Skocz do zawartości

[Hamulce] Opinie o hamulcach/sugestie zmiany

zsolpyW

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Właśnie odkopałem mój super rower, rocznik 1998, nieużywany od 2009.

Umyłem go należycie, zrobiłem poprawki lakiernicze, gdzie sie dało powciskałem smaru...

Najwazniejsza sprawa-hamulce. Są to V-brakei, jakiś Logan.

Zawsze miałem z nimi problem, z ustawieniem klocka, tak by hamowało. Po wyregulowaniu radość trwała krótko, często musiałem ponownie zabieg powtarzać.

Poprosiłbym o opinie:

- czy te hamulce są może poprostu badziewne ?

- może wystarczy jakieś dobre klocki założyć ?

- jeśli zmienić hamulce, to na jakie ? wymagań nie mam dużych, byle hamowało i nie było problemów.

foto z zał.

dzięki  :thumbsup:

post-186806-0-59507700-1431634301_thumb.jpg

post-186806-0-14319000-1431634306_thumb.jpg

post-186806-0-77938800-1431634309_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...
Napisano

Dzięki za sugestie.

Ma sens wymieniać linki, jeśli teoretycznie działają ?  

sorki, ale laik jestem   :teehee:

Czy ktoś z forum sprzedaje części rowerowe ?  nie zauważyłem u żadnego użytkownika działalności takowej.

pozdro :) 

Napisano

wtrace sie

tak,jest sens....zwlaszcza po takim dlugim odpoczynku

-linki I pancerze beda poprostu zabrudzone od srodka,na pewno przyrdzewiale itp

Napisano

Dzięki za sugestie.

Ma sens wymieniać linki, jeśli teoretycznie działają ?  

sorki, ale laik jestem   :teehee:

Czy ktoś z forum sprzedaje części rowerowe ?  nie zauważyłem u żadnego użytkownika działalności takowej.

pozdro :)

Jest dział kupię i sprzedam, jest też allegro i sklepy stacjonarne.

• Mod Team
Napisano

wtrace sie tak,jest sens....zwlaszcza po takim dlugim odpoczynku -linki I pancerze beda poprostu zabrudzone od srodka,na pewno przyrdzewiale itp

mrovka - albo zaczniesz pisać na forum po polskiemu albo dostaniesz dłuuuuugą moderację! 

Napisano

Po prostu zmień na cokolwiek markowego.

Sorka, że taka opinia, ale praktycznie każde markowe hamulce będą o klasę lepsze niż rower na zdjęciach. Jest jeden problem będziesz musał je samodzielnie założyć. 

Sorka, ale często ludzie zakładają hamulce o wartości kilunastu tych rowerów ze zdjęcia więc naprawdę do tego roweru wystarczy cokolwiek: jak to ktoś wspominał podstawowy model Shimano, choćby: http://rowerowysklep.pl/czesci-hamulce-hamulce-v-brake-hamulec-vb-shimano-br-m422-fx43ss-o_l_194_2218.html

ale pamiętaj jak zmieniasz to fajnie by było zmienić także manetki. Ewentualnie mniej kosztowo zmieniasz same pancerze i dobrze je smarujesz.

Napisano

Klamki i hamulce kupione. Shimano niskie modele  :yes:

Do tego linki i pancerzyki !!

poprosze jeszcze o sugestie opon, ale to juz w innym dziale.

thx

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...