Tomm Napisano 31 Lipca 2006 Napisano 31 Lipca 2006 Chce sobie kupić opony Schwalbe Space - rozmiar 2.35. Teraz posiadam Kende 2.10 tyl i przód. Pytanie może dle Was dziwne ale wole sie zapytać niż potem żalować :wink: Chodzi mi o to czy jak sobie kupie większy rozmiar to czy nie będe mial problemów z nałożeniem opony na felge (tzn czy nie bedzie za mała czyt. za wąska) ? Dzisiaj od znajomego wkladałem całego kolo z oponą 2.35 i wszystko ok, nic nie zachaczało. Zostaje jescze tylko kwestia felgi...bo tak jak mówie nie chce zrobić głupiego zakupu.... Według opisu na stronie mojego roweru mam obręcze: Obręcze - Alu, dwuścienne, czarne ze szlifowanymi ściankami Capital 26x36H A/V
master87 Napisano 31 Lipca 2006 Napisano 31 Lipca 2006 Witam, dołącze się do tematu z podobnym pytaniem. Chodzi mi o to jaka jest minimalna szerokość felgi do której wejdzie opona 2,5. Ja w tej chwili mam 2,35 i nie wiem czy moge się posunąć jeszcze dalej i czy przy wąskiej feldze będzie jakać różnica między 2,35 a 2,5. Na obręczy jest napisane E.T.R.T.O 559x19
fuwmartie Napisano 1 Sierpnia 2006 Napisano 1 Sierpnia 2006 Na stronce http://www.sheldonbrown.com/tire_sizing.html widnieje czerwono-zielona tabelka przedstawiająca zalecane szerokości opony (w milimetrach, aby uzyskać w calach należy podzielić przez 25,4) w funkcji wewnętrznej szerokości obręczy (559x19 oznacza szerokosc 19 mm) Generalnie zbyt szeroka opona daje ryzyko uszkodzenia obręczy lub jej bocznej ścianki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.