akon89 Napisano 20 Maja 2015 Napisano 20 Maja 2015 Witam. Posiadam licznik KLS bezprzewodowy. Problem tkwi w tym,że podczas trasy włączam endomondo i licznik. Po przejechaniu na endomonto pokazuje np. 20KM ,a na liczniki ponad 22KM. Zawsze licznik zawyża. Licznik jest skonfigurowany dobrze bo robiłem to kilkukrotnie i pokazuje tak samo. Komu bardziej zaufać??
Baikal Napisano 20 Maja 2015 Napisano 20 Maja 2015 nie koniecznie licznik musi zawyżać, - gps czasami się zgubi poza tym jak zobaczysz mapkę na endo to zauważysz, że są to proste linie nie zawsze prowadzone po drodze a czasami dziwnymi miejscami. Licznik konfigurowałeś licząc obrót koła czy wpisywałeś z tabeli? - ja bardziej ufam licznikowi
Maximax Napisano 20 Maja 2015 Napisano 20 Maja 2015 GPS nie jest dokładny a jak dobrze licznik ustawiłeś to właśnie on jest bardziej wiarygodny niż Endomondo.
akon89 Napisano 20 Maja 2015 Autor Napisano 20 Maja 2015 Wpisywałem z tabeli. Ostatnio z dziewczyną jeździliśmy to u niej na endomondo 26KM,a u mnie na liczniku 31KM pokazało heh natomiast średnią prędkość jazdy licznik pokazuje zawsze mniejszą. Dziwna sprawa. Najlepiej będzie zrobić trasę włączyć endomondo i licznik,a później przejechać ją autem i wtedy porównać
Alkir Napisano 20 Maja 2015 Napisano 20 Maja 2015 czy gps uwzględnia różnice w wysokości terenu obliczając przebieg? Bo jeżeli np. liczy tylko od punktu A do B nie uwzględniając, że droga pomiędzy punktami prowadzi w dół i w górę to zaniży. Wg mnie wskazania licznika samochodowego to akurat żaden punkt odniesienia.
szamanae Napisano 20 Maja 2015 Napisano 20 Maja 2015 Wszystko tak naprawdę zależy od dokładności gps są te z lepszą i te gorszą dokładnością w telefonach to przeważnie ~5-10m http://blog.mierzymy.pl/odbiornik-gps-jak-szybko-sprawdzic-jego-dokladnosc/
Noculak Napisano 20 Maja 2015 Napisano 20 Maja 2015 Przeczytaj: http://www.forumrowerowe.org/topic/41730-jaki-rozmiar-kola-wpisac-do-licznika-rowerowego/
chudeusz09 Napisano 20 Maja 2015 Napisano 20 Maja 2015 Dlaczego??Dlatego, że obwód koła powinieneś zmierzyć sam i to najlepiej na kole pod obciążeniem. Mało tego, spadek czy też wzrost ciśnienia w kole zmienia istotnie jego obwód a co za tym idzie wskazania licznika też będą różne.
akon89 Napisano 20 Maja 2015 Autor Napisano 20 Maja 2015 Czyli według tabelki,która się sugeruje było dobrze. Ponieważ patrzyłem na rozmiar opony i wyszło,aby wpisać 2068. Po zmierzeniu pod obciążeniem wyszło mi 2m i 6cm,czyli to samo co w tabeli.
Moorzyn Napisano 20 Maja 2015 Napisano 20 Maja 2015 Dokładność gps zależy też od używanej appki i telefonu. Z Ride With Gps, Stravy i Endo najgorzej wypada właśnie ta ostatnia. Ze znajomym sprawdzaliśmy i Ride with gps miała błąd ok. 3-4km na 100km a Strava do 5km.
RafalxM Napisano 28 Maja 2015 Napisano 28 Maja 2015 w appkach przeważnie można ustawić częstotliwość pomiaru pozycji z gps , ja mam ustawione na Navime największą , czyli co 3 sekundy , poniżej porównanie (na potrzeby zresztą podobnych rozważań w innym remacie): wyniki zawsze w sumie mam powtarzalne i są niewielkie rozbieżności, także ja twierdzę że gps jest dokładny, w pierwszym porównaniu widać różnicę w Vmax, ale to akurat zrzuciłbym na korekcję błędów przy imporcie do Navime z appki, przeważnie to olewam
mklos1 Napisano 28 Maja 2015 Napisano 28 Maja 2015 Komu bardziej zaufać?? Pytanie retoryczne. Z zasady działania wynika, że licznik jest bardziej dokładny. Z moich doświadczeń wynika, że gps ma dłuższą metę ma zawsze niedomiar (im rzadsze próbkowanie tym większy). Zbyt wiele czynników na niego wpływa. Od 2011 roku używałem dwóch telefonów i odbiornika.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.