Skocz do zawartości

[Miękki amortyzator XCM]

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam amortyzator jak w tytule, i z powodu, że sporo ważę 95kg, to kiedy siadam na rower, to golenie prawie całkowicie się chowają, czy jest jakaś możliwość tego poprawienia, np wymiana sprężyny.

Lub proszę o doradztwo, jaki amortyzator można kupić pod taką wagę, i aby możliwość była założenia v-brake, i cena do ok  max 600zł. 

Jazda to las, a tam wiadomo, jakieś korzenie, kamienie, czasem wskoczenie lub ze skoczenie z wyższego krawężnika. 

Miałem w swoim rowerze bardzo podobny problem z (nowym!) XCMem. Ważyłem wtedy 85kg a golenie co prawda nie chowały się całe od samego siedzenia na rowerze, ale amortyzator był tak miękki, że gwałtowne hamowanie albo wjechanie w piach sprawiało, że klękał, a ja leciałem przez kierownicę. Przy pierwszej możliwej okazji wymieniłem go na epicona z piwotami, za ~400zł, kupionego z ogłoszenia tu na forum. Tamtego XCMa ciągle mam, jako rezerwę, bo mi nawet wstyd go komuś sprzedać za więcej, niż 'piwo'.

już nie raz dobierałem sprężynę lecz musicie mi podać swoje wymiary sprężyny bo dla dużej wagi (powyżej 80kg)  fabrycznie nie idzie dostać sprężyn, przez to idąc na rękę zmierzam tu do mojego producenta który