Skocz do zawartości

[Licznik] Endomondo vs. Licznik KLS

akon89

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Posiadam licznik KLS bezprzewodowy. Problem tkwi w tym,że podczas trasy włączam endomondo i licznik. Po przejechaniu na endomonto pokazuje np. 20KM ,a na liczniki ponad 22KM. Zawsze licznik zawyża. Licznik jest skonfigurowany dobrze bo robiłem to kilkukrotnie  i pokazuje tak samo. Komu bardziej zaufać??

Napisano

nie koniecznie licznik musi zawyżać, - gps czasami się zgubi poza tym jak zobaczysz mapkę na endo to zauważysz, że są to proste linie nie zawsze prowadzone po drodze a czasami dziwnymi miejscami. Licznik konfigurowałeś licząc obrót koła czy wpisywałeś z tabeli? - ja bardziej ufam licznikowi

Napisano

Wpisywałem z tabeli. Ostatnio z dziewczyną jeździliśmy to u niej na endomondo 26KM,a u mnie na liczniku 31KM pokazało heh  natomiast średnią prędkość jazdy licznik pokazuje zawsze mniejszą. Dziwna sprawa. Najlepiej będzie zrobić trasę włączyć endomondo i licznik,a później przejechać ją autem i wtedy porównać :)

Napisano

czy gps uwzględnia różnice w wysokości terenu obliczając przebieg? Bo jeżeli np. liczy tylko od punktu A do B nie uwzględniając, że droga pomiędzy punktami prowadzi w dół i w górę to zaniży.

Wg mnie wskazania licznika samochodowego to akurat żaden punkt odniesienia.

Napisano

Dlaczego??

Dlatego, że obwód koła powinieneś zmierzyć sam i to najlepiej na kole pod obciążeniem. Mało tego, spadek czy też wzrost ciśnienia w kole zmienia istotnie jego obwód a co za tym idzie wskazania licznika też będą różne.
Napisano

Czyli według tabelki,która się sugeruje było dobrze. Ponieważ patrzyłem na rozmiar opony i wyszło,aby wpisać 2068. Po zmierzeniu pod obciążeniem wyszło mi 2m i 6cm,czyli to samo co w tabeli.

Napisano

Dokładność gps zależy też od używanej appki i telefonu. Z Ride With Gps, Stravy i Endo najgorzej wypada właśnie ta ostatnia. Ze znajomym sprawdzaliśmy i Ride with gps miała błąd ok. 3-4km na 100km a Strava do 5km.

Napisano

w appkach przeważnie można ustawić  częstotliwość pomiaru pozycji z gps , ja mam ustawione na Navime  największą , czyli co 3 sekundy ,  poniżej porównanie (na potrzeby zresztą podobnych rozważań w innym remacie): 

wyniki zawsze w sumie mam powtarzalne i są niewielkie rozbieżności, także ja twierdzę że gps jest dokładny, w pierwszym porównaniu widać różnicę w Vmax, ale to akurat zrzuciłbym na korekcję błędów przy imporcie do Navime z appki, przeważnie to olewam ;)

navimeHTC-Wildfire_vs_polarCS100.jpg

Napisano

Komu bardziej zaufać??

Pytanie retoryczne. Z zasady działania wynika, że licznik jest bardziej dokładny. Z moich doświadczeń wynika, że gps ma dłuższą metę ma zawsze niedomiar (im rzadsze próbkowanie tym większy). Zbyt wiele czynników na niego wpływa. Od 2011 roku używałem dwóch telefonów i odbiornika.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...