Tomm Napisano 31 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Chce sobie kupić opony Schwalbe Space - rozmiar 2.35. Teraz posiadam Kende 2.10 tyl i przód. Pytanie może dle Was dziwne ale wole sie zapytać niż potem żalować :wink: Chodzi mi o to czy jak sobie kupie większy rozmiar to czy nie będe mial problemów z nałożeniem opony na felge (tzn czy nie bedzie za mała czyt. za wąska) ? Dzisiaj od znajomego wkladałem całego kolo z oponą 2.35 i wszystko ok, nic nie zachaczało. Zostaje jescze tylko kwestia felgi...bo tak jak mówie nie chce zrobić głupiego zakupu.... Według opisu na stronie mojego roweru mam obręcze: Obręcze - Alu, dwuścienne, czarne ze szlifowanymi ściankami Capital 26x36H A/V Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feno Napisano 31 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Nie będzie żadnego problemu :- ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
master87 Napisano 31 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Witam, dołącze się do tematu z podobnym pytaniem. Chodzi mi o to jaka jest minimalna szerokość felgi do której wejdzie opona 2,5. Ja w tej chwili mam 2,35 i nie wiem czy moge się posunąć jeszcze dalej i czy przy wąskiej feldze będzie jakać różnica między 2,35 a 2,5. Na obręczy jest napisane E.T.R.T.O 559x19 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fuwmartie Napisano 1 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Na stronce http://www.sheldonbrown.com/tire_sizing.html widnieje czerwono-zielona tabelka przedstawiająca zalecane szerokości opony (w milimetrach, aby uzyskać w calach należy podzielić przez 25,4) w funkcji wewnętrznej szerokości obręczy (559x19 oznacza szerokosc 19 mm) Generalnie zbyt szeroka opona daje ryzyko uszkodzenia obręczy lub jej bocznej ścianki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.