drunkmaster Napisano 20 Maja 2015 Napisano 20 Maja 2015 Witam Wszystkich To mój pierwszy post na forum, co prawda złożyłem już 3 rowery i myślałem że "liznąłem" temat, ale okazuje się że nie do końca. Nie dawno dzięki koledze mieszkającemu w stanach kupiłem okazyjnie fajną ramę i mam w planach poskładanie na niej roweru. No i tu zaczynają się strome schody, o ile stery/suport/hamulce IS/sztyca pasują to tylne koło już zupełnie nie. Aktualnie jeżdżę na piastach novatec z osią QR 10mm, nowa rama posiada haki o szerokości 25mm a średnica montażowa dla osi to 20mm, w komplecie z ramą jest też oś 12mm i adaptery (tulejki jakieś) zmniejszające fi z 20 na 12mm. Zupełnie nie jestem w temacie, jedyne co wiem to że trzeba będzie przezbroić całe koło i kupić piastę na sztywną oś. Zupełnie się nie orientuję jak szukać takiej piasty i czy będzie pasować. Po szybkim przejrzeniu ofert i wpisaniu w pole wyszukiwarki 'piasta sztywna oś' wyskoczyło mi kilka ofert w cenach 700-1200 zł. Trochę kosmicznie to brzmi dla mnie, chciałbym się zmieścić w 300 zł max. I tu prośba o przybliżenie tematu, jak odróżnić taką piastę od zwykłej? Rozumiem że ta piasta ma być przelotowa, wrzucam oś i skręcam. Dziwne bo ten standard nie jest nowy a takich piast jest jak na lekarstwo, mowa o takich dla przeciętnego zjadacza chleba, jakbym miał wolnego tysiaka to pewnie koło już by się plotło Rower ma służyć głównie do jazdy po lesie, zwykłe enduro bez jakiś szaleństw. Pozdrawiam
Fenthin Napisano 20 Maja 2015 Napisano 20 Maja 2015 Pamiętaj o tym, że z osią 12mm idą w parze szerokości 135mm, 142mm i 150mm. Skoro jednak piszesz o 135x12, w granicach 300zł dostaniesz Novatec NT-D882SB-A12 czy Dartmoor Revolt Cassete.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.