Skocz do zawartości

[koło] Piasty 135x12 - przerobienie koła

drunkmaster

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Wszystkich

To mój pierwszy post na forum, co prawda złożyłem już 3 rowery i myślałem że "liznąłem" temat, ale okazuje się że nie do końca. Nie dawno dzięki koledze mieszkającemu w stanach kupiłem okazyjnie fajną ramę i mam w planach poskładanie na niej roweru. No i tu zaczynają się strome schody, o ile stery/suport/hamulce IS/sztyca pasują to tylne koło już zupełnie nie.

Aktualnie jeżdżę na piastach novatec z osią QR 10mm, nowa rama posiada haki o szerokości 25mm  :sick: a średnica montażowa dla osi to 20mm, w komplecie z ramą jest też oś 12mm i adaptery (tulejki jakieś) zmniejszające fi z 20 na 12mm.

Zupełnie nie jestem w temacie, jedyne co wiem to że trzeba będzie przezbroić całe koło i kupić piastę na sztywną oś. Zupełnie się nie orientuję jak szukać takiej piasty i czy będzie pasować. Po szybkim przejrzeniu ofert i wpisaniu w pole wyszukiwarki 'piasta sztywna oś' wyskoczyło mi kilka ofert w cenach 700-1200 zł. Trochę kosmicznie to brzmi dla mnie, chciałbym się zmieścić w 300 zł max.

I tu prośba o przybliżenie tematu, jak odróżnić taką piastę od zwykłej? Rozumiem że ta piasta ma być przelotowa, wrzucam oś i skręcam. Dziwne bo ten standard nie jest nowy a takich piast jest jak na lekarstwo, mowa o takich dla przeciętnego zjadacza chleba, jakbym miał wolnego tysiaka to pewnie koło już by się plotło  :verymad:

Rower ma służyć głównie do jazdy po lesie, zwykłe enduro bez jakiś szaleństw.

Pozdrawiam

Napisano

Pamiętaj o tym, że z osią 12mm idą w parze szerokości 135mm, 142mm i 150mm.

Skoro jednak piszesz o 135x12, w granicach 300zł dostaniesz Novatec NT-D882SB-A12 czy Dartmoor Revolt Cassete.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...