Skocz do zawartości

[pierwszy przegląd] Mondraker i pierwszy przegląd/serwis roweru

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Forumowiczów.

Mam nadzieję, że piszę w dobrym miejscu - jeśli nie, proszę o przeniesienie.

Parę dni temu stałem się posiadaczem roweru firmy Mondraker. :)

Na stronie mondraker.pl jest informacja o pierwszym darmowym serwisie gwarancyjnym w dowolnym sklepie w całej Polsce. Dzwoniłem do dystrybutora (co prawda do serwisu, nie do działu handlowego) i otrzymałem informację, że jedynie w sklepie mbike lub u nich - mieszkam na Śląsku i nie bardzo mi się widzi wysyłanie roweru nad morze <_< - i to już po przejechaniu 100km.

Czy ktoś z Was korzystał z tej opcji? Jak to się odbywa (jesli faktycznie można go zrobić na ich koszt)?

Napisano

Wykonanie tego pierwszego "darmowego" serwisu jest zazwyczaj warunkiem nie stracenia gwarancji na rower (brak serwisu = brak gwarancji). Serwis ten za darmo wykonują w praktyce dystrybutorzy (oficjalne sklepy) danej marki (więc możliwe, że tylko mbike i 7anna). Jak nie chcesz wysyłać roweru do Gdańska lub Krakowa, to zazwyczaj dopuszcza się przegląd w dowolnym sklepie rowerowym, ale jest on płatny (30-50 zł), a ogranicza się wyłącznie do regulacji przerzutek i sprawdzenia dokręcenia wszystkich śrubek i innych części.

Napisano

@@kamfan,

Na stronie pisze, że w dowolnym. Chyba że ta dowolność właśnie się kończy na wyborze pomiędzy 7anna, a mbike :D

Spróbuję najwyżej jeszcze raz zadzwonić do nich - chociaż jak usłyszą mój głos to pewnie się załamią :X i zobaczę co mi jeszcze powiedzą. Mimo to jeśli ktoś ma jeszcze jakieś doświadczenie z taką praktyką z Mondrakerem to miło będzie jeśli się wypowie :)

Napisano

Ale jak to sobie wyobrażasz?

Ze jedziesz do jakiegoś serwisu prowadzonego przez Pana Zenka i dzień dobry niech mi pan zrobi darmowy przegląd bo ja mam nowy rower"

To jak kupujesz telefon firmy x to dzwonisz do firmy y ze Ci się zepsuł?

Wiadomo ze "w dowolnym punkcie" oznacza ze w dowolnym punkcie współpracującym z daną marka.

Napisano

Ale jak to sobie wyobrażasz?

Nie mam pojęcia, stąd moje pytanie do osób bardziej rozeznanych w temacie.

Może się okaże, że gra nie warta przysłowiowej świeczki i lepiej będzie zrobić gdzieś normalnie na swój koszt.

Napisano

Pierwszy przegląd nie jest konieczny, nikt nie zadawał mi o to pytań przy zgłoszeniu gwarancyjnym. Swoją drogą gwarancja w Mondrakerze jest naprawdę solidna i bezproblemowa.

Napisano

Gwarancja to dobrowolne zobowiązanie producenta, nie mylcie jej z rękojmią czy niezgodnością towaru z umową. O ile mi wiadomo w gwarancji producent może zastrzec warunki jej dopuszczalnosci, w tym uzależnić ją od przeglądu.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Aby nie zostawiać tematu niewyjaśnionego napiszę jeszcze parę słów. Może komuś się jeszcze przyda ;)

Wybrałem się do sklepu mbike w Katowicach i dowiedziałem się, że wykonują takie przeglądy bez problemu - robili już niejednego Mondrakera na koszt 7anna.

Polecili mi jedynie by zadzwonić jeszcze do 7anna i poinformować, że dany rower będzie oddawany do ich serwisu, a oni już resztę załatwią pomiędzy sobą.

Tak też zrobiłem i po długim weekendzie rower zawożę na serwis zerowy. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...