Skocz do zawartości

[Złodzieje] Rowerów na celowniku UWAGI!

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Szanownych Rowerowiczów,

jako że okropna chorobździel mnie zainfekowała i leżę sobie do końca tygodnia na chorobowym to przypadkiem zobaczyłem dosłownie przed kilkoma chwilami ciekawą powtórkę programu UWAGA! na TVN.

Tematem odcinka z dnia 18 maja 2015r. godz 19:50 było namierzenie złodziei rowerowych za pomocą dostępnych urządzeń GPS, które zostały ukryte w gwiazdce rury sterowej amortyzatora oraz w lampce.

Zresztą co ja się będę rozpisywał, zobaczcie sami:

http://uwaga.tvn.pl/reportaze,2671,n/zlodzieje-rowerow-na-celowniku-uwagi,168744.html

Ciekawe rozwiązanie na tych baranów co psują nerwy ludziom. 

P.S Dopiero się zorientował, że ten złodziejaszek gwinął im rower z GPSem oraz monitorowany i nagrywany. Uciekł im rowerem na próbie prowokacji, hehe to jest żenujące.

Zapraszam do dyskusji.

Pozdrawiam.

Napisano

Przypadkiem trafiłem na ten program wczoraj i troszkę się przeraziłem, złodziej krócej otwierał zapięcie bez kluczyka niż ja swoje kluczykiem[emoji33] Oj trzeba zainwestować w dodatkowe zabezpieczenie ale kwota 500 - 600 zł, tak przynajmniej mówili w programie, osobiście nie sprawdzałem, za monitoring GPS troszkę duża. Ale z drugiej strony stracić rower za parę tysiączków boli jeszcze bardziej.

Napisano

Dzień dobry

Uciekł im rowerem na próbie prowokacji, hehe to jest żenujące.

W sobotę ma być opublikowany dalszy ciąg tej historii. Ciekaw jestem  jak to się skończyło. 

Pozdrawiam 

Napisano

@ Tobo Dzięki za info ;) Żałuję, że nie widziałem. Praktycznie nie oglądam TV. Pozostaje mi poczekać na jakąś publikację w necie. 

Napisano

Ostatecznie fajnie im to wyszło. Złapali pasera i odzyskali sporo rowerów, wtym swój i dwójki osób z którymi wcześniej rozmawiali. Ale ta ich cała "zasadzka" była lekko żenująca. Jak można zgubić złodzieja goniąc go samochodem, rowerem i monitorując GPS?

Napisano

Tego chyba nigdzie nie ma.

Spojler:

Po paru dniach GPS z lampki się aktywował, latali i szukali białego Scotta, a się okazało, że gonią za jakąś dziwczyną na czerwonej Meridzie. Dziewczynę oczywiście też zgubili :D.

Potem dał znać sygnał z rury sterowej. Policja zrobiła najazd na kamienicę, gdzie był sygnał. Znaleźli pasera, swojego Scotta, dwa rowery osób które występowały w programie i mówiły o swoich skradzionych rowerach i wiele innych z wytartymi nr seryjnymi, sporo rozebranych na części. Złodzieja nie znaleźli, potem jeszcze Policja zatrzymała dziewczynę z lampką z GPS. Kupiła rower od pasera.

Napisano

Można było zobaczyć ,jak amatorzy z TVN chcieli przechytrzyć "profesjonalnych " złodziei.Jak "zgubili" rower ,to głos dygotał.Dopiero interwencja Policji zmieniła wszystko .Gdyby policja tak działała jak przed kamerami złodzieje nie mieliby szans- co widać na tym krótkim materiale.Pytanie dlaczego tak jest ?

Napisano

W wielu miastach w innych krajach takie prowokacje są robione przez policję. Podstawiają rowery z gpsami, i monitorują cały czas z bliskiej odległości. Złodziej chce ukraść rower, gleba i pozamiatane. Nie słyszałem u nas o takich akcjach, a przydałyby się. Do tego w SF policjant założył stronkę, wrzuca mugshoty złodziei + akcja ulotkowa "czy ten rower jest przynętą?". Przydałoby się to u nas, gdyż problem jest spory. Z tego co było podane w filmiku to w Warszawie ginie 6-7 rowerów dziennie, mało to nie jest...

Napisano

Przede wszystkim użyli chińskich gpsów. Gdyby poszukali firmy produkującej oryginał to dotarli by do zestawu policyjnego, który jest chowany wewnątrz ramy i oprócz GPS ma klasyczny lokalizator radiowy. W mieście gps nie sprawdza się do dokładnego namierzania dlatego jest jeszcze beacon w ramie. W momencie kiedy sygnał zniknął mogli by dalej szukać złodzieja. Co ważniejsze mieli by nie tylko lokalizację z dokładnością do nastu metrów, co w mieście daje kilkanaście - kilkadziesiąt budynków, ale mogli by dojść dokładnie pod drzwi złodzieja.

Napisano

Miło mi, że temat spotkał się z tak szerokim echem dyskusji  :thumbsup:

Ten problem w skali kraju jest znacznych rozmiarów.

Gdyby Policja przeprowadzała takie akcje coraz częściej to pewnie ograniczyliby kradzieże sprzętu rowerowego.

Gdzieś kiedyś czytałem że jak w Warszawie policja złapała bezczelnego złodzieja na kradzionym rowerze z numerami zgłoszonymi na policji, to wykręcił się że był pijany po imprezie i go nogi bolałby żeby iść to wziął rower. To nie są dokładnie jego słowa ale mniej więcej tak tłumaczył się ten parszywy dresiarz - amator cudzej własności.

Gdyby odcięli mu rękę to by chyba było tak sprawiedliwie. No dobra palca za każdy rower  :w00t:

P.S Gdyby ktoś znalazł linka do dalszego ciągu tej prowokacji w UWADZE to prosimy o wrzucenie linku, dodam go do pierwszego wątku żeby był pod ręką.

Pozdrawiam.

Napisano

film pojawi się w sobotę wieczorem, chociaż właściwie już teraz można dodać link - poszukaj na uwadze tematu "czy uda się odnaleźć skradziony rower?"

Napisano

Kolego Tofi, no właśnie nie ma tego materiału nigdzie, szukałem i dodałbym go już wczoraj, jednak nie można tego jeszcze nigdzie znaleźć. Wyświetlili dalszą część w TV ale nie widziałem tego. Chłopaki z forum zaspoilerowali i koniec wiadomo jaki będzie ale jestem bardzo ciekawy drugiej części i chciałbym to zobaczyć. Gdybym wiedział, że nie znajdę tego w necie to nagrałbym na dysk i wrzucił na YT.

Załapałem się na pierwszą część i temat wydał mi się na tyle gorący, interesujący oraz kontrowersyjny, że chciałem prędko się z Wami podzielić moim znalezieniem się na odpowiednim kanale o odpowiedniej porze :) Tematyka rowerowa jest mi bardzo bliska.

Gdyby komuś udało się w sieci namierzyć drugą część to bardzo prosimy o podrzucenie linka. Być może jeszcze przed sobotą pojawi się ten materiał. 

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...