PanRowerek Napisano 23 Maja 2015 Napisano 23 Maja 2015 Masz rację rowerzysta01. Ja tylko poleciłem coś w miarę sensownego za tę kwotę.
jaruone Napisano 24 Maja 2015 Napisano 24 Maja 2015 Panowie, łańcuch oxforda przypasował mi bo całkiem dobrze się zgina- nie będzie problemu z przewozeniem go w plecaku razem z innymi rzeczami, no i chciałbym go zamówić. Czy ten z tego linku: BLOKADA LINKA ZAPIĘCIE ŁAŃCUCH OXFORD 1,5m X 1cm (5361714002) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Będzie ok? 1,5m myślę że wystarczy spokojnie, bo 2 metrowy to kolejny dodatkowy ciężar. Kup sobie 1 m - będzie ok,tyle łańcuch spokojnie wystarczy. Tu masz link: http://gardo.pl/blokada-na-tarcze-oxford-hd-chain-1m-p-1177.html bo widzę, że Ci podpasował, tylko trochę przekombinowałeś (z tym 1.5 m). Sam posiadam ten łańcuch - mógłby być lżejszy (2.5 kg zważone - pokrywa się z danymi producenta), ale to jest cena bezpieczeństwa - nie zaczarujemy go, aby stal zmieniła swoją wagę . Łańcuch sprawia wrażenie "nie do ruszenia" , a wrażenie (aspekt psychologiczny) wywierane na złodzieju to też b.ważny element walki Co do wagi - ciągle łapię się na tym że próbuję oszukać fizykę , a z nią, jeśli obracamy się w środowisku zabezpieczeń ze stali hartowanej - przynajmniej, dopóki nie wymyślą mega wytrzymałego, lekkiego materiału w przystępnej cenie - nie wygramy !!! Co to oznacza ?? Już wyjaśniam. czytając dziś kilka postów odnośnie łańcucha Magnum 3106 pomyślałem, "kurde fajnie niecałe 2 kg, może sprzedać Oxforda i kupić coś 0,8 kg lżejszego?wygląda solidnie ", a zaraz potem walnąłem się w łeb. O czym ja myślę - mam łańcuch o ogniwach 9.5 mm, długość 1 m, zapięcie na fajną szeklę, dobre wyniki testów - o co mi chodzi - o te 0.5-0.8 kg ?? To w zasadzie niewiele (wziąłem dla porównania w ręce mój łańcuch i butelkę 1.5 z wodą - odczuwalna różnica - prawie żadna), a jakie daje poczucie bezpieczeństwa, szczególnie w miejscach pokroju marketów. I tu jest sedno sprawy - 8 mm vs 9.5 mm, 85 cm vs. 100 cm - stąd się bierze waga, bezpieczeństwo i wygoda (większa długość = możliwość przypięcia do większej ilości rzeczy). Chcesz mieć lekki łańcuch, można iść dalej i zamiast 8 mm kupić coś z ogniwami 6-7 mm - ja miałem chwilę takiego Master Locka,ale go oddałem bo kolor mi nie pasował - jakie było moje zdziwienie jak na filmiku Warszawskiej Masy Krytycznej poległ pod jakimiś badziewnymi nożycami z Castoramy za 40 zł. Wiadomo można by iść z grubością ogniw niemal w nieskończoność, ale 10 mm ogniwo też polegnie, 18 mm u-lock również - chodzi o to, aby nie poległo pod byle nożycami i zniechęciło złodzieja. W trakcie poszukiwań sprawdzałem wagę najlepszych U-locków, z tego co pamiętam - 2 kg nie wyjęte, te największe Kryptonite New York ponad 2.5. Nie da się oszukać fizyki - jak coś jest mocne i wytrzymałe, a zrobione ze stali musi ważyć Dlatego jeśli chcesz coś bezpiecznego, z atestami Art i SoldSecure oraz w dobrej cenie - bierz łańcuch z mojego linku (możesz poszukać jeszcze czy gdzieś taniej nie mają) - ja z wysyłką