Skocz do zawartości

[trening] 2x dziennie

kosmonauta80

Rekomendowane odpowiedzi

Niedługo będę miał urlop. I tak się zastanawiam, czy przez parę dni nie zrobić czegoś takiego:

1) Wstaję rano i na czczo robię godziną przejażdżkę. Bardzo delikatna jazda, bez szaleństw. Wracam do domu i śniadanie.

2) Popołudniu dłuższy i bardziej wymagający wypad (ponad godzina_.

Oczywiście nie codziennie, regeneracja uwzględniona. Chodzi o schudnięcie, nie o formę.

Różne są opinie na temat treningów na czczo. Sporo jest takich, które negują go jako sposób na spalenie tkanki tłuszczowej.

Ja raczej proponowałbym jeden trening dziennie ale codziennie. Przy czym w jeden dzień mocniejszy trening interwałowy a w następny jakaś lekka regeneracyjna jazda.

Ale w każdym z tych dni jeździłbym przynajmniej 2 h dziennie. Sporo też zależy od tego jak jesteś wytrenowany, ile masz lat, jak się regenerujesz.

• 4 tygodnie później...

Niedługo będę miał urlop. I tak się zastanawiam, czy przez parę dni nie zrobić czegoś takiego:

1) Wstaję rano i na czczo robię godziną przejażdżkę. Bardzo delikatna jazda, bez szaleństw. Wracam do domu i śniadanie.

2) Popołudniu dłuższy i bardziej wymagający wypad (ponad godzina_.

Oczywiście nie codziennie, regeneracja uwzględniona. Chodzi o schudnięcie, nie o formę.

ja jeździłem po kawie od listopada do kwietnia (około 6 miesięcy), pon- sroda-czwartek-piątek, natomiast po śniadaniu we wtorek i sobotę. niedziela i czasami wtorki odpoczynek - trening lekki 2 godzinny (30km), czasami dłuższy czasami krótszy. Tłuszcz się w ten sposób moim zdaniem jednak szybciej spala. A kilka dni "zabawy" w takie coś nie powinno mieć negatywnych (i pozytywnych) skutków.

Jeśli chodzi o schudnięcie, obawiam się że okres urlopu może nie dać satysfakcjonujących efektów. Z pewnością przyczyni się do wzrostu motywacji. Ale żeby dobrze wyglądać i chudnąć, podstawowym czynnikiem jest skrupulatność. Czyli codzienne jazdy i najlepiej odpowiednia dieta. Pamiętaj że bilans kaloryczny jest istotnym elementem, ja np bardzo lubię się objadać po większych wysiłkach, i szybko uzupełniam to co spaliłem . Nagłe zwiększenie wysiłku fizycznego przez krótki okres da efekty krótkotrwałe, po miesiącu dwóch organizm odbuduje to co spalił.

• 2 tygodnie później...

Nie ma sensu tak rozdzielać. Tylko więcej czasu stracisz na ubieranie, przebieranie, mycie - cały dzień rozwalony.

Jeśli chcesz schudnąć, to musisz być na deficycie kalorycznym - jeść mniej niż potrzebujesz. Dajmy na to masz podstawowe zapotrzebowanie 2000kcal (tylko tak przykładowo) - dokładasz do tego jakąkolwiek aktywność, spalisz 1000kcal i Twoje dzienne zapotrzebowanie to 3000kcal. Obcinasz o 500 i trzymasz się tego i na pewno schudniesz, tylko wymaga to liczenia tych kcal. Nie to, żeby było to trudne - są proste dzienniki jak potreningu.pl albo myfitnesspal, ale jednak wymaga to uwagi, a nie każdy to lubi.

Nie musisz oczywiście tego tak liczyć - może dziać się to samoczynnie (jeździsz ile chcesz, jesz bez obżerania się i pewnie będziesz na deficycie, albo i nie - z liczeniem masz pewność że jesteś). Przy chudnięciu ważniejsze jest to ile kalorii spożyjesz, a każdy wysiłek to dodatkowa spalona energia i dzięki temu będziesz mógł więcej zjeść i nadal chudnąć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...