Skocz do zawartości

[oświetlenie] prądnica w piaście a mrugająca lampka led na nierównościach

Jarecki_81

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem tutaj nowy i nie wiem czy w dobrym miejscu piszę 

Mam rower trekingowy kross trans alp, z prądnicą shimano w piaście. Założyłem nową lampkę  Lumotec IQ Cyo N Plus czarnaBUSCH & MULLER. i tutaj zonk ponieważ lampka świeci z różną mocą. tz na nierównościach świeci z różną mocą tak jak by traciła gdzieś prąd. Wymieniłem przewody na nowe i nic dalej to samo. jak się mocniej naciśnie na amortyzator podczas jazdy to zaczyna świecić pełną mocą, nie stety tylko przez chwilę. Jak możecie to poradźcie co może być przyczyną tego.Pozdrawiam Jarek

Witam

Problem był na wszystkich rodzajach dróg. Po prostu sobie lampka mrugała. Problem rozwiązany po odpięciu tylnej lampki wszystko się uspokoiło. Więc czeka mnie kupno nowej lampki tylnej  padł wybór na taką http://rowertour.com/busch-muller-toplight-view-plus-tylna-lampka-led.html. Dzięki za zainteresowanie pozdrawiam.

Tak kable są ok. mierzenie miernikiem jest ok, tak że chyba lampka coś szwankuje i sieje na resztę oświetlenia.  Mam nadzieję, że po wymianie tylnej lampki wszystko już będzie ok. Dużo jeżdżę po zmroku więc ta funkcja stop w lampce powinna się przydać.  

• 2 tygodnie później...

Po prostu dwie lampki miały zabezpieczenie na wypadek spadku mocy i stworzył ci się przerzutnik astabiny. Na przyszłość kup sobie dwie diody prostownicze np 1n4007 i wlutuj w przewody do lampek. Prąd będzie do nich dopływał od strony plusa ale już nie będzie odpływał do drugiej lampki.dodatkowo, jeżeli zmieści ci się w obudowie od lampki kondensator elektrolityczny (te baryłki) to sobie wlutuj równolegle do obciążenia - ustabilizuje ci to skoki napięcia.

Funkcja stop w takich lampkach to nie światło hamowania, tylko podtrzymanie świecenia na czas zatrzymania, np. na światłach.

Faktycznie, ten model ma tylko podtrzymanie na postoju:

Funkcja stop z wykorzystaniem kondensatora

Po prostu opis mogący wprowadzać w błąd.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...