Skocz do zawartości

[opony] Opona 700x25c na szutr

Sk4lny

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Potrzebuje pomocy w doborze opon na mazurskie trasy 80 % asfalt reszta szutr(tak myśle).

Rower szosowy z obreczami Bontrager AT-750 ze stopu i oponami Bontrager T1, 700x25c.

Dobrze by było zmieścić się w stówce.

Pomoże ktoś ?

Napisano

kub dobrą oponę, z dobrym oplotem i z dobrą wkładką antyprzebiciową, jakąś kevlarową czy coś  ,

to czy to będzie 23c czy 25c czy ( 38c edit: 28c)to zrobi Ci tylko różnicę na asfalcie  , na szutrze będzie tak samo, bo to droga utwardzona. 

ja przez przypadek zaliczyłem mazurskie lasy na 23c, na miękkim piasku z góry zaliczyłem po prostu OTB, no ale najważniejsza jest rozrywka ;)

w moim przypadku asfaltu było procentowo jeszcze więcej , więc pod tym kątem dobierałbym oponę, poza asfaltem po prostu się toczysz aby dotrzeć do kolejnej twardej nawierzchni ;)

Napisano

Dziękuję bardzo za 15-20 km telepania po szutrze na oponach 23 czy nawet 28c, bo tyle wychodzi, zakładajac jakieś 65-100 km traske (a takie dystanse zwykle sie robi szosą).

Napisano

proszę bardzo ;)

jako że autor napisał 'rower szosowy' to ograniczeniem będzie w tym przypadku zapewne szosowy widelec który być może nie przyjmie nawet tych 28c ;)

Napisano

Myślałem o oponach,których ścieżki nie potną może jakiś grubszy bieżnik ? 

Tak naprawdę nie wiem czego szukać.

Napisano

Możesz kupic Schwalbe Marathon, są w wersji 25c, z tym, ze koszt ok 80zł/szt. Opony z pewnoscia szuter przeżyją, z tym , ze nie wiem czy ty także, bo komfortu zero.

Napisano

to zmierz chociaż  szerokość/wysokość opony jaką przyjmie widelec/heble  tławiej będzie coś dobrać  

Odległość od obreczy do widelca to:

38 mm na wysokość

12 mm na szerokość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...