Hynhus Napisano 8 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 Witam,posiadam hamulce hydrauliczne TEKTRO model HD-M290 i mam identyczny problem jak autor posta.. Juz wiem ze to wina tarczy czytając posty w wątku. Chcialbym się od was dowiedzieć jaki model tarczy polecacie za komplet(przod i tył) i jaki zestaw klocków polecacie do nowej tarczy, mój budżet to 400zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grande1970 Napisano 9 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 ja w końcu wymieniłem po raz ostani klocki na tyle (tarcza magura, na shimano też boruczało) i jest poprawa i w sile hamowania i w niwelacji dźwięku, dla mnie ok klocki accenta złote coś koło 50 zyli promo w cr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4Ri3L Napisano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Witam,posiadam hamulce hydrauliczne TEKTRO model HD-M290 i mam identyczny problem jak autor posta.. Juz wiem ze to wina tarczy czytając posty w wątku. Chcialbym się od was dowiedzieć jaki model tarczy polecacie za komplet(przod i tył) i jaki zestaw klocków polecacie do nowej tarczy, mój budżet to 400zl. Kolego nie kupuj tarcz, zmień sobie klocki na jakieś żywiczne np. Shimano B01S, ja zmieniłem tarcze na SLX'y i po dotraciu dobrze klocków, zgrzyty były dalej. Jeśli jeździsz rekreacyjnie, a nie jakiś hardcorowy downhill, to będą ci się takie klocki sprawdzały. Ja na tych Shimano B01S zrobiłem już jakieś 500km, gdzie 90% jazdy to dosyć agresywne XC po lasach i jest ok. Hamują dobrze i najważniejsze, że jest cicho. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hynhus Napisano 16 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 (edytowane) Kolego nie kupuj tarcz, zmień sobie klocki na jakieś żywiczne np. Shimano B01S, ja zmieniłem tarcze na SLX'y i po dotraciu dobrze klocków, zgrzyty były dalej. Jeśli jeździsz rekreacyjnie, a nie jakiś hardcorowy downhill, to będą ci się takie klocki sprawdzały. Ja na tych Shimano B01S zrobiłem już jakieś 500km, gdzie 90% jazdy to dosyć agresywne XC po lasach i jest ok. Hamują dobrze i najważniejsze, że jest cicho. Pozdrawiam Zauważyłem,że klocki na tarczy są delikatnie za nisko względem tarczy hamulcowe... dałem małe podkładki między adapter a zacisk hamulcowy, by podnieść zacisk (przód i tył) . Przejechałem trochę km by sprawdzić jak to działa... Jest dużo lepiej ale dźwięki nadal się wydobywają, nie tak jak wcześniej ale są. Sprawdzę jeszcze kilka razy przy następnych wyprawach... I napisze co dalej. Edytowane 16 Sierpnia 2015 przez Hynhus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lobson Napisano 16 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 (edytowane) Na początku tego roku wypożyczyłem rower testowy specialized epic carbon 29 i panowie w sklepie mnie ostrzegli, że właśnie takie dźwięki to nie jest powód do zmartwień, że klocki tego typu tak mają. I z chęcią w swoim rowerze założyłbym takie, bo siła hamowania była niesamowita. Myślę, że w sprzęcie tej klasy (szczególnie testowym który ma zachęcać do zakupu) nie dopuściliby do wadliwej pracy hamulców. dałem małe podkładki między adapter a zacisk hamulcowy, by podnieść zacisk (przód i tył) Niezbyt rozsądne. Może w ogóle zdejmij hamulce? Nie będzie żadnych dźwięków. Edytowane 16 Sierpnia 2015 przez lobson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grande1970 Napisano 16 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 Na początku tego roku wypożyczyłem rower testowy specialized epic carbon 29 i panowie w sklepie mnie ostrzegli, że właśnie takie dźwięki to nie jest powód do zmartwień, że klocki tego typu tak mają. I z chęcią w swoim rowerze założyłbym takie, bo siła hamowania była niesamowita. tzn. jakiego typu ???? bo napisałeś tak ogólnikowo że nie wiadomo co miał zamontowane, przypuszczam że metaliki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hynhus Napisano 18 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 (edytowane) Jednak się poddałem i usunąłem tarcze TEKTRO wraz z klockami hamulcowymi i zastąpiłem je nowymi. Tarcza przód: SHIMANO Dobre XT model SM-RT76 180mm Tarcza tył : SHIMANO Deore XT model SM-RT76 160mm klocki hamulcowe: XLC Disc Brake Pads BP-O07 Na razie wszystko jest tylko założone i wyregulowane .. Sprawdzę w późniejszym terminie ponieważ pogoda nie jest łaskawa... Edytowane 18 Sierpnia 2015 przez Hynhus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thejakob Napisano 12 Września 2015 Udostępnij Napisano 12 Września 2015 Polecam frez albo kamień biały stożkowy i przelecieć każdą dziurkę. Hałas znika ma 100 pro. Miałem to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borsuczy Napisano 1 Października 2015 Udostępnij Napisano 1 Października 2015 Polecam frez albo kamień biały stożkowy i przelecieć każdą dziurkę. Hałas znika ma 100 pro. Miałem to samo.Mam identyczny problem jak autor tematu, a średnio mi się podoba pomysł wymiany nowych tarcz na nowe tylko z powodu dźwięków. Mógłbyś pokazać jak wyglądają twoje tarcze po modyfikacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thejakob Napisano 2 Października 2015 Udostępnij Napisano 2 