Rafal80 Napisano 15 Maja 2015 Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 Witam. Kupiłem sobie łańuch do roweru Oxford HD ( 1,5m ). W opisach na stronach jest napisane, że ten łańuch ma ogniwa 10mm, z tymże one są kwadratowe. I teraz łańcuch przyszedł do mnie i jak sobie zmierzyłem grubość ( szerokość ) ogniwa, to one mają 6 lub maksymalnie 7mm. 10mm to one mają ale jak mierzę je po skosie. Czy to chodzi o to, że te łańcuchy kwadratowe mają też coś jakby " średnicę " i w opisach to właśnie ona jest podawana a nie szerokość ogniwa ? Czy ktoś kto ma jakiś łańcuch kwadratowy i kupował go np. jako 8mm, mógłby zmierzyć czy 8mm to jest " średnica " ( przekątna ) czy właśnie szerokość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanRowerek Napisano 15 Maja 2015 Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 Siemka. Przykro mi, ale chyba masz racje, średnica ogniwa kwadratowego u ciebie wg. tego co napisałeś ma 10 mm, bo jest to mierzone po przekątnej. Ale zauważ że jak mierzysz szerokość grubości nie po przekątnej, to wyniesie z 6 lub 7 mm, starałem się to objaśnić jak umiałem najlepiej. U mnie ogniwa mają wg. producenta 8 mm, ale są szesciokątne, niestety nie dam radę zmierzyć ich średnicy, gdyż łańcuch jest w tzw. rękawie z materiału a ów rękaw kończy się w zamku zintegrowanym. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafal80 Napisano 15 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 Aha, czyli generalnie łańcuch otrzymałem prawidłowy, taka konkluzja? One po prostu takie są, tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanRowerek Napisano 16 Maja 2015 Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 Siemka. Tak mi się wydaje (łańcuch prawidłowy). Czy gość który Ci sprzedał ów łańcuch nie miał cieńszych takich samych łańcuchów? To jest właśnie problem z łańcuchami o ogniwach kwadratowych, nigdy nie wiadomo jak producent mierzy ogniwa. Ale średnicę mierzą chyba po przekątnej. Fajnie że napisałeś ten temat . Bo o tym co napisałeś nawet nie pomyślałem przed zakupem mojego łańcucha. Super byłoby jakby ktoś faktycznie mógł zmierzyć ogniwa w swoim łańcuchu i podać w tym temacie, bo ja tak jak już wcześniej pisałem szkoda mi wyciągać ten materiałowy rękaw z zintegrowanego zamka skoro dobrze się trzyma. Ale nie martw się i tak masz lepsze zapięcie niż 80 % rowerzystów których rowery widuję zapięte linkami. Mam prośbę czy mógłbyś napisać ile waży twój łańcuch, bo mój koło 1,6 kg. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafal80 Napisano 16 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 3,4kg łącznie z kłódką. Dzisiaj zmierzyłem dokładnie te ogniwa i mają nieco ponad 7mm, może 7,2mm szerokości. Tak więc czekam aż ktoś zmierzy swój Dzięki za słowa otuchy, dobrze wiedzieć że ma się w miarę dobre zabezpieczenie, łatwiej rozstać się z rowerem pod sklepem Właśnie przed chwilą znalazłem informacje ile waży ten łańcuch według producenta. A więc 7.6 funta, co według google daje nam 3.44kg. Czyli 40 grami więcej niż mój. Więc mieści się to w granicach tolerancji. Czyli tak na chłopski rozum wszystko jest OK z moim łańuchem i po prostu producent podaje nie szerokość ogniwa a przekątną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.