Skocz do zawartości

[strava] zawyżone prędkości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, od jakiegoś czasu aplikacja podaje zawyżone prędkości maksymalne, ostatnio pokazała mi ze jechałem 90km/h co jest oczywiście nie prawdziwe, spotkał się ktoś z takim problemem?

Z góry dziękuję za pomoc

Napisano

Pomiar prędkości z GPSa z zasady jest skazany na przekłąmania, a największe zmyłki są w dwóch sytuacjach:

- Na ostrym zakręcie, jeśli jedziesz przez niego bardzo szybko,

- W momencie, gdy na chwilę zgubisz sygnał GPS, potem go odzyskasz, a na mapie pojawi się prosta krecha i gwałtowny przeskok między dwoma punktami.

Ciężko jest cokolwiek z tym zrobić, bo jest to wina samej metody pomiaru i dokładności GPSa, chociaż jakieś uśrednianie po stronei aplikacji mogłoby trochę pomóc.

'Prawidłową' prędkość maksymalną możesz sobie oszacować mniej więcej z wykresu, musisz po prostu zignorować samotne, wąskie, sterczące bardzo wysoko 'szpilki'.

Napisano

'Prawidłową' prędkość maksymalną możesz sobie oszacować mniej więcej z wykresu, musisz po prostu zignorować samotne, wąskie, sterczące bardzo wysoko 'szpilki'.

Masz rację, na wykresie prędkości max zdecydowanie wychodzi niższa :) szkoda ze nic z tym nie można zrobić. Wcześniej wszystkiego się zgadzało prędkość z wykresem, a od jakiegoś tygodnie zrobił się taki problem

Napisano

Czy ostatnio dokonywałeś aktualizacji Stravy bądź oprogramowania telefonu? Być może goście ze Stravy coś spie@#$li i poprawią to przy kolejnej aktualizacji.

Napisano

Ja miałem dość zaskakujący problem z Samsungiem Ace III Mini - wszystko było ok na podstawowym sofcie dopóki nie zacząłem kombinować, a po zrootowaniu telefonu i wgraniu CyanogenMod, GPS dryfował przeokrutnie i nie trafiałem w prawie żadną trasę, co przekładało się potem na prędkości, dopasowanie segmentów, dane dot. wysokości... Muszę teraz chyba przywrócić oryginalny soft operatora.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...