Cree Napisano 15 Maja 2015 Napisano 15 Maja 2015 Witam! Poszukuję crossa do około 2000 zł, jest kilka opcji, ale jedną z nich jest również złożenie roweru od podstaw. I dlatego moje pytanie brzmi, czy w tej kwocie około 2000zł jestem w stanie kupując pojedyncze części zbudować coś lepszego niż gotowe rowery dostępne w sklepach?
Jazda_w_2_stylach Napisano 15 Maja 2015 Napisano 15 Maja 2015 Znajomy ostatnio kupił taki rowerek: Cross Black (chyba Edition 3.0) za 2200 zł. Amorek to xcr z blokadą skoku w manetce, kaseta 9 rz, przerzutki Shimano Alivio (nie jestem pewny na 100%). Bardzo mu się podoba.
Cree Napisano 15 Maja 2015 Autor Napisano 15 Maja 2015 To chyba mtb jeśli dobrze pamiętam. Mi chodzi o to żeby jak najlepiej wydać te powiedzmy nawet 2300zł. Jeśli w tej samej cenie składając poszczególne części osobno będę miał lepszy osprzęt niż kupując gotowy rower to chętnie się tego podejme. Tylko czy ktoś doświadczony w tych tematach mógłby mi doradzić
Poochaty Napisano 15 Maja 2015 Napisano 15 Maja 2015 Nigdy składając rower z części nie zrobisz tego taniej na tym samym poziomie co gotowy, albo w tej samej cenie , lepszy. Zawsze kosztowo gotowiec będzie lepszą opcją.
robocin Napisano 22 Maja 2015 Napisano 22 Maja 2015 kiedyś słyszałem wypowiedź jakiegoś fachowca, że składane masowo rowerki przez producentów mają wynegocjowane tańsze cyny poszczególnych podzespołów (z uwagi na ilości i ciągłość zapotrzebowania) niżeli kupisz w takiej samej klasie sam. Sam jednak nie składałem, więc jak podejmiesz wyzwanie to podziel się wynikiem kosztów efektem tych prac ;-)
aspectized Napisano 22 Maja 2015 Napisano 22 Maja 2015 Skladanie samemu = wiecej frajdy! Dowiesz sie jak jest zbudowany rower. Cos napsujesz Bedziesz umial samemu wszystko wyregulowac.. Albo i nie. Ale bedziesz musial dokupic wszelkie urzadzenia do obslugi roweru: skrecania, rozkrecania, baciki, klucze, etc.. Na youtubie jest masa tutoriali, jakby co i jak masz czas. Tomasz
marcinek1992 Napisano 23 Maja 2015 Napisano 23 Maja 2015 Raczej nie wyjdzie ci taniej niż gotowiec. A tak jak koledzy napisali potrzebny ci będzie:-Klucz do sterów -klucz 15 do pedałów -klucz do suportu -klucz to kasety -klucze do sterów. Pomyśl czy nie lepiej kupić dla samej ramy gotowy rower? Sama rama to wydatek około 500-800zł
modrzew Napisano 23 Maja 2015 Napisano 23 Maja 2015 W tym budżecie szkoda czasu, poszukaj czegoś gotowego.
robocin Napisano 24 Maja 2015 Napisano 24 Maja 2015 "aspectized" napisał jak bardziej samą prawdę. Frajdy ze zbudowania samemu własnego roweru jest nieoceniona pomimo nie co większych kosztów od gotowca. Późniejsza znajomość roweru także jest nieoceniona ;-)
Jazda_w_2_stylach Napisano 24 Maja 2015 Napisano 24 Maja 2015 Ja tam ostatnio składam rower, tzn. zostały już tylko hamulce [emoji2] i poza frajdą wyszedłem do przodu o +/- 500 zł, niż miałbym kupić gotowca z nisko/średniej (z naciskiem na średniej) półki [emoji12] , ale to było kilka dni szukania jednej części, tu taniej, tu jakiś gratis, tu na nową część zniżka itd. Mi się opłaciło[emoji5]
tommasz86 Napisano 25 Maja 2015 Napisano 25 Maja 2015 Przy składaniu można zaoszczędzić na wielu elementach, takich jak napęd, hamulce... Natomiast często pomijane są drobne elementy - linki, pancerze i inne pierdoły :-) Przy Twoim budżecie one będą miały znacznie większą wagę w cenie, niż przy high-endowych rowerach. Moim zdaniem najlepiej kupić gotowca i później z czasem go modernizować. Ja tak zrobiłem
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.