Melman1980 Napisano 17 Maja 2015 Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Panowie mam dylemat. Aktualnie posiadam: http://www.trekbikes.com/pl/pl/bikes/2014/archive/trek/fuel_ex_5_29/#/pl/pl/archive-model/details?url=pl/pl/bikes/2014/archive/trek/fuel_ex_5_29 Trek EX 5 29 2014 oryginalnie zestawienie podzespołów tyle, że sram X5 zamieniłem na sram X-7 a manetki na sram X-9. Przedni amor to FOX 32 Float CTD FIT performance Zakupiłem kilka dni temu dla brata Canyona nerve AL 7.9 2015. Usiadłem na niego i zaczeło się....... Coś jest mi na nim wygodniej, mniejsze opory toczenia, niby korba SLX, a dosłownie płynałem na nim. Co prawda w moim treku nie jest źle ale róznica odczuwalna na korzysc Canyona. Geometria ciutke inna. Na Canyonie troszeczke bardziej wyprostowana sylwetka. Panowie doradzcie: 1. Zmienić na tego parszywie udanego Nerve AL 7.9? 2. Zostać przy treku i wymienić koła na lepszy set, np DT Swiss (domyślam sie, że dlatego na Canyonie miałem wrażenie lepszego przekazywania siły na napęd) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukmar Napisano 18 Maja 2015 Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 Witam Marcin, uważam, że powinieneś zmienić koła na lepszy set, to jest bardzo odczuwalne, szczególnie dla 29era, ja nawet nie sądziłem, że aż tak :-) w porównaniu do roweru na kołach 26 cali. Jak do swojego treka, założyłem, pożyczony set od kolegi, który był lżejszy od mojego tylko o 300 g, i stwierdziłem, że to zupełnie inny rower :-) Dlatego też nie należy oszczędzać na dobrych kołach do 29era. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melman1980 Napisano 18 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 Ano właśnie też mi sie zdawalo, że to pewnie chodzi o koła i piasty ale nie miałem jak tego udowodnić samemu sobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inhibitor Napisano 18 Maja 2015 Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 (edytowane) Trek Fuel Ex 7 waży 14kg... Fuel Ex 5, jako, że jest to niższy model waży pewnie więcej... Canyon Nerve 7.9 AL waży 12,9kg... Ot i tajemnica odkryta... Skoro masz Ex 5 to na sprzedaży go stracisz jakieś 20-30% ceny bazowej... Będziesz musiał dołożyć aby kupić canyona... Chyba nie warto... Masz fajny, w miarę nowy rower... Ciesz się jazdą i nie zatruwaj myśli zmianami... Edytowane 18 Maja 2015 przez inhibitor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KartofeL Napisano 18 Maja 2015 Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 (edytowane) bierz Canyona skoro jest wyczuwalnie dużo lepszy. Zaczniesz modyfikować Treka to nie będzie końca i w końcu się okaże, że na modyfikacje wydasz więcej niż na Canyona. W Treku płaci się za naklejki "Trek" w Canyonie jeszcze nie. Edytowane 18 Maja 2015 przez KartofeL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melman1980 Napisano 18 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 Gdyby byl wyczuwalnie dużo lepszy to bym go wział według mnie jest odrobinkę lepszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KartofeL Napisano 18 Maja 2015 Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 Wypiszę w czym każdy rower jest lepszy od drugiego Canyon: lepsze hamulce, dużo lżejszy, lepsze koła, ogólnie lepiej złożony (np. Stery Cane Creek 40) Trek: naklejki Treka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukmar Napisano 18 Maja 2015 Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 Marcin, weź również pod uwagę gwarancję i sposoby rozwiązywania problemów gwarancyjnych. Ja bym tutaj postawił na Treka :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melman1980 Napisano 18 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 Luzik, generalnie decyzje to juz podjalem tym bardziej ze w treku wymieniłem ostatnio amor na FOX 32 performance FIT i planuje wymiane kół na DT swiss więc pewne kroki poczynione w celu ulepszenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi