Skocz do zawartości

[koła 28"]cross/trekking disc do 700zł

Nepalczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, 

mam do Was kolejne pytanie, na poprzednie uzyskałem pozytywne odpowiedzi i rozjaśniły mi one sytuację. 

Mam rowerek Kellys cobe 2012 BLUE, natrzaskane mam już 9 tys km na nim w takim zestawieniu jak wyjechał z salonu, jedyne co wymieniłem to  oponki na Schwalbe. W tym czasie tak naprawdę nic nie stukało, nie pukało i bardzo dobrze.   
W tym roku zacząłem jeździć intensywniej, szybciej i ogólnie w przyszłym roku chciałbym przeskoczyć na szosę, a ten przerobić na trekking i dołożyć sakwy. 
       Napęd wymieniam na XT (780) to i koło tylnie muszę wymienić, a że kiedyś pękła szprycha i nie toczy się ono idealnie to i kolejny pretekst do wymiany całości, bo przednie też już swoje przejechało.  

Rozglądałem się za kołami z miesiąc i mam taki wstępny zestaw  (cena ~700 razem z zaplataniem) : 
- obręcze DT SWISS 545D 700C DISC przód 32h tył 36h 
-piasty Novatec NT-D041SB 32h i NT-D042SB 36 h tył 
- szprychy DT 2.0mm
- nyple - tu ma problem czy alu czy mosiądz i czy warty uwagi jest ten cały system w DT "pro lock" ? 

Ale w między czasie znalazłem taki zestaw: http://www.bikestacja.pl/pl/kola-dt-swiss-fr440-350-485d-29-135x5-qr9mm-competition-50-taniej-35759.html       

Cena wychodzi podobna, więc pytanie co lepsze i czy jest sens wydawania takiej kasy na koła do mojego roweru.
 W tym zestawie od BS tylna piasta ma oś 5mm a ja obecnie mam 10mm czy dało by się to założyć do tej ramy, jakiś adapter czy coś i czy oś o mniejszej średnicy nie będzie nieco słabsza? 

Z góry dzięki za odpowiedzi ;) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...