Października 2015 Wyglądają tak samo, chodzi tylko żeby ostre brzego dziur, trochę sfazować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borsuczy Napisano 2 Października 2015 Udostępnij Napisano 2 Października 2015 Wyglądają tak samo, chodzi tylko żeby ostre brzego dziur, trochę sfazowaćTwoim zdaniem dałoby się to zrobić ręcznie pilnikiem? Nie posiadam niestety takiej małej szlifierki. :c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thejakob Napisano 3 Października 2015 Udostępnij Napisano 3 Października 2015 Tarcza jest dosyć twarda i pilnikiem chyba będzie ciężko. Kamieniem robiłem to 10 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateuszeek Napisano 11 Października 2015 Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Siemka! Miałem u siebie ten sam problem co autor, dokładnie to co było na filmiku. Problemem okazały się być klocki, które były z pierwszego montażu (tegoroczny wypust roweru). Zmieniłem na kellys'owskie klocki (jutro mogę zdjąć i napisać jakie to ^^) i problem całkowicie ustał. Siła hamowania po kilkunastu km wróciła do normy - widocznie musiały się dotrzeć. ^^ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krydyns Napisano 2 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Mam ten sam problem w auriga pro, klocki połmetaliczne i tarcze z draco. Spróbuję zmienić tarcze na zwykłe frezzery gdyż mają mniejsze otwory. Może to pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 4 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Po przejściu z tarczy tektro na RT-76 też mam te dźwięki. Generalnie to mi nie przeszkadzają ale według mnie to właśnie przez wielkość otworów w tarczy , chociaż auriga ma klocki te same co w M615 a tam takich odgłosów chyba nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 4 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Auriga ma chyba te same klocki co np 447. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 4 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 (edytowane) 447 ma takie same, ale m615 chyba też miały takie. W każdym razie mój klocek z aurigi wygląda tak Kompatybilność jest szeroka a w shimano chyba nie ma tych odgłosów. Edytowane 4 Lutego 2016 przez Ychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymony Napisano 5 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 W M615 są inne. Minimalne szersze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krydyns Napisano 6 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Po założeniu tarczy freezer nie słychać żadnych dźwięków. Tarcza nie jest dotarta, jej powierzchnia nie jest gładka i w tych rowkach osiada taki czarny odpad, da się go zetrzeć. To jest odpad z ścierających się klocków(półmetaliki) czy są zaolejone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 6 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Osad , jak by były tłuste to by nie hamowały. Niedawno swoje klocki wyjąłem i po przetarciu chusteczką też była czarna tak więc się nie przejmuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grande1970 Napisano 6 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 jak miałem jeszcze tektro to dopiero pomogła wymiana na klocki acennta złote - spiekane, hamulec uciszył się i zaczął w końcu lepiej hamować, nie sa drogie więc może jak będziesz zmuszony do wymiany to wypróbuj takie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lutoslaw Napisano 10 Marca 2016 Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 (edytowane) Posiadam rower Kross Evado 4 z hamulcami Tektro Disc HDC-300 (hydrauliczny, tarcza 160mm). Dźwięk i objawy przy hamowaniu jak na filmiku autora. Poradziłem sobie z tym robiąc delikatną fazę w każdym z otworów w tarczy. Wymontowałem tarcze z koła a kamień taki mały stożkowy umocowałem w wiertarce stołowej (zestaw kamieni kosztuje coś w okolicach 5-8 zł http://allegro.pl/komplet-kamieni-szlifierskich-na-wiertarke-6-szt-i5218519425.html ) Materiał tarczy jest bardzo twardy i kamień szlag trafi. Podczas fazowania trzeba go będzie wyrównywać bo stożek szybko traci swój kształt. Pierwsze hamowanie było dość słabe ale już po chwili klocki się ułożyły a tarcze oczyściły z pyłu, lekko dotarły i cisza. Obawiam się że jest to rozwiązanie tymczasowi i tak czy inaczej czeka mnie wymiana tarcz. Edytowane 10 Marca 2016 przez Lutoslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bezaocb Napisano 17 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 Niestety mam identyczny problem w tylnym hamulcu,TEKTRO Gemini. Wymiana klocków przez serwis rozwiązała problem na całe 5 km. Niestety nowe klocki po dotarciu piszczą jak poprzednie, sprawdzę patent z szlifowaniem otworów w tarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomasz.janas.3 Napisano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Mam to samo co autor tego wątku wiadomo juz co zrobic by ten halas znikl czy wymiana na inne hample pomoze ?? Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grande1970 Napisano 30 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 tak, wymiana na slx-a mi pomogła w 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi