Skocz do zawartości

[zabezpieczenie] Łańuch Oxford HD 1,5m ( 10mm )

Rafal80

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Kupiłem sobie łańuch do roweru Oxford HD ( 1,5m ). W opisach na stronach jest napisane, że ten łańuch ma ogniwa 10mm, z tymże one są kwadratowe. I teraz łańcuch przyszedł do mnie i jak sobie zmierzyłem grubość ( szerokość ) ogniwa, to one mają 6 lub maksymalnie 7mm. 10mm to one mają ale jak mierzę je po skosie. Czy to chodzi o to, że te łańcuchy kwadratowe mają też coś jakby " średnicę " i w opisach to właśnie ona jest podawana a nie szerokość ogniwa ? Czy ktoś kto ma jakiś łańcuch kwadratowy i kupował go np. jako 8mm, mógłby zmierzyć czy 8mm to jest " średnica " ( przekątna ) czy właśnie szerokość?

Siemka. ;)

Przykro mi, ale chyba masz racje, średnica ogniwa kwadratowego u ciebie wg. tego co napisałeś ma 10 mm, bo jest to mierzone po przekątnej. Ale zauważ że jak mierzysz szerokość grubości nie po przekątnej, to wyniesie z 6 lub 7 mm, starałem się to objaśnić jak umiałem najlepiej.

U mnie ogniwa mają wg. producenta 8 mm, ale są szesciokątne, niestety nie dam radę zmierzyć ich średnicy, gdyż łańcuch jest w tzw. rękawie z materiału a ów rękaw kończy się w zamku zintegrowanym.

Pozdrawiam. ;)

Siemka. ;)

Tak mi się wydaje (łańcuch prawidłowy). ;)

Czy gość który Ci sprzedał ów łańcuch nie miał cieńszych takich samych łańcuchów?

To jest właśnie problem z łańcuchami o ogniwach kwadratowych, nigdy nie wiadomo jak producent mierzy ogniwa. Ale średnicę mierzą chyba po przekątnej.

Fajnie że napisałeś ten temat ;) . Bo o tym co napisałeś nawet nie pomyślałem przed zakupem mojego łańcucha.

Super byłoby jakby ktoś faktycznie mógł zmierzyć ogniwa w swoim łańcuchu i podać w tym temacie, bo ja tak jak już wcześniej pisałem szkoda mi wyciągać ten materiałowy rękaw z zintegrowanego zamka skoro dobrze się trzyma.

Ale nie martw się i tak masz lepsze zapięcie niż 80 % rowerzystów których rowery widuję zapięte linkami.

Mam prośbę czy mógłbyś napisać ile waży twój łańcuch, bo mój koło 1,6 kg.

Pozdrawiam. ;)

3,4kg łącznie z kłódką. Dzisiaj zmierzyłem dokładnie te ogniwa i mają nieco ponad 7mm, może 7,2mm szerokości. Tak więc czekam aż ktoś zmierzy swój :D

Dzięki za słowa otuchy, dobrze wiedzieć że ma się w miarę dobre zabezpieczenie, łatwiej rozstać się z rowerem pod sklepem :D

Właśnie przed chwilą znalazłem informacje ile waży ten łańcuch według producenta. A więc 7.6 funta, co według google daje nam 3.44kg. Czyli 40 grami więcej niż mój. Więc mieści się to w granicach tolerancji. Czyli tak na chłopski rozum wszystko jest OK z moim łańuchem i po prostu producent podaje nie szerokość ogniwa a przekątną.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...