bartekbf Napisano 19 Maja 2015 Napisano 19 Maja 2015 Witajcie!Zakupiłem jakiś czas temu rower - mniejsza o ramę i osprzęt, ale powiem tylko, że jest bardzo przyzwoity - do niego były dość fajne koła: model Fulcrum Red Metal Zero (http://ctbike.pl/fulcrum-red-metal-zero-xrp-kola-ust-disc-6-srub.html). Są one w rozmiarze 26" i w zestawie z oponami Schwable Rocket Rone - 2,25x26. Niestety nie wiem jakie dętki, bo nie dokopywałem się jeszcze do nich. Koła były nieco scentrowane, więc oddałem je na serwis i są w bardzo fajnym stanie. Lecz niestety opona biła mi w jednym miejscu (tył - bicie góra dół). Udało się zażegnać ten problem, lecz ostatnio zauważyłem, że przód odkształcił mi się nieco na boki - zresztą tył chyba też. Co mam zrobić z tym felerem? Preferuje raczej dość terenową jazdę, nieco agresywną. Powiedzcie mi, czy te koła nadają się w ogóle do takiej jazdy w terenie? Gdzie leży wina tego odkształcania się? Czy po stronie opony? Czy może koła mi się non stop centrują? Sam już nie wiem... Pomóżcie coś w tym temacie :<
chudeusz09 Napisano 19 Maja 2015 Napisano 19 Maja 2015 Nie jesteś w stanie określić czy bicie ma opona czy obręcz?
seraph Napisano 19 Maja 2015 Napisano 19 Maja 2015 Opona równo siedzi? Rant wskakuje równo na całym obwodzie?
bartekbf Napisano 19 Maja 2015 Autor Napisano 19 Maja 2015 Obręcz raczej nie bije na boki - wprawdzie nie mam profesjonalnej centrownicy, ale tyle jestem w stanie stwierdzić po zakręceniu kołem. Opony były nieco odkształcone, ale wskoczyły w końcu równo na obręcz i było ok. Tylko znowu zrobiłem coś koło 200-300 km i znów pojawił się problem, a po wczorajszej jeździe w terenie mam wrażenie, że jest jeszcze gorzej. Ewidentnie bije na boki i problem się pogłębia. Co mam na to poradzić? Smarowanie ludwikiem? Dopompowywanie do 4 atmosfer? W serwisie (podczas centrowania kół) udało im się jakoś zrobić, że bicie przestało przeszkadzać w jeździe. Ale jeśli ten problem ma mi się co jakiś czas odnawiać, to ja już sam nie wiem... Powiedźcie mi jeszcze, czy te koła nadają się na jazdę w stylu mtb? Lasy, góry - ogólnie teren - nie są zbyt "delikatne" do tego?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.