Skocz do zawartości

[rama] Kross hexagon x2 -Czy nie pęknie rama z amortyzatorem o większym skoku?

AdaskoKross

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie ! 

Mam ramę kross hexagon x2 rocznik 2013 fabrycznie miał amortyzator o skoku 50 mm , następnie dostał xcr o skoku 100 mm na którym latałem na wysokości większe jak 1 metr na płaskie , pęknięć nie było . Obecnie wsadziłem mu raidona o skoku 120 mm ( całkowita długość goleni wynosi 130 mm )  i tu pojawia się pytanie czy o tyle większy  skok nie spowoduje pęknięcia główki ramy podczas skoków .  

Tak wiem , ta rama to taki rekreacyjny mtb'ek , komponenty mam na bardziej agresywną jazdę .. Głównie chodzi o to , że na 100 milimetrowym amortyzatorze latałem do dwóch metrów na płaskie nic się nie stało nie działo itp więc wiesz stąd to pytanie czy + 20 mm może przyczynić się do takich skutków o które się obawiam . Aczkolwiek na dzień dzisiejszy zostają tylko ostre zjazdy po schodach , korzeniach itp. Powiedzmy , że tu wygra rozsądek z ryzykiem :D . Dzięki za odpowiedzi . 

Jedyne i najważniejsze do wymiany na dzień dzisiejszy by latać to właśnie rama .. :-) I jedyny najważniejszy powód czemu nie wymieniam to pusty portfel :-) . Ja doskonale wiem , że ta rama nie nadaje się do tego co robię , że stąpam na cienkim lodzie ale chciałem znać wasze zdanie :-) 

Czemu truchło ? Amortyzator musialem wymienić bo zerwał się gwint mocujący zacisk hamulca . Raidona 2008 nowego na dobrą sprawę wyrwałem za 250 ( w tym xcr sprzedany za 100 zł czyli wydałem 150 zł na amortyzator powietrzny) Więc zapłacenie 150 zł , a 700 zł to różnica chyba nie ? ;-) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...