Skocz do zawartości

[klamkomanetki] lx a xt - czy jest jakas roznica?

Elephant

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam sie nad tym bo kupilem klamkomanetki lx DC i nie wiem czy dobrze zrobilem. Moze moglem troche dozbierac i kupic xt? Jak myslicie czy jest jakas wielka roznica miedzy nimi, czy xt sa bardziej wytrzymalsze, a moze cos jeszcze innego? Nie wiem czy warto dokladac kase. Jesli posiadacie te klamkomanetki lub mieliscie z nimi stycznosc to wyrazcie swoje zdanie na ich temat.

Z gory dzieki za odpowiedzi

Piotrek

• 9 miesięcy temu...

wiadome że jak sie ma kase to sie kupuje XT kapke lepsze :D to tak jak z samochodem jak masz kase to co bierzesz audi a4 czy a6? wiadomo że a6 jest lepsze, ale jest większe i nie każdy tej wielkości potrzebuje ;) jeżeli nie startujesz zawodowo to LX powinno ci dać satysfakcje :) pozdrówka

Po prostu czytając ten temat naszło mnie żeby o tym wspomnieć, a 7g to wcale nie tak mało i chodziło mi przede wszystkim o to, że XT jest cięższe od LX, co jest nielogiczne.

Weź nie bądź śmieszny z tym wcale nie mało, uśmiałem się nieźle w każdym razie. No i i niby dlaczego jak coś jest ciut cięższe to ma być gorsze ? Jak XT ma manetki na łożyskach to pewnie ważą ciut więcej niż tuleja ślizgowa w LX ale nie znaczy to że LX jest lepszy no nie ? Sam akurat mam LX w hydrauliku i nie narzekam bo uwielbiam DC, choć wolałbym XT ze względu głównie na 3-krotną multiplikacje zmiany biegów.

Weź nie bądź śmieszny z tym wcale nie mało, uśmiałem się nieźle w każdym razie. No i i niby dlaczego jak coś jest ciut cięższe to ma być gorsze ?

Chciałem to przemilczeć, ale mnie wkurzyłeś, w tej chwili jestem w trakcie tworzenia wirtualnego projektu roweru i liczy się dla mnie każdy gram!, a to że Ty nie dbasz o wagę to nie zwalnia Cię od tolerancji dla poglądów innych, a w szczególności innych rowerzystów! :D

Moje zdziwienie wynika z tego, że tak czy inaczej XT powinno być lżejsze od LX, jako że jest z wyższej grupy.

Ten medal ma 2 strony. Ty możesz sobie składać rower nawet 6 kilowy a ja mogę mieć o tym zdanie, że to śmieszne i żałosna sztuka dla sztuki i wcale mi to nie przeszkadza, ani Ci tego przecież nie zabraniam. 7g, weź nie przeginaj, wytrzesz kurz z ramy po 10 min jazdy i masz o 10g mniej. Nigdzie też nie jest napisane że XT musi być lżejsze od LX. Jak jest trwalsze i bardziej funkcjonalne to właśnie te czynniki stanowią o jego przewadze a nie te 7gramów.

Abstrahując od tematu dlaczego LX jest lżejszy od XT (to, że coś jest lepsze i może być minimalnie cięższe dla mnie osobiście jest oczywiste, bo nie waga decyduje tutaj o tym co jest lepsze!) to taka mania odchudzania i liczenia każdego grama jest dla mnie totalnym przegięciem. Wielkiej różnicy Ci te 14 gramów na całym rowerze nie zrobi - to już jest totalna przesada. Natomiast jak tak Ci zależy na każdym gramie to schudnij sobie 1kg i już masz dużo większy zysk niż martwienie się o te 14g na manetkach :rolleyes:

Prawda jest taka - że jak ktoś jest dobry i ma świetną formę to wygra nawet na 11kg rowerze i to czy jego koszyk na bidon waży 20g czy 30g różnicy mu nie zrobi. Niektórzy jednak wolą robić analizy matematyczne i liczą każdy gram na kalkulatorze zamiast w tym czasie jeździć i pracować nad swoją formą! Bez urazy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...