Skocz do zawartości

[rower] Trek X-Caliber 9 - Opinie/oceny/porady

Adik_Kal

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam,jestem szczęśliwym posiadaczem takiego roweru.co do ceny to fabryczna cena producenta to 4199 zł.rozumiem, że udało Ci się zdobyć rabat(mi też). Co do samego roweru, jak dla mnie to ogromna różnica, wcześniej jeździłem na 26 calowym Giancie w wersji podstawowej,ten jest wygodniejszy,szybszy,łatwiej się pokonuje nierówności(krawężniki,korzenie,kamienie itp..) na razie przejechałem mniej niż 100 km(niestety kontuzja i szlag mnie trafia że na razie nie mogę i jeździć),no i osprzęt w starym miałem acera,tutaj xt-cyka jak ta lala.a nie wspomniałem o hamulcach w porównaniu to szczękowych tektro to żylety.Jeśli kolega chce pogadać to proszę o nr tel. na maila darek9797@wp.eu

Napisano

witam,jestem szczęśliwym posiadaczem takiego roweru.co do ceny to fabryczna cena producenta to 4199 zł.rozumiem, że udało Ci się zdobyć rabat(mi też). Co do samego roweru, jak dla mnie to ogromna różnica, wcześniej jeździłem na 26 calowym Giancie w wersji podstawowej,ten jest wygodniejszy,szybszy,łatwiej się pokonuje nierówności(krawężniki,korzenie,kamienie itp..) na razie przejechałem mniej niż 100 km(niestety kontuzja i szlag mnie trafia że na razie nie mogę i jeździć),no i osprzęt w starym miałem acera,tutaj xt-cyka jak ta lala.a nie wspomniałem o hamulcach w porównaniu to szczękowych tektro to żylety.Jeśli kolega chce pogadać to proszę o nr tel. na maila darek9797@wp.eu

Napisano

Słabości roweru ogólnie:

- stery na zwykłych wiankach - wg mnie przy tej cenie powinno być coś lepszego

- śruby mostka łapią rdzę

- heble z marnej jakości materiału

Dałbym też do sprawdzenia jakość naciągu szprych - warto poprawić po fabryce.

Napisano

Jak dla mnie (zupełnego amatora),który jeździ rekreacyjnie i lubi się wypuścić do lasu(Trójmiejski Park Krajobrazowy)jedyną wadą to mała zwrotność na ciasnych zakrętach,ale ja takich unikam.Nie zamierzam brać udziału w jakichkolwiek zawodach,dokonywać jakichkolwiek zmian w fabrycznym wyposażeniu tego roweru bo taki mi pasuje.Rozumiem,może są rowery o lepszej specyfikacji w tej cenie np:

1.https://www.canyon.com/pl/mountainbikes/bike.html?b=3640

2.http://www.shockblaze.pl/r7-t9-team

i o nich też myślałem kiedy szukałem roweru dal siebie,ale w Treku zaletą są warunki gwarancji oraz bliskość fabrycznego serwisu 

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Może już za późno ale napiszę.

Spostrzeżenia po 1000 km:

Rower bardzo wygodny (siodełko również :) ), szybki. Zjeżdża jak szalony (mostek mam 120 mm na minusie ale nie zależy mi na zwrotności no i jestem z tych wysokich, 198 cm).

Hamulce jak na tę klasę są ok (ważę 105-8 kg z pierdołami więc mają co wyhamować).

Wideł również dobrze się sprawuje, polecam golenie spryskać BRUNOXem raz na kilkadziesiąt/set km. Poprawia się znacząco praca.

Opony bardzo fajne, ale fakt nie jeździłem dużo po mokrym (przy problemie bijących opon polecam patent z mydliną i ciśnieniem do osadzenia 6 Bar).

Z minusów - mam luz pomiędzy kasetą (wraz z bębenkiem - wybaczcie za słownictwo, orłem nie jestem) a samą osią. Prawdopodobnie wystarczy dokręcić nakrętkę na samej osi - nie mam narzędzi a do serwisu oryg. daleko) 

Pamiętaj, że rower to w zdecydowanej większości RAMA. Trek ma bardzo dobre ramy jak i gwarancję (uprosiłem się o wymianę opon na nowe bo od nowości miały bicie a na początku nie przykładałem do tego uwagi z racji gorącej głowy przy zakupie).

Geometria. Dla mnie optymalna! Świetna.

W dodatku piszesz, że blisko masz serwis. To b. duży plus, zwłaszcza kiedy na początku nie znasz się za bardzo na serwisowaniu i/albo nie masz narzędzi.

Rower nie jest najlżejszy ale mogę go polecić z czystym sumieniem. 

"Jednym" słowem - szybkość, precyzja i wygoda :)

Jeśli masz jakieś pytania, pisz na priv.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.