sosna119 Napisano 17 Maja 2015 Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Zachorowałem na szosówkę. W obecnym MTB zajeżdżam już któryś z kolei komplet slicków, a od kilku lat 99% moich tras to asfalt. Jakiś czas temu znajomy dał mi się przejechać na kolarzówce i bardzo mi się spodobało. W zeszłym roku jeździłem też trochę z grupą kolarską, ale musieli na mnie czekać po prawie każdym podjeździe co irytowało mnie tak samo jak resztę grupy. Uznałem, że dalej tak być nie może i podjąłem decyzję, że najwyższy czas kupić szosówkę. Za rok ślub, więc ostatnia pora, żeby chociaż trochę pojeździć. Mam 186 cm wzrostu, noga 87 cm. Ważę ok. 68 kg, więc niczego pancernego nie potrzebuję. Mogę wydać do 3000 zł, ale jak będzie mniej to fajnie. Jest tylko jeszcze jedna sprawa. Rower musi być w kolorystyce biało-niebiesko-czarnej (ewentualnie biało-niebieski lub czarno-niebieski). Wiem, że wydziwiam jak baba, ale jeśli ma to być spełnienie jakiegoś marzenia, to niech ono będzie spełnione w 100%, a nie w 70. Przykład: http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/defy.4/18819/76291/#overview albo taki (chociaż ten trochę za duże ma te napisy i wygląda nieco tandetnie) http://www.kross.pl/pl/road/vento-1-0 Podobają mi się rowery Specialized, Lapierre i Orbea (szczególnie te z wygiętą górną rurą), ale to chyba nie mój budżet... Mieszkam w Warszawie, mam samochód - gdzie najpierw się wybrać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert74 Napisano 17 Maja 2015 Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Jak miałbym wybrać któryś z tych dwóch to oczywiście Gianta bym wziął.Kross za ciężki jak dla mnie. Jakbym miał 3 tys. do wydania to kupiłbym jakąś używkę w dobrym stanie.Przeszukaj fora szosowe na pewno coś znajdziesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domins Napisano 17 Maja 2015 Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Witam. Za takie pieniądze spokojnie dostaniesz SCOTT Spedster 50. Jak dla mnie rewelacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redwhite Napisano 19 Maja 2015 Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 Triban 520 za 2200 zł z Decathlonu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exigobikes2011 Napisano 21 Maja 2015 Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Zachorowałem na szosówkę. W obecnym MTB zajeżdżam już któryś z kolei komplet slicków, a od kilku lat 99% moich tras to asfalt. Jakiś czas temu znajomy dał mi się przejechać na kolarzówce i bardzo mi się spodobało. W zeszłym roku jeździłem też trochę z grupą kolarską, ale musieli na mnie czekać po prawie każdym podjeździe co irytowało mnie tak samo jak resztę grupy. Uznałem, że dalej tak być nie może i podjąłem decyzję, że najwyższy czas kupić szosówkę. Za rok ślub, więc ostatnia pora, żeby chociaż trochę pojeździć. Mam 186 cm wzrostu, noga 87 cm. Ważę ok. 68 kg, więc niczego pancernego nie potrzebuję. Mogę wydać do 3000 zł, ale jak będzie mniej to fajnie. Jest tylko jeszcze jedna sprawa. Rower musi być w kolorystyce biało-niebiesko-czarnej (ewentualnie biało-niebieski lub czarno-niebieski). Wiem, że wydziwiam jak baba, ale jeśli ma to być spełnienie jakiegoś marzenia, to niech ono będzie spełnione w 100%, a nie w 70. Przykład: http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/defy.4/18819/76291/#overview albo taki (chociaż ten trochę za duże ma te napisy i wygląda nieco tandetnie) http://www.kross.pl/pl/road/vento-1-0 Podobają mi się rowery Specialized, Lapierre i Orbea (szczególnie te z wygiętą górną rurą), ale to chyba nie mój budżet... Mieszkam w Warszawie, mam samochód - gdzie najpierw się wybrać? Zachorowałem na szosówkę. W obecnym MTB zajeżdżam już któryś z kolei komplet slicków, a od kilku lat 99% moich tras to asfalt. Jakiś czas temu znajomy dał mi się przejechać na kolarzówce i bardzo mi się spodobało. W zeszłym roku jeździłem też trochę z grupą kolarską, ale musieli na mnie czekać po prawie każdym podjeździe co irytowało mnie tak samo jak resztę grupy. Uznałem, że dalej tak być nie może i podjąłem decyzję, że najwyższy czas kupić szosówkę. Za rok ślub, więc ostatnia pora, żeby chociaż trochę pojeździć. Mam 186 cm wzrostu, noga 87 cm. Ważę ok. 68 kg, więc niczego pancernego nie potrzebuję. Mogę wydać do 3000 zł, ale jak będzie mniej to fajnie. Jest tylko jeszcze jedna sprawa. Rower musi być w kolorystyce biało-niebiesko-czarnej (ewentualnie biało-niebieski lub czarno-niebieski). Wiem, że wydziwiam jak baba, ale jeśli ma to być spełnienie jakiegoś marzenia, to niech ono będzie spełnione w 100%, a nie w 70. Przykład: http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/defy.4/18819/76291/#overview albo taki (chociaż ten trochę za duże ma te napisy i wygląda nieco tandetnie) http://www.kross.pl/pl/road/vento-1-0 Podobają mi się rowery Specialized, Lapierre i Orbea (szczególnie te z wygiętą górną rurą), ale to chyba nie mój budżet... Mieszkam w Warszawie, mam samochód - gdzie najpierw się wybrać? Osobiscie bym doradzil kupic rower na miare i wydac wiecej na porzadna szosowke. A dobre kreca sie kolo 6 tys. Ponizej tej ceny rower a glownke osprzet dlugo nke posluzy. Jesli zalezy Tobie na jakosci myslales o rowerze robionym na miare? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sosna119 Napisano 21 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Nie nie. 6k nie dam. Po pierwsze - będę jeździł tylko dla przyjemności. Startów w zawodach nie przewiduję (chyba, że jakieś lokalne, powiatowe czy coś). Po drugie - Nie mam tyle kasy na wydanie. Triban wydaje się spoko i widziałem, że jest polecany tu na forum, ale wyglądem nie czaruje. Rozumiem, że jest najlepszy w stosunku cena/jakość, ale ja wcale nie wykluczam jakiegoś upgrade np. za rok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sosna119 Napisano 24 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Byłem w Decathlonie (a nawet dwóch). Oglądałem Tribany. Pojeździłem trochę po sklepie. Mam wrażenie, że klamkomanetki nie działają w nich zbyt precyzyjnie (a przynajmniej przednia). "Jeździłem" też Tribanem Alur 700. Jest wyczuwalnie lżejszy, ma chyba sporo lepszy osprzęt i wizualnie bardzo mi się podoba. Ale 3,5k to już sporo biorąc pod uwagę, że będę musiał jeszcze kupić kask i buty. Bylem też w AirBike przy rondzie zesłańców syberyjskich. Gość oferuje Treka 1,1 za ~2800 albo 1,2 za 3500 zł. Ewentualnie Corrateca Dolomiti za 3700, ale to już chyba ponad budżet. Generalnie zastanawiam się czy kupić Tribana z myślą, że za rok czy dwa zmienię go na coś ciekawszego (o ile taka jazda mi się będzie podobać), czy jednak iść od razu w coś droższego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rdy Napisano 24 Maja 2015 Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Tribany to takie francuskie i włoskie samochody na rynku rowerowym. Oferują dużo za bardzo atrakcyjną cenę Ale w zamian tracą niesamowicie na wartości. Też rozważałem opcję kupna tribana i za rok-dwa zmianę na coś lepszego, ale jak zobaczyłem ze zeszłoroczne tribany schodziły na olx po 1000-1400zł to trochę bez sensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sosna119 Napisano 24 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Celna uwaga. Aczkolwiek trochę się z tym liczę - zresztą samochód też mam francuski (Laguna). Niestety nie pomogłeś Można wiedzieć do kupiłeś? Czy dalej szukasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rdy Napisano 24 Maja 2015 Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Zdecydowałem się na scotta speedstera 20. Czekam tylko aż dowiozą nową partię i zamawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olek19 Napisano 24 Maja 2015 Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 tu masz fajny rower i kolorystyka nawet podpasuje rowerki sporo polecane na forum w kategorii mtb http://allegro.pl/szosa-silverback-strela-sora-3-r-56-widel-carbon-i5388480675.html http://allegro.pl/szosowy-silverback-strela-2-tiagra-56-widel-carbon-i5349732509.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redwhite Napisano 25 Maja 2015 Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 @up ciekawa propozycja. Ja sam za jakiś czas przymierzam się do kupna szosy i dzięki za zwrócenie uwagi na te rowery. Jedyne co mi nie pasuje to kaseta 11-25 (nożki jeszcze słabe) ale zawsze można wymienic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sosna119 Napisano 31 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 http://www.rowerymerida.pl/produkt963/scultura-100-rower-merida.html Co sądzicie o tej Meridzie? Pomijając to, że "Triban lepszy", bo to już wiem. Wiem też, że Claris to raczej niska półka, ale to łatwo wymienić. Tylko czy rama i koła są coś warte? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redwhite Napisano 31 Maja 2015 Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Wiem też, że Claris to raczej niska półka Najniższa, zastąpiła 2300. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woot Napisano 31 Maja 2015 Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Też szukam szosy dla syna lat 13 lecz ja bym Tobie polecił ten. http://rowertour.com/accent-draft-rower-szosowy-shimano-tiagra-bialo-czarny-m.html Ja osobiście biorę go pod uwagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olek19 Napisano 31 Maja 2015 Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 osprzęt spoko bo tiagra za nie całe 3000 zł, ale brak carbonowego widelca szybko odczujesz na trasie, bo aluminium to nie to tłumienie drgań, wiadomo że najlepiej mieć cały rower z carbonu ale same widełki już naprawdę dużo dają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sosna119 Napisano 29 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 29 Września 2015 Temat się odwlekł w czasie z powodów finansowych, ale właśnie świeża wypłata wpadła na konto. http://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-540-id_8331275.html Warto wziąć w tej cenie? Jest 105, 2-rzędowa korba i w miarę lekka rama. Rozmiar XL jest jeszcze w jednym sklepie, może do jutra się nie sprzeda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przmor Napisano 29 Września 2015 Udostępnij Napisano 29 Września 2015 Ze 105 to tylko manetki i przerzutki do tego 105 5700. Kaseta Tiagra, korba Prowheel, hamulce Btwin. Jestes tego swiadomy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sosna119 Napisano 29 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 29 Września 2015 Tak. Ile zajmie mi zajechanie tego robiąc 4k km rocznie? Teren płaski - Warszawa i południowo-wschodnie Mazowsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przmor Napisano 29 Września 2015 Udostępnij Napisano 29 Września 2015 Ktoz to wie. Jak bedziesz dbal tak bedziesz mial. Zalezy tez od stylu jazdy. Bardziej chodzilo mi o zwrocenie uwagi, ze w tym rowerze nie ma pelnej grupy 105. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sosna119 Napisano 29 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 29 Września 2015 Rozumiem. Są jakieś lepsze opcje w podobnej cenie? Byłem dziś w airbike'u na KEN w Warszawie, ale w zbliżonej cenie mają tylko Speca na Clarisie i aluminiowym widelcu, albo Treka 1.2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sosna119 Napisano 30 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 30 Września 2015 No nic. Jadę po Tribana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zawisza_czarny_7 Napisano 30 Września 2015 Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Dołóż 300 zł i kup gianta defy 3 2015, Mi wczoraj przyszedł i jest rewelacyjny. Poszukaj na Ceneo są ostatnie sztuki - masz taki wzrost jak ja więc rozmiar gianta to L aczkolwiek sąsiad ma M/L i też mi pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ink Napisano 30 Września 2015 Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Przecież to jest na sorze i ma 9-rz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 30 Września 2015 Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Dołóż 300 zł i kup gianta defy 3 2015, Mi wczoraj przyszedł i jest rewelacyjny. Poszukaj na Ceneo są ostatnie sztuki - masz taki wzrost jak ja więc rozmiar gianta to L aczkolwiek sąsiad ma M/L i też mi pasuje. skąd wiesz, że jest rewelacyjny skoro dopiero od wczoraj go masz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.