Elephant Napisano 31 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Zastanawiam sie nad tym bo kupilem klamkomanetki lx DC i nie wiem czy dobrze zrobilem. Moze moglem troche dozbierac i kupic xt? Jak myslicie czy jest jakas wielka roznica miedzy nimi, czy xt sa bardziej wytrzymalsze, a moze cos jeszcze innego? Nie wiem czy warto dokladac kase. Jesli posiadacie te klamkomanetki lub mieliscie z nimi stycznosc to wyrazcie swoje zdanie na ich temat. Z gory dzieki za odpowiedzi Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goofy Napisano 11 Maja 2007 Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 wiadome że jak sie ma kase to sie kupuje XT kapke lepsze to tak jak z samochodem jak masz kase to co bierzesz audi a4 czy a6? wiadomo że a6 jest lepsze, ale jest większe i nie każdy tej wielkości potrzebuje jeżeli nie startujesz zawodowo to LX powinno ci dać satysfakcje pozdrówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pulse Napisano 11 Maja 2007 Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 jak juz kupiles to teraz nie dumaj. XT i XTR maja zdaje sie moliwosc zmiany do 3 biegow za jednym razem a LX i deore o 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinN Napisano 11 Maja 2007 Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Podczepię się pod temat, gdyż nurtuje mnie jedna rzeczy, mianowicie z tych aukcji: http://www.allegro.pl/item191641236_manetk...mod_2007r_.html http://www.allegro.pl/item192546264_manetk...s_xtrabike.html ...wynika, że manetki lx są lżejsze od xt Co Wy na to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myszek Napisano 11 Maja 2007 Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 mzoe xt maja inne linki ? Poza tym to zaledwie 7 gram, wazne aby dobrze dzialaly i temat jest oo dc a ty z rf wyskakujesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinN Napisano 11 Maja 2007 Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Po prostu czytając ten temat naszło mnie żeby o tym wspomnieć, a 7g to wcale nie tak mało i chodziło mi przede wszystkim o to, że XT jest cięższe od LX, co jest nielogiczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 11 Maja 2007 Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Po prostu czytając ten temat naszło mnie żeby o tym wspomnieć, a 7g to wcale nie tak mało i chodziło mi przede wszystkim o to, że XT jest cięższe od LX, co jest nielogiczne. Weź nie bądź śmieszny z tym wcale nie mało, uśmiałem się nieźle w każdym razie. No i i niby dlaczego jak coś jest ciut cięższe to ma być gorsze ? Jak XT ma manetki na łożyskach to pewnie ważą ciut więcej niż tuleja ślizgowa w LX ale nie znaczy to że LX jest lepszy no nie ? Sam akurat mam LX w hydrauliku i nie narzekam bo uwielbiam DC, choć wolałbym XT ze względu głównie na 3-krotną multiplikacje zmiany biegów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinN Napisano 11 Maja 2007 Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Weź nie bądź śmieszny z tym wcale nie mało, uśmiałem się nieźle w każdym razie. No i i niby dlaczego jak coś jest ciut cięższe to ma być gorsze ? Chciałem to przemilczeć, ale mnie wkurzyłeś, w tej chwili jestem w trakcie tworzenia wirtualnego projektu roweru i liczy się dla mnie każdy gram!, a to że Ty nie dbasz o wagę to nie zwalnia Cię od tolerancji dla poglądów innych, a w szczególności innych rowerzystów! Moje zdziwienie wynika z tego, że tak czy inaczej XT powinno być lżejsze od LX, jako że jest z wyższej grupy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 12 Maja 2007 Udostępnij Napisano 12 Maja 2007 Ten medal ma 2 strony. Ty możesz sobie składać rower nawet 6 kilowy a ja mogę mieć o tym zdanie, że to śmieszne i żałosna sztuka dla sztuki i wcale mi to nie przeszkadza, ani Ci tego przecież nie zabraniam. 7g, weź nie przeginaj, wytrzesz kurz z ramy po 10 min jazdy i masz o 10g mniej. Nigdzie też nie jest napisane że XT musi być lżejsze od LX. Jak jest trwalsze i bardziej funkcjonalne to właśnie te czynniki stanowią o jego przewadze a nie te 7gramów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Selvan82 Napisano 12 Maja 2007 Udostępnij Napisano 12 Maja 2007 Abstrahując od tematu dlaczego LX jest lżejszy od XT (to, że coś jest lepsze i może być minimalnie cięższe dla mnie osobiście jest oczywiste, bo nie waga decyduje tutaj o tym co jest lepsze!) to taka mania odchudzania i liczenia każdego grama jest dla mnie totalnym przegięciem. Wielkiej różnicy Ci te 14 gramów na całym rowerze nie zrobi - to już jest totalna przesada. Natomiast jak tak Ci zależy na każdym gramie to schudnij sobie 1kg i już masz dużo większy zysk niż martwienie się o te 14g na manetkach Prawda jest taka - że jak ktoś jest dobry i ma świetną formę to wygra nawet na 11kg rowerze i to czy jego koszyk na bidon waży 20g czy 30g różnicy mu nie zrobi. Niektórzy jednak wolą robić analizy matematyczne i liczą każdy gram na kalkulatorze zamiast w tym czasie jeździć i pracować nad swoją formą! Bez urazy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 12 Maja 2007 Udostępnij Napisano 12 Maja 2007 no panowie a z dalszymi rozważaniami na temat manii lekkości zapraszam do odpowiedniego działu. tutaj koniec. powiedziałem KONIEC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.