smil3man Napisano 14 Maja 2015 Napisano 14 Maja 2015 Hej, Od tygodnia po godzinach serwisuje swój rower przedni suport przy korbie bajka chwila i zamontowałem nowy na łożyskach maszynowych (na wiankach wielki luz i wytarte miski). W dalszej kolejności tylny mechanizm (luz, zgrzyt od zanieczyszczeń nagromadzonych latami) po kolei zdejmowałem elementy kaseta, bębenek i to na tyle stanąłem zdjęcia poniżej. Chcę zdemontować je do gołej piasty i dostać się do łożyska które jest umiejscowione głęboko zdj.3, Dodaję pierwszy raz to rozbieram. Proszę o pomoc z góry dziękuje )
chudeusz09 Napisano 14 Maja 2015 Napisano 14 Maja 2015 Kiedyś zwyczajnie ściągałem zapadki i albo wkręcałem delikatnie w imadłoni kręcąc kołem odkręcałem ten element albo łapałem jakimś dłuższym francuzem . Oczywiście specjalny klucz pewnie jest do kupienia.
smil3man Napisano 14 Maja 2015 Autor Napisano 14 Maja 2015 Kiedyś zwyczajnie ściągałem zapadki i albo wkręcałem delikatnie w imadłoni kręcąc kołem odkręcałem ten element albo łapałem jakimś dłuższym francuzem . Oczywiście specjalny klucz pewnie jest do kupienia. Mam klucz do kaset wchodzi w środek tego elementu ale ni cholery ani w jedną ani w drugą nie chce ruszyć.. Czyli mam rozumieć ściągasz zapadki a następnie rozkręcasz ciągniesz za wcięcie w miejscu zapadek??
Marcin9 Napisano 14 Maja 2015 Napisano 14 Maja 2015 http://endurorider.pl/2011/02/jak-rozebrac-bebenek-w-piascie-shimano-instrukcja/ Jesteś pewien że masz kasetę a nie wolnobieg? Bo mi to wygląda na rozkręcony wolnobieg.
marco1973 Napisano 14 Maja 2015 Napisano 14 Maja 2015 moim zdaniem nie ma sensu tego odkręcać. łożyska powinny dać się po prostu wybić...
chudeusz09 Napisano 15 Maja 2015 Napisano 15 Maja 2015 To jest wolnobieg. Musisz użyć dłuższej brechy bo to jest dokręcane siłą Twoich nóg podczas pedałowania.
Marcin9 Napisano 15 Maja 2015 Napisano 15 Maja 2015 Na tej stronie masz poradnik dotyczący demontażu wolnobiegu i serwisu piasty http://rawamtb.pl/9,serwis Rozkręcenego wolnobiegu juz prawdopodobnie nie złożysz wiec będziesz musiał kupić nowy koszt około 30zl
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.