Skocz do zawartości

[Korba] Dylemat wyboru

Abihabi87

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siema

Sprawa jest taka ,że muszę wymienić napęd i tym razem zapewne powinien być to cały napęd (czyli korba + kaseta + łańcuch).

Mój aktualny napęd to: 3 connexy 10 rz (zmieniane na przemian co około 300 km), kaseta triagra 11-25 i korba deore m590 42-32-22.

Korba ma już przebieg 14 tys. km. a kaseta z łańcuchami około 9 tys km.

Łańcuchy są w tak kiepskim stanie ,że widać wnętrzności ,a końcówki przy szejkowaniu się rozlatują (ale dało by się na tym jeździć gdyby nie przeskakiwanie na kasecie).

Tak wygląda mój blat 42 T

20150516_113338.jpg

jak widać zużyty dość ostro

Mam mój zakupioną kasetę ultegrę 11-23 10 rz oraz 2 łańcuchy campy record 10 rz i teraz nie wiem czy ten blat 42 T przyjmie nowy łańcuch.

Bo jak by to była kaseta to sprawa jasne ,że nie ale to jest blat i 42 zęby więc tu jest dopuszczalne większe zużycie pod nowy łańcuch.

Ale to sobie sam sprawdzę i przetestuje.

Chodzi o to ,że w razie czego jeżeli blat nie przyjmie nowego łańcucha to mam kilka opcji:

- nowy blat do korby 42 T (no ale ta korba już ma 14 tys. i czy inwestowanie w nią to nie pomyłka ?)

- nowa korba 42-32-22 lub 40-30-22 , ale ja tego blatu 22 T nie wykorzystuje wcale więc mi on niepotrzebny jest, a pod korbę dwu blatową pewnie musiał bym zmienić przerzutkę przednią i to jest + koszt

- nowa korba 1 rz ! i tu właśnie zrobił bym przesiadkę na zee 36 T 1 rz, bo na aktualnej korbie czuję ,że te 42 T to trochę za dużo a 32 T to za mało tak więc, te 36 T w zee było by na logikę optymalne no i zyskuję na masię bo korba waży mniej (mniej zębatek), pozbywam się manetki na przód ,linek i samej przerzutki.

Tylko boję się tego ,że może zabraknąć mi przełożeń na podjazdach bo kaseta w końcu 11-23, chodź na aktualnej wszystkie podjazdy wykonuje na 32 T i z tyłu 19 T lub 21 T

No i jak będzie wyglądać sprawa gdy będę jeździć na przełożeniach 11 T lub 23 T na kasecie ,czy łańcuch na korbie będzie stabilny ? tzn. nie będzie spadać z blatu ?

czekam na wasze propozycje i opinie

dzięki

Napisano

- nowy blat do korby 42 T (no ale ta korba już ma 14 tys. i czy inwestowanie w nią to nie pomyłka ?)

Niby dlatego? Jeżeli dwa pozostałe uzębienia są zdrowe, kupno nowej korby to pomyłka właśnie... Dlatego nienawidzę korb spawanych.

Proponuję zasięgnąć porady kalkulatora: http://home.earthlink.net/~mike.sherman/shift.html

Przelicz sobie czego używałem do tej pory i jak będzie wyglądał nowy napęd. Biorąc pod uwagę jak wygląda blat eksploatowałeś górne przełożenia. Zmniejszając blat, spowodujesz, że będziesz eksploatowałem jeszcze intensywniej mniejsze koronki na kasecie, przez co jej życie ulegnie skróceniu. Ja bym zastanowił się nad nabyciem większej korby i kasety np juniorskiej 14-28t. Przełożenia mniej więcej utrzymasz dotychczasowe, a napęd pożyje dłużej, gdyż będzie kręcił się na większej ilości zębów.

Napisano

Kasetę już mam jak wspomniałem wyżej ultegre 11-23

Bardziej skłonny jestem do opcji 3 czyli nowa korba zee 36.

Oszczędzam przy tym na wadze bo odpada menetka, przerzutka i linka.

Tylko nie wiem jak się korba będzie zachowywać na skrajnych przełożeniach np. na 23 T czy będzie z blatu spadać łańcuch ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...