na Allegro wyłapałem za 99 zł. Długość powyżej 1m nie ma większego sensu. I 2 rady na koniec - otulina z materiału prędzej czy później pozaciąga się,a materiał w miejscu łączenia nitem lekko przetrze i nit nie będzie go trzymał - olej to, w każdym łańcuchu tak się dzieje, zawsze można zszyć, czy złapać na opaskę zaciskową - ważne, żeby łańcuch był przykryty otuliną i nie rysował ramy. Sakwa na bagażnik - coś w tym stylu, jak poniżej powinna rozwiązać problem z obijaniem samego siebie łańcuchem w plecaku (sam nad czymś takim myślę) - jeśli masz rower bez bagażnika, to w przyszłości zainwestuj w jakąś torbę rowerową mocowaną do ramy, lub w ostateczności w dobry plecak. Wożenie łańcucha na rowerze, a nie na sobie szybko pozwala o nim zapomnieć
brt0555 Napisano 24 Maja 2015 Autor Napisano 24 Maja 2015 Masz rację rowerzysta01. Ja tylko poleciłem coś w miarę sensownego za tę kwotę. Polecasz coś bo jest dłuższe, giant też ma wersje long. Nie wierz w opisy producentów tylko to co reprezentuje sobą dany towar. Jadę po tego gianta w tygodniu, jak linka okaże się typową nie wartą dopłacania linką to wezmę bez. Dzięki za pomoc, dam znać jak kupie. @UP Znalazłem w Łodzi ten łańcuch i teraz mam dylemat, różnica 0,5kg między łańcuchem a u-lockiem gianta. Łańcuch bardziej uniwersalny, ale u-lock poręczny.
PanRowerek Napisano 24 Maja 2015 Napisano 24 Maja 2015 Dłuższe, krótsze, co kto woli. Ale dłuższe, to więcej możliwości przypięcia roweru. Ja poleciłem tylko zapięcie które jest hartowane i znasz jego wymiary. Po raz kolejny napiszę że o tym zapięciu Giant, nic nie pisze o hartowaniu, ani nie są podane jego wymiary. :/ O zabezpieczeniach marki Giant pierwsze słyszę, o zabezpieczeniach Axa więcej słyszałem, więc je Tobie poleciłem. Ale jeśli masz możliwość zobaczenia Gianta w rzeczywistości, to czemu nie. Najważniejsze żebyś był zadowolony z zapięcia.
jaruone Napisano 24 Maja 2015 Napisano 24 Maja 2015 @UP Znalazłem w Łodzi ten łańcuch i teraz mam dylemat, różnica 0,5kg między łańcuchem a u-lockiem gianta. Łańcuch bardziej uniwersalny, ale u-lock poręczny. tu już sam musisz sobie odpowiedzieć - ja wybrałem łańcuch bo ma lepsze możliwości zapięcia. Wiadomo wokół dębu Bartek go nie owiniesz, ale wokół latarni jak najbardziej. Ja decyzji dokonałem wchodząc na site onguarda i patrząc na zdjęcie ze strony tytułowej http://www.onguardlock.com/ Zadałem sobie pytanie czy ta laska na rowerze da radę użyć swojego u -locka na tej latarni ?? Bo chłoptaś chyba użył łańcuszka - zdjęcie przycięte więc nie widać czy opasał latarnię czy coś innego
szamanae Napisano 24 Maja 2015 Napisano 24 Maja 2015 mam takie pytanko takie coś http://allegro.pl/torba-sakwa-na-rower-trojkatna-641001-i5138009603.html nadawało by się na przewożenie takowego łancucha 1m ;> ?
jaruone Napisano 24 Maja 2015 Napisano 24 Maja 2015 Ciężko powiedzieć jak to jest wykonane i czy wytrzyma. Ja kupuję Kryptonite Transit Chain Bag, bo nie chcę , żeby łańcuch któregoś dnia mnie wyprzedził
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.