looser Napisano 22 Maja 2015 Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 a moze po prostu napisz jaki masz rower (wrzuc link, cokolwiek)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Budzik1502 Napisano 22 Maja 2015 Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Dziś sprawdziłem XCR'a 100mm ale okazało się ze nie będzie dobrze z moją ramą - za wysoko ją uniesie. Może mi ktoś podać wymiar amortyzatora XCM-HLO ? XCM o skoku 100 będzie prawie identyczny. Może poszukaj czegoś o skoku 80. A tak w ogóle to jaki masz rower i jaki masz obecnie zamontowany amorek ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adihasz Napisano 22 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 giant boulder alu lite 6061 aluxx 18'' koła 26'' widelec sztywny ( 1 1/8 ahead ) rower kupiony 12 lat temu albo trochę więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Budzik1502 Napisano 23 Maja 2015 Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 Z tego co znalazłem to w twoim rowerku tylko w wersji SE montowali przedni amorek. Był to jakiś RST prawdopodobnie o skoku 80, niestety nie jestem tego pewny. Ja widzę u ciebie 3 wyjścia. Po pierwsze to zostawić wszystko tak jak jest i zbierać na nowy rower. Drugie wyjście to kupić jakiegoś taniego uginacza o skoku 80 , lub coś powietrznego używanego ale to już raczej będzie skok 100 i wtedy geometria roweru się pogorszy. Trzecie wyjście to kupić nowy amorek , np taki jak w linku niżej ( można go ustawić na 80 ) ale do tego dojdzie ci jeszcze wymiana przedniego koła i hamulca. Przykłady podałem niżej. http://www.activia.sgl.pl/cena/amortyzatory-suntour/xcr/26-cali_amortyzator-suntour-xcr-rl-26-air-dysk-bialy-2015/896 http://allegro.pl/kolo-przod-26-do-hamulcow-tarczowych-obrecz-stozek-i5233040184.html http://allegro.pl/hamulec-avid-bb5-i5365715153.html Niestety to jest dość droga opcja , całość Cię wyjdzie około 700 zł. Tu musisz sam zdecydować czy Ci się to opłaca. Jeżeli na rowerze dobrze Ci się jeździ i reszta podzespołów jest sprawna to można zaryzykować. Na pewno amorek powietrzny i hamulec tarczowy jeszcze podniosą komfort jazdy. Ale jak za chwilę będziesz musiał wymieniać następne zepsute lub zużyte części to lepiej zacząć odkładać na nowy rower. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adihasz Napisano 23 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 Dzięki to musze przemyśleć ale znalazłem jeszcze coś takiego : http://allegro.pl/amortyzator-26-marzocchi-22-lo-i5328397907.html napisałem do nich jak jest z tym skokiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Budzik1502 Napisano 23 Maja 2015 Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 Drugie wyjście to kupić jakiegoś taniego uginacza o skoku 80 Własnie o tym mówiłem . W opisie jest że skok 80 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adihasz Napisano 23 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 No tak ale napisali że przestawiony na 100 - 120 ale rozumiem że rozmiar od osi koła do ramy jest taki sam nawet po przestawieniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Budzik1502 Napisano 23 Maja 2015 Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 (edytowane) Nie "przestawiony" tylko "prawdopodobnie przestawiany". Czyli istnieje możliwość zwiększenia skoku. Edytowane 23 Maja 2015 przez Budzik1502 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adihasz Napisano 23 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 Aaaa no tak hehe ale czekam na odpowiedz ile ma cm od osi koła do ramy. I co ten by się nadawał zamiast XCR czy też jest kiepski ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmisiek9612 Napisano 23 Maja 2015 Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 będzie git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adihasz Napisano 23 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi