Skocz do zawartości

[konserwacja] Serwis RS Dart 2 i hamulców olejowych Giant

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Obawiałem się trochę tego trzeba będzie kombinować ze sprężyną gdzieś na forum czytałem że do Darta 2 dawali sprężynę od simsona chyba zobaczymy jak to będzie

Napisano

No dokładnie też się zastanawiam na tym rozwiązaniem , dlatego teraz przy kupnie amorka zwrócę szczególną uwagę by dobrać go do mojej wagi.Można też zamówić specjalnie dla siebie sprężynę np tu http://www.sprez-mot.com.pl/sm1.php tylko że również dokładnie nie wiadomo jak się będzie ona zachowywać w amorku albo jeszcze inaczej wysłać do nich tą swoją i poprosić o taką samą tylko o innym parametrze , grubości zwoju itp.

Napisano

Dobra sprawa z tym producentem ciekawe jakie ceny pewnie w zależności od materiału i ilości zwojów więc najlepiej podesłać im sprężynę bo nawet nie wiem co ma znaczenie na twardość

Napisano

Generalnie sprężyny w amorkach są stalowe i głównym parametrem decydującym o zmianie twardości jest grubość i liczba zwojów w sprężynie.Pokombinuję jeszcze z moim amorkiem a jeśli to nic już nie da to zamówię tą sprężynę u nich , poza tym mając amorek z asysta , można dobrać bardzo miękką sprężynę i kombinować z powietrzem.

Napisano

Tak wiec jestem na końcówce najwiecej walki miałem z luzami na bębenku gdyby to było shimano a nie Formula Disc juz dawno bym skończył na pamiątkę zostanie mi imbus 11.Hamulce gotowe w 90% jeden tłoczek nie rusza sie spryskałem WD40 i zobaczę rano. Jest jeszcze jedna sprawa czy rozwiercenie obręczy z francuskiego wentylu do samochodowego mocno osłabi obręcz ?? Od środka jest samochodowy a od zewnątrz francuski i skłaniam sie by rozwiercic. Nie planuje jeździć ekstremalnie zwykle drogi czasem las jakis. Wytrzyma obręcz czy lepiej nie ruszać

Napisano

Też rozwiercałem obręcze aluminiowe  i nic się nie stało , moim zdaniem usuwa się za mało materiału by to jakoś wpływało na wytrzymałość konstrukcji.Trzeba to zrobić tylko delikatnie , ja robiłem to normalną wiertarka z ostrym wiertłem i małymi obrotami uważając by wiertło wchodziło prosto.Co do tłoczka to u mnie żaden nie stał tylko ciężko chodziły przednie ale w przypadku stania tłoka wd40 powinno go ruszyć potem smarowanie i powinien żyć. :thumbsup:

Napisano

WD40 pomogło za zacisk zyje. Kół nie rozwierciłem wziąłem nową dentke.Łańcuch nie dotarł więc chwilowo stary ale umyty i nasmarowany zostało ustawić przerzutke tylną ale powalcze już z nowym lancuchem.

Napisano

Działa wszystko przerzutkę ustawiłem nawet chwile jeździłem choć pogoda taka sobie leżą jeszcze opony do założenia ale wpierw pojeżdżę jak rozkrecilem bębenek w Giancie chyba w Konie tez to zrobię luzów nie ma ale wypadało by tam piasta Shimano wiec bez problemów.Jak cos będę sie odzywał

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...