Skocz do zawartości

[buty] Buty Northwave Scorpius

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W związku z tym że sklep centrumrowerowe z Bydgoszczy nie potrafi zrealizować prostego zamówienia w postaci przysłania do sklepu z magazynu 3 par butów do przymiarki z zamiarem zakupu jednej z nich , postanowiłem zaryzykować i kupić przez internet buty marki jakiej jeszcze nigdy nie miałem.
Swoje go czasu jeździłem w ciuchach marki northwave i dawały  radę.
Wybór padła na buty niższej klasy niż celowane sidi ale za to bardzo chwalone przez kolegę , który w nich jeździ.
Link do butów:

http://www.bikecs.com/Produkty/ODZIEZ-Buty-MTB-Northwave-Scorpius-S_R_S-czerwono_czarno_bialy/1789/170327#.VVXdPfAxlvE

Przesyłka "do drzwi" przez kuriera w cenie butów.
Same buty wykonane wg mnie bardzo dobrze, nie znalazłem nic do czego mógłbym się przyczepić. Lekkie.
But przylega do stopy idealnie, nigdzie nie uwiera. Zakupiłem rozmiar 42 , jak zawsze , czyli 265mm. Patrzę na karton a tu 273mm Cho..a , pomyslałem , trzeba będzie odsyłać. But na długość jest faktycznie trochę za duży, może mógłby być 270mm lub 266, trzeba by było mierzyć. Niestety takowych rozmiarów w sklepie brak.
Na szczęście rzepy i klarma trzymają stopę bardzo stabilnie.
Przykręciłem bloki i jazda do lasu. Pomimo większego rozmiaru stopa w bucie siedzi pewnie.. Siatka z przodu i po bokach zapewnia bardzo dobra wentylację, powiem nawet w taki chłodny poranek jak dziś miałem tej wentylacji dosyć ;)
Buty mają 3 poziom sztywności w skali 5 stopniowej i to daje się odczuć. Chodzi się w nich nawet wygodnie jak na buty mtb.
Niestety brakuje sztywności na podjazdach i przy sprintach.
To chyba tyle po pierwszych 30km
Jako buty do jazdy na codzień , wycieczki do lasu , treningi spisują się idealnie. Będą też się pewnie spisywały świetnie każdemu kto startuje w maratonach czy niezbyt trudnych XC - czyli dla mnie są OK :)
Jeśli jednak ktoś jest ambitnym zawodnikiem dużo startującym i mającym parcie na czołówkę stawki pwoinien szukać czegoś sztywniejszego i jeszcze lżejszego.

Napisano

Potwierdzam, kupiłem w Krk w BikerShopie i jestem mega zadowolony. W kwietniu kiedy przejechałem się  rano przy temp 8-10 st to powiem jest nawet zimno w stopę, ale grubsza skarpeta załatwia sprawa.  Przewiewność ich  jest świetna. Stopa siedzi idealnie, rzepy i klamra spełnia swoje zadania.
Także kupować, jak ktoś ceni sobie wentylację, zwłaszcza na długich trasach np na szosie jadąc np crossem. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...