Locutus Napisano 16 Maja 2015 Napisano 16 Maja 2015 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Chciałbym zakupić nowy rower do poruszania się głównie po mieście (Kraków) do pracy i czasem gdzieś wyskoczyć za miasto ale bez żadnych szaleństw:-) Nie znam się za bardzo, więc trochę poszukałem na internecie wiadomości co i jak i po kilku dniach poszukiwań wybrałem sobie dwa modele. 1) Romet wagant 4.0 za kwotę 2099 lub 2) Merida freeway 9300 za kwotę 1700 zł Z tego, co wyczytałem, wynika, że wagant ma lepszy osprzęt (deore). Natomiast byłem dzisiaj w sklepie i sprzedawca powiedział mi, że merida ma sztywniejsża ramę, i coś tam mówił o energii, że mniej się traci podczas pedałowania. Różnica to około 400 zł i pytanie moje, czy warto dopłacić te 400 zł czy sprzedawca miał racje i czy różnica w osprzęcie jest tak bardzo istotna. Dodam, że dojazd do pracy (w jedną stronę to około 12 km) Bardzo proszę doświadczonych użytkowników o pomoc, może np. ktoś już miał któryś z modeli i będzię chętny się podzielić informacjami. Pozdrawiam serdecznie.
rodszyld69 Napisano 17 Maja 2015 Napisano 17 Maja 2015 Natomiast byłem dzisiaj w sklepie i sprzedawca powiedział mi, że merida ma sztywniejsża ramę, i coś tam mówił o energii, że mniej się traci podczas pedałowania spytaj sie sprzedawcy czy ma jakieś oficjalne testy na sztywność tych ram, bo ja o takich nie słyszałem. Ramy tych rowerów sa z tego samego stopu aluminium więc zapewne jest to bełkot marketingowy tego sprzedawcy aby wypchnąć to co się nie sprzedaje Co do Rometa to z deore to on ma tylko tylną przerzutkę ale i tak według osprzętu lepiej się prezentuje od Meridy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.