Skocz do zawartości

[Korba Ultegra] a suport BB30.

Darek14

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A właśnie, że są odpowiednie suporty. Znam przynajmniej dwa i z obu korzystałem, co prawda w rowerach MTB, ale mają także swoje szosowe odpowiedniki:

KCNC

ROTOR

Ewentualnie możesz zaszaleć i zainwestować w "ceramikę", wybierając inny model ROTOR'a.

Napisano

To jest mniej uniwersalne i droższe niż adapter + suport (zwłaszcza gdy chce się pozostać przy korbie Shimano, wtedy montuje się ogólnie dostępne suporty), Bezsensowny zakup.

Napisano

Dedykowane suporty 30/24 mają jedną wielką zaletę - miski są stale dociskane i eliminuje to problem z "rozkalibrowaniem" mufy.

Mistrz to chyba Praxis Works,gdzie dodatkowo tuleja rozpycha delikatnie mufę,co jeszcze mocniej stabilizuje wkład.

W przypadku tulei z gwintem poszukałbym jak najlepszej jakości i wkleił na Loctite.

Napisano

Dzięki za informację. Niestety, muszę się przyznać, że ani się nie znam na sprawach technicznych ani nie mam czasu się tym zajmować. Będzie robic to 

serwis, w którym od wielu lat zostawiam rowery i do tej pory byłem zadowolony - naprawdę się starali. Natomiast po rozmowie z mechanikiem odniosłem

wrażenie jakby w tym temacie nie był do końca zorientowany. Dlatego zapytałem na forum.

Napisano

To jest mniej uniwersalne i droższe niż adapter + suport (zwłaszcza gdy chce się pozostać przy korbie Shimano, wtedy montuje się ogólnie dostępne suporty), Bezsensowny zakup.

Nie używałbym aż tak mocnego sformułowania ;). Bo niby dlaczego bezsensowny? Stosowałem oba rozwiązania, czyli zarówno dedykowany suport, jak i adapter. Nie zauważyłem przewagi żadnego z tych rozwiązań nad drugim. Ale jeśli ktoś jest maniakiem wagi, to dedykowany suport będzie lżejszy. Nie będzie także droższy od hybrydy adapter + suport Shimano.

Faktem natomiast jest, że jeśli ktoś na wieki wieków zamierza pozostać przy Shimano, a w zasadzie przy standardzie BSA, to adapter daje mu więcej możliwości, bo suportów BSA jest bez liku, czego nie można powiedzieć o suportach BB30/24.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...