AdaskoKross Napisano 16 Maja 2015 Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 Witajcie ! Mam ramę kross hexagon x2 rocznik 2013 fabrycznie miał amortyzator o skoku 50 mm , następnie dostał xcr o skoku 100 mm na którym latałem na wysokości większe jak 1 metr na płaskie , pęknięć nie było . Obecnie wsadziłem mu raidona o skoku 120 mm ( całkowita długość goleni wynosi 130 mm ) i tu pojawia się pytanie czy o tyle większy skok nie spowoduje pęknięcia główki ramy podczas skoków . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 16 Maja 2015 Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 Kiedyś na pewno, i nie zapomnij zrobić fotek kiedy to się stanie (zwłaszcza fotek swojej facjaty), pękła by nawet z amorem o skoku 100 mm, trzeba dać jej tylko czas . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdaskoKross Napisano 16 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 A czemu miało by się to stać . Wyjaśnisz może ? . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 16 Maja 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 Choćby dlatego że ani ta rama, ani amortyzator nie są przeznaczone do latania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdaskoKross Napisano 16 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 W takim razie postarajmy się zlikwidować latanie i pozostańmy przy agresywnej jeździe ... np schody i tego typu sprawy . Jak teraz sprawdzi się ''magiczny'' kross z amortyzatorem o skoku 120 mm ... ( Aha dodam tylko , że raidon to powietrzak ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 16 Maja 2015 Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 Tego roweru nie zaprojektowali do takiej jazdy, więc jeśli nie pęknie to git, a jeśli pęknie to normalka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdaskoKross Napisano 16 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 Tak wiem , ta rama to taki rekreacyjny mtb'ek , komponenty mam na bardziej agresywną jazdę .. Głównie chodzi o to , że na 100 milimetrowym amortyzatorze latałem do dwóch metrów na płaskie nic się nie stało nie działo itp więc wiesz stąd to pytanie czy + 20 mm może przyczynić się do takich skutków o które się obawiam . Aczkolwiek na dzień dzisiejszy zostają tylko ostre zjazdy po schodach , korzeniach itp. Powiedzmy , że tu wygra rozsądek z ryzykiem . Dzięki za odpowiedzi . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 16 Maja 2015 Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 Jak masz zamiar "latać" to kup do tego ramę zamiast uzbrajać pseudo-mtb w jakieś cuda na kiju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdaskoKross Napisano 16 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 Jedyne i najważniejsze do wymiany na dzień dzisiejszy by latać to właśnie rama .. :-) I jedyny najważniejszy powód czemu nie wymieniam to pusty portfel :-) . Ja doskonale wiem , że ta rama nie nadaje się do tego co robię , że stąpam na cienkim lodzie ale chciałem znać wasze zdanie :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 16 Maja 2015 Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 To jak to jest, na ramę nie ma a kombinujesz widelec o większym skoku? Czy po prostu miałeś zamiar wygrzebać jakieś truchło po taniości byle skok był większy i do ramy pasowało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdaskoKross Napisano 16 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 Czemu truchło ? Amortyzator musialem wymienić bo zerwał się gwint mocujący zacisk hamulca . Raidona 2008 nowego na dobrą sprawę wyrwałem za 250 ( w tym xcr sprzedany za 100 zł czyli wydałem 150 zł na amortyzator powietrzny) Więc zapłacenie 150 zł , a 700 zł to różnica chyba nie ? ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 16 Maja 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 No to teraz poszukaj po taniości odpowiedniej ramy zamiast ryzykować że się połamiesz. Jakby co mam taką sztukę na sell, jakbyś był zainteresowany to PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.