Skocz do zawartości

[krótsza noga] korba z różnymi ramionami

GrzegorzP

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wskutek dawnej kontuzji mam przesunięcie w biodrze ,które spowodowało ,że moja jedna noga jest krótsza od drugiej o ok.2 cm. Wiele osób ma podobnie ,nawet czasem nie zdając sobie z tego sprawy,ale nie wszyscy pedałują :) Mnie na co dzień przeszkadza to w jeździe . A ,że jeżdżę dużo/często pomyślałem nad usunięciem problemu  (bo w imię czego niby mam się męczyć jeśli można coś poradzić ?!) ,który objawia się szybciej pojawiającym się zmęczeniem nogi dłuższej i w konsekwencji bolącym mięśniem czworogłowym. W zasadzie jest to wytłumaczalne- to ona mocniej pracuje i jej ruch jest nieznacznie inny niż tej nogi krótszej.
 I tu pytanie  : czy wydłużając jedno ramię o choćby 10mm (kupując korbę 180mm , obecna - wymagająca już wymiany- jest 170mm)  ulżyłbym sobie " w cierpieniu" ? Czy to dobry pomysł ?  
Ja wiem ...Problem nieco z kosmosu :) Ale ja stykam się z nim codziennie ,więc szukam rozwiązania. 

Napisano

To jest dobre rozwiazanie , dostepne sa korby 165 mm i 175 mm - 1 cm powinien juz poprawić kwestie równego pedałowania.Kiedyś dla znajomej zmieniałem korby na różne długości - różnica dłogości nóg była u niej około 1-1,5 cm.

Jesli jeżdzisz z pedałami platfomowymi można pokusić sie o dorobienie do jednego buta grubszej podeszwy.

• Mod Team
Napisano

Ale inna długość ramion to różne ramie i pytanie czy to nie spowoduje różnic w sile depnięcia. Niby koło 5% ale czy to nie będzie odczuwalne, nie będzie powodować dyskomfortu?

Rozumiem że dostosowanie wysokości siodła do krótszej nogi nie sprawdza się?

Pewnie jak zwykle, nie spróbujesz to się nie dowiesz.

Napisano

Ale inna długość ramion to różne ramie i pytanie czy to nie spowoduje różnic w sile depnięcia. Niby koło 5% ale czy to nie będzie odczuwalne, nie będzie powodować dyskomfortu?

Rozumiem że dostosowanie wysokości siodła do krótszej nogi nie sprawdza się?

Pewnie jak zwykle, nie spróbujesz to się nie dowiesz.

Różnicę w sile depnięcia to ja mam właśnie teraz... I dlatego tak szukam kombinacji ,która to zmieni.  Siodełko do krótszej powoduje dyskomfort jeszcze większy. dłuższa jest jakby podkurczona. Wiem ,mówimy o TYLKO 2cm ,ale wiecie ,że w rowerze to bardzo duże odległości . 

To jest dobre rozwiazanie , dostepne sa korby 165 mm i 175 mm - 1 cm powinien juz poprawić kwestie równego pedałowania.Kiedyś dla znajomej zmieniałem korby na różne długości - różnica dłogości nóg była u niej około 1-1,5 cm.

Jesli jeżdzisz z pedałami platfomowymi można pokusić sie o dorobienie do jednego buta grubszej podeszwy.

Pedały SPD i nie chciałbym ( to jasne dla każdego kto raz spróbował ) tego zmieniać :)  

Cieszę się ,że odpowiadasz jako praktyk - moje rozumowanie idzie jednak w dobrą stronę.., 

Napisano

I tu pytanie : czy wydłużając jedno ramię o choćby 10mm (kupując korbę 180mm , obecna - wymagająca już wymiany- jest 170mm) ulżyłbym sobie " w cierpieniu"

Raczej nie, korba 180mm jest dla rosłego gościa, 170mm dla niewielkiego zawodnika :) Jeden centymetr różnicy w tym przypadku to przepaść.

Pedały SPD i nie chciałbym ( to jasne dla każdego kto raz spróbował ) tego zmieniać

Według mnie masz ułatwione zadanie przy SPD - spróbuj dać podkładki pod blok, nie musi to być 2cm. Wiem że są kliny pod bloki, być może są też podkładki, jak nie to niezawodna blacha z puszek po browcach ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...