Skocz do zawartości

[obręcze] zmiana odnośnie montażu "tarczówki"

VVojo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie, potrzebuję rady jak najlepiej rozwiązać poniższy problem, mianowicie, zakupiłem rower gdzie są dwa różne rodzaje obręczy odnośnie przodu i tyłu. Jest to prawdopodobnie związne z tym, że z przodu jest hamulec tarczowy, gdzie w tym modelu co zakupiłem, seryjnie są v-brake, stąd ktoś zmienił na poczet hamulca tarczowego obręcz z przodu. Rozchodzi się o to, że z przodu jest jakaś prosta obręcz (DM18 - Alexrims, czarne szprychy), która nie posiada stożka i ma inny kolor szprych niż tylna, seryjna, czyli Breeze z czarnym stożkiem. Czy lepiej kupić prostą obręcz na tył wzorując się mniej więcej na wyglądzie tej założonej z przodu (znalazłem dość podobne, więc raczej problemu by nie było, kwestia pomalowania szprych, bo są dostępne tylko srebrne, ale to już mniejsze zmartwienie), czy może jednak szukać obręczy na wzór tej z tył (tak bym wolał), lecz nie ma dostępnych takich obręczy kompatybilnych z tarczowym hamulcem, czyli raczej dochodzi dodatkowo wymiana piasty i szprych... Proszę o sugestię, pozdrawiam, Mateusz.

Informacja o oponach - Kenda Giant 26" 2.1

Informacja o napędzie - wolnobieg

Informacja o mocowaniu tarczy z przodu - CenterLock

Napisano

Każda obręcz jest kompatybilna z hamulcem tarczowym!

Jeśli obecna tylna piasta ma mocowanie na centerlock, załóż tarczę, hamulec podmien na tarczowy a obręcz olej.

Zniszczysz obręcz, wtedy pomyślisz o zmianie.

Napisano

Nadal chcę zostawić v-brake z tyłu, rozchodzi się o obręcze, albo zmieniam tył na podobną do przedniej lub na odwrót, jednak to nie jest takie proste jak się okazuje. Tak, główny powód moich przemyśleń to wygląd roweru.

Napisano

DM 18 jest kompatybilne z v-brake oraz obacna obręcz na tyle jest kompatybilna z hamulcami tarczowymi, czyli generalnie możez zmienić na taką, ktora bardziej Ci się podoba.

Jeśli chodzi o jakość, to obecna Twoja tylna obręcz to padlina (nic o niej google nie wie) a dm18 to dosć dobra obręcz w swojej klasie ceneowej.

Napisano

RadziuGD, bardzo Ci dziękuję. Jestem na etapie zakupu takiej samej obręczy co mam z przodu, czyli wymieniam tył, na dodatek łącznie z wymianą wolnobiegu na kasetę o jeden rząd więcej. Pozdrawiam

Napisano

Pomyśl o pieście z możliwością montażu tarczy, przynajmniej nie będziesz już musiał zmieniać koła jeśli będziesz chciał pozbyć się v na tyle.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...