Kaiketsu Napisano 16 Maja 2015 Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 Cześć, mam w "zapasowym" gracie taki amortyzator: Rower to stary Giant Boulder SE. Amortyzator nie tylko skrzypi, ale chodzi tak, jakby ktoś piachu do niego nasypał. Zastanawiałem się, czy można to jakiś niewielkim kosztem naprawic samemu, czy też lepiej wyrzucić i kupić nowy widelec. Jeśli naprawić - to czy ktoś doradzi jak? Jeśli wyrzucić - czy http://allegro.pl/amor-rst-rockrider-czarny-na-1-z-gwintem-i5360238849.html wystarczy na zastępstwo? Nie chcę włożyć w to więcej niż +/- 50 zł. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmisiek9612 Napisano 16 Maja 2015 Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 on ma wgniecenia na lagach czy to tylko moje halucynacje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaiketsu Napisano 16 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 To efekt rys, światła i kiepskiego aparatu Prócz rys nie ma uszkodzeń, wgnieceń, etc. Tylko chodzi z dużym "niepłynnym" oporem (takim skokowym), a także skrzypi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NAGINATOR Napisano 16 Maja 2015 Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 rozkręcić, wyczyścić, nasmarować i śmigać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemokolarz Napisano 16 Maja 2015 Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 rozkręcić, wyczyścić, nasmarować i śmigać i tak co 2 tygodnie, pod warunkiem, że będziesz mało jeździł i woda nie będzie zaciekała. Żona miała taki sam(przynajmniej tak wygląda). Jakby uszczelki były lepszej jakości to śmiało można jeździć, ale przez te gumy łapie cały syf. Serwisuj i zbieraj kasę na coś lepszego, choćby jakiś Dart lub XC od RockShox. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 17 Maja 2015 Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Z tego co się domyslam to rdza na rurach goleniowych go już wzieła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 17 Maja 2015 Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Wydaje mi się, że regeneracja amora przy takim stanie goleni górnych nie ma sensu. Jeżeli uważasz, że komfort jazdy jest już za słaby to go zmień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaiketsu Napisano 17 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 OK, może spróbuję go jeszcze rozebrać. Tę rdzę można zobaczyć wtedy (jeśli jest)? Skłaniam się zatem ku wymianie. Da się kupić za ok. 50zł coś, co będzie warte splunięcia? to mój "rower rezerwowy", jak wpada do mnie koleżanka to bierze go zamiast veturilo. Wolałbym nie ładować w niego dużo kasy - wystarczy, żeby był lepszy, niż veturilak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 17 Maja 2015 Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Za 50 zł będzie warte tylko oplucia. Zamiast tych krótkich osłonek możesz nabyć w rowerowym długie na całą długość roboczą i założyć. Na kołnierzu zapiąć opaską zaciskową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaiketsu Napisano 17 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Spróbuję zatem je ożywić. Powiedzcie, czy powinienem wymieniać olej, etc? A może po prostu wyjąć widelec i zanieść do jakiegoś serwisu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmisiek9612 Napisano 17 Maja 2015 Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 tam nie ma oleju tylko trochę smaru. Tutaj masz filmik jak się serwisuje taki wideł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaiketsu Napisano 17 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 bardzo dziękuje:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 17 Maja 2015 Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Jak już przychodzi Ci do głowy wydać jakąś kasę na to cudactwo, to lepiej kup sztywny widelec a skończą się problemy z serwisem i przy okazji odchudzisz rower o jakieś 1,5kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.