ziemian Napisano 19 Maja 2015 Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 Witam Przymierzam się do kupna używanego amorka powietrznego i mam jedną wątpliwość która mnie gryzie, a mianowicie: Jaka powinna być minimalna długość sterówki jeżeli długość główki ramy ma 16cm i do tego 1cm nakrętka sterów, mniemam, że podkładki dystansowe do sterów są zbędne. Czy wystarczy np. 18,5cm czy musi to być tyle żeby jeszcze wszedł cały mostek ??? Z góry dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
topol Napisano 19 Maja 2015 Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 Nie mufa a główka ramy.Do jej długości dodaj mostek 4cm,stery minimum 1 cm,wskazane pokładki 2x 1cm.Sterówka powinna kończyć się najlepiej 5mm przed końcem mostka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 19 Maja 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 ,wskazane pokładki 2x 1cm A bez podkładek się nie da? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziemian Napisano 19 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 Wydaje mi się właśnie, że się da, czemu wskazane jest, żeby były 2 podkładki dystanse ??? Mostek musi cały wejść ??? Bo teraz jeżdżę na XCR i mostka jest 2,5cm włożone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jahoo84 Napisano 19 Maja 2015 Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 Minimum moim zdaniem to jak sterowania kończy się w połowie górnej śruby mostka, jeśli ja przekracza to już jest pięknie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RISTO90 Napisano 19 Maja 2015 Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 Ja u siebie miałem w starym amorze (Dart2)za krótką sterówkę. Bez podkładek pod mostkiem, rura sterowa była w połowie mostka (4cm mostek). Dało się to skręcić i ja tak jeździłem i później moja dziewczyna. Z przodu hamulec tarczowy. Luzów brak i innych problemów również. Ale zgodnie ze sztuką myślę ze bezpieczniej jak będzie ok tych 4cm rury w mostku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziemian Napisano 19 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 OK, a co byście mi bardziej polecili: SR Suntour Epicon rld rocznik 2011 Regularnie serwisowany, 2 tygodnie temu zalany nowym olejem 5W, górne lagi w stanie idealnym za ~350-400zł czy Rock Shox Recon SL rocznik 2008/2009 Przebieg ok. 1000km, lagi w stanie idealnym, regularnie zmieniany olej, za ~400zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
topol Napisano 19 Maja 2015 Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 A bez podkładek się nie da? Oczywiscie,ze sie da. Lecz warto miec ciut zapasu do regulacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziemian Napisano 19 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 A co z tymi dwoma amorami który lepiej wziąć Recon SL 2009 czy Epicon RLD 2011 ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 19 Maja 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 Lecz warto miec ciut zapasu do regulacji. Mowa o minimalnej długości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
topol Napisano 19 Maja 2015 Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 Oby sobie autor tematu nie pluł w brode ze za nisko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siejak1 Napisano 19 Maja 2015 Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 Może lubi jak ma nisko kierownice ja też lubię nisko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jazda_w_2_stylach Napisano 19 Maja 2015 Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 A jak lubi mieć wysoko? Lepiej wziąć dłuższą sterówkę, większy zakres regulacji, a może kiedyś wsadzisz mostek 4 cm. Poza tym sterówkę można przyciąć, jeśli lubisz mieć kiere nisko. U mnie bez podkładek szybko robiły się luzy [emoji19] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziemian Napisano 19 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 Teraz jeżdżę bez dystansówek i naprawdę kierownica jest nisko co mi naprawdę pasuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 20 Maja 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Podkładki zawsze można dać nad mostek. Jak wysokość mostka przypasuje można sterówkę przyciąć, jak będzie za nisko jedna podkładka pod mostek i testujemy dalej. Jeśli od razu przytniemy na opcję bez podkładek to już po ptakach, sterówki nie wydłużymy. Jest jeszcze aspekt ekonomiczny, jeśli mamy krótką główkę ramy to warto dać tyle podkładek, nawet nad mostek, żeby sterówka amortyzatora miła minimum te 18cm. Amortyzator z krótsza rurą sterową będzie bardzo trudno sprzedać w przyszłości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 20 Maja 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Jeśli od razu przytniemy na opcję bez podkładek to już po ptakach, sterówki nie wydłużymy. Autor pyta o zakup używki z określoną długością sterówki. Dlatego drąży temat. Jak jest okazja na zakup dobrego sprzęta to pojawiają się takie dylematy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziemian Napisano 21 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Ostatecznie udało się kupić FOX 32 F100 RL w stanie idealnym igiełka, amorek po serwisie i wymianie uszczelek i oleju, lagi bez najmniejszej ryski Sterówka 19,5cm także będzie na pewno OK Jutro będzie u mnie zobaczymy jak to cudo się sprawuje, podejrzewam, że będę mega zadowolony bo do tej pory jeździłem przez 5 lat na SR XCR LO xD także to mój pierwszy powietrzniak i od razu taki lisek xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jahoo84 Napisano 21 Maja 2015 Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Za ile wyrwaleś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziemian Napisano 21 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 700zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.