Skocz do zawartości

[budowa crossa] około 2000zł

Cree

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Poszukuję crossa do około 2000 zł, jest kilka opcji, ale jedną z nich jest również złożenie roweru od podstaw. I dlatego moje pytanie brzmi, czy w tej kwocie około 2000zł jestem w stanie kupując pojedyncze części zbudować coś lepszego niż gotowe rowery dostępne w sklepach?

Napisano

Znajomy ostatnio kupił taki rowerek: Cross Black (chyba Edition 3.0) za 2200 zł. Amorek to xcr z blokadą skoku w manetce, kaseta 9 rz, przerzutki Shimano Alivio (nie jestem pewny na 100%). Bardzo mu się podoba.

Napisano

To chyba mtb jeśli dobrze pamiętam. Mi chodzi o to żeby jak najlepiej wydać te powiedzmy nawet 2300zł. Jeśli w tej samej cenie składając poszczególne części osobno będę miał lepszy osprzęt niż kupując gotowy rower to chętnie się tego podejme. Tylko czy ktoś doświadczony w tych tematach mógłby mi doradzić:)

Napisano

Nigdy składając rower z części nie zrobisz tego taniej na tym samym poziomie co gotowy, albo w tej samej cenie , lepszy. Zawsze kosztowo gotowiec będzie lepszą opcją.

Napisano

kiedyś słyszałem wypowiedź jakiegoś fachowca, że składane masowo rowerki przez producentów mają wynegocjowane tańsze cyny poszczególnych podzespołów (z uwagi na ilości i ciągłość zapotrzebowania) niżeli kupisz w takiej samej klasie sam. Sam jednak nie składałem, więc jak podejmiesz wyzwanie to podziel się wynikiem kosztów efektem tych prac ;-)

Napisano

Skladanie samemu = wiecej frajdy!

Dowiesz sie jak jest zbudowany rower. Cos napsujesz ;)

Bedziesz umial samemu wszystko wyregulowac.. Albo i nie.

Ale bedziesz musial dokupic wszelkie urzadzenia do obslugi roweru: skrecania, rozkrecania, baciki, klucze, etc..

Na youtubie jest masa tutoriali, jakby co i jak masz czas.

Tomasz

Napisano

Raczej nie wyjdzie ci taniej niż gotowiec. 

A tak jak koledzy napisali potrzebny ci będzie:
-Klucz do sterów

-klucz 15 do pedałów

-klucz do suportu

-klucz to kasety

-klucze do sterów.

Pomyśl czy nie lepiej kupić dla samej ramy gotowy rower? Sama rama to wydatek około 500-800zł

Napisano

"aspectized" napisał jak bardziej samą prawdę. Frajdy ze zbudowania samemu własnego roweru jest nieoceniona pomimo nie co większych kosztów od gotowca. Późniejsza znajomość roweru także jest nieoceniona ;-)

Napisano

Ja tam ostatnio składam rower, tzn. zostały już tylko hamulce [emoji2] i poza frajdą wyszedłem do przodu o +/- 500 zł, niż miałbym kupić gotowca z nisko/średniej (z naciskiem na średniej) półki [emoji12] , ale to było kilka dni szukania jednej części, tu taniej, tu jakiś gratis, tu na nową część zniżka itd. Mi się opłaciło[emoji5]

Napisano

Przy składaniu można zaoszczędzić na wielu elementach, takich jak napęd, hamulce... Natomiast często pomijane są drobne elementy - linki, pancerze i inne pierdoły :-)

Przy Twoim budżecie one będą miały znacznie większą wagę w cenie, niż przy high-endowych rowerach.

Moim zdaniem najlepiej kupić gotowca i później z czasem go modernizować. Ja tak zrobiłem :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...