Mod Team Odi Napisano 19 Maja 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 Ahoj Pod wpływem nagłej potrzeby i suportu z wyjątkowo płytkim wielowypustem stworzyłem sobie proste narzędzie, dzięki któremu już nigdy nie obrobię wielowypustu przez wysuwający się klucz. Miarka się przebrała jak nie mogłem wystarczająco mocno dokręcić suportu bo klucz pod wpływem siły wysuwał się uszkadzając zęby wielowypustu. Klucz do suportu został przewiercony przez środek, co pozwoliło włożyć w niego pręt gwintowany M8. Z jednej strony pręta 2 nakrętki i duża podkładka, z drugiej podkładka i nakrętka do skręcenia. Tak przygotowanym narzędziem mocujemy klucz w gnieździe bardzo stabilnie i choćby nie wiem jakiej siły użyć nie ma ryzyka, że klucz się omsknie. Prosta rzecz, a cieszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niszczacyzboze Napisano 19 Maja 2015 Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 Genialny patent w swojej prostocie. To co ja przeżywałem z tym żeby rozkręcić swój suport po 2 latach jazdy to był armageddon. Pomijając to że na ponad metrowym przedłużeniu udało mi się go odkręcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hetman Napisano 19 Maja 2015 Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 Tyle, że gwint w osi suportu jest 5/16"x26TPI a da się zrobić zamiennik M8x1 więc to co wykombinowałeś to nie bardzo wiem do czego pasuje - jedną pustą miskę da się wykręcić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 19 Maja 2015 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 A co ma do rzeczy gwint w osi suportu? Nie bardzo rozumiem. To co zrobiłem zabezpiecza klucz przed wypadnięciem podczas odkręcania i uszkodzeniem wielowypustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hetman Napisano 19 Maja 2015 Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 To, że jak masz pełny suport z osią, to inaczej jak za gwint w osi nie złapiesz... Nie wiem jaki suport odkręcałeś bo na wszystkich zdjęciach masz zamontowany komplet kluczy. A propos, osie od przednich piast starych szosówek miały ten sam gwint i nie trzeba nawet niczego dorabiać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 19 Maja 2015 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 Zgadza się. Ale suport to jak widać octalink, oś ma dziurę na wylot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hetman Napisano 20 Maja 2015 Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 No tak, to w prosty sposób daje radę. A co jest w octalinku, M15x1? Bo nie mogę wygooglować na szybko? Tak żeby też za oś łapać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz.zajt Napisano 21 Maja 2015 Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Już dawno korzystałem z tego patentu tylko że jeszcze prościej ! Należy odkręcić zacisk z koła ( nie pamiętam czy przedni czy tylni żeby była dobra długość ) Przekładamy zacisk przez oś suportu oraz klucz i odpinany Ew. Należy użyć podkładek jeśli nakrętka zacisku jest zbyt mała i wpada w klucz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
twojastara Napisano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 w kwadratach "nie przelotowych" mozna sprobowac chwycic poczatek gwintu zwykla sruba M8x1; jest to oczywiscie "druciarstwo", ale podstawowe zadanie (czyli ustabilizowanie klucza do misek) spelnia. pzdrower Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 14 Czerwca 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 na pewno można, bo Pedros ma taki wynalazek w swoim arsenale. Mam, używam, działa przednio... Szacunek... I. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 12 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 ja używam starej ośki od piastyprzód gwint m8 drobnozwojowy + nakrętka i i podkładka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vdcmike Napisano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Dokładnie tak, do kwadratu najlepsza jest stara oś z roweru typu wigry itp. nawet z jednym konusem, który świetnie klucz stabilizuje. Kiedyś zdarzało mi się wykorzystywać również tzw. ścisk stolarski (z jednej strony opierając na kluczu a z drugiej na osi suportu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Ja również przykręcam klucz zwykłą śrubą M8 łapiąc za początek gwintu w suporcie. Rozwiązanie jeszcze prostsze, wymagające użycia jedynie śruby i podkładek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi