krzysiek33 Napisano 17 Maja 2015 Napisano 17 Maja 2015 Witam.Piszę w imieniu kolegi,któremu skończył się fabryczny widelec w kalkhoffie track 1.0 model 2013. Rozmiar ramy największy dostępny, przepraszam, ale nie wiem jaki. Facet ma 2m, a waży ok 130 kg. To tylko szacunki, bo nie chce mi wagi powiedzieć... Napatrzył się chłopina na mój rower na sztywnym, który nie kradnie mi energii i stwierdził, że po asfaltowych niemieckich ścieżkach amorek nie jest mu niezbędny. Materiały, firmy i zostawiam Wam do rozkminy, musi być dość wysoki, tarcza. Budżet 700zł.
Mod Team IvanMTB Napisano 18 Maja 2015 Mod Team Napisano 18 Maja 2015 Kłaniam, Ten pojazd posiadał oryginalnie Suntour'a NEX o wysokości 477mm. Odejmijmy jakieś 20% SAG i wyjdzie circa 465mm mna sztywno. Salsa Cromoto Grande ma wysokość 468mm, można by sie pokusić o wersję z Maxle ale to może nie pomieścić się w 7 stówkach. http://www.charliethebikemonger.com/salsa-cromoto-grande-29-fork-disc-only-black-374-p.asp Węglowy On-One to też opcja: http://www.on-one.co.uk/i/q/FOOOSCF4709/on-one-monocoque-straight-steerer-carbon-fork Generalnie cokolwiek o wysokości około 470mm powinno zagrać... Szacuenk... I.
krzysiek33 Napisano 18 Maja 2015 Autor Napisano 18 Maja 2015 IvanMTB dziękuję bardzo, o coś takiego mi chodziło. Szkoda, że tylko jeden kolega podniósł rękawicę. Pytyanko: który Waszym zdaniem będzie bardziej komfortowy? Może jeszcze ktoś z jakimiś propozycjami. Słuchajcie, wygląda sprawa tak, że sporo jeżdżę, ale wiem teoretycznie wystarczająco dla mnie, czyli podstawy i jeszcze troszkę, więc: -czy producenci określają nośność widelca? -czy mocowanie tego typu hampli jest pasujące i czy są różne mocowania zacisków do tarcz?
Mod Team IvanMTB Napisano 19 Maja 2015 Mod Team Napisano 19 Maja 2015 Kłaniam, Nie widziałem nic ani na stronie Salsa'y ani On-One'a na temat obostrzeń wagowych. Zawsze można ich zapytać... Z drugiej strony, jak zawodnik nie planuje wydziwiania, skoków i łomotu to raczej spałbym spokojnie. W końcu ma rower trekkingowy czy crossowy a nie ambitnego ścieżkowca do hardkora... Komfort sztywnego widelca w dużej mierze zależy od tego jakie opony i jakie ciśnienie w nich zastosujesz. Oba powinny być jednakowoż bardziej komfortowe niż podobny, ale aluminiowy produkt. Wynika to z właściwości do pochłaniania drobnych drgań tak przez stal jak i węgiel. Co do innych propozycji to góóglacz naprawdę nie boli. Wystarczy wpisać odpowiednie słowa klucze jak "steel rigid forks" czy "carbon rigid forks". Jest tego naprawdę worek i to na dodatek w rozmaitych budżetach. Nikt za Was panowie zadania domowego odrabiać nie będzie Co do mocowania zacisku hamulca to oba widły mają starszy system IS. Kwestia odpowiedniego adaptera IS ---> PM i bez problemu założysz każdy, standardowy zacisk hamulca. Warto tylko używać dedykowane adaptery danego producenta, gdyż czasami uniwersalne, aftermarketowe mogą, choć nie muszą, kolidować z samym zaciskiem. Ewentualnie decydować się na sprawdzone przez innych użyszkodnikó mariażę zacisków i adapterów. Szacunek... I.
Mod Team adamos Napisano 19 Maja 2015 Mod Team Napisano 19 Maja 2015 U helmutów Cro Moto Grande aż o 2 stówki taniej niż u albiońskich ździerców.
krzysiek33 Napisano 21 Maja 2015 Autor Napisano 21 Maja 2015 adamos, Ty jak coś powiesz to już powiesz Ha! Thx. IvanMtb thx. Temat do zamknięcia. adamos, Ty jak coś powiesz to już powiesz Ha! Thx. IvanMtb thx. Temat do zamknięcia.
Mod Team adamos Napisano 21 Maja 2015 Mod Team Napisano 21 Maja 2015 adamos, Ty jak coś powiesz to już powiesz Ha! Thx. Szok! Skok ceny z 99EUR na 139EUR!? WTF!? Mam nadzieję, że się załapałeś na promocję. Helmutkowie też widzę nie w ciemię bici, i już się połapali, że nigdzie taniej w Europie nie ma,
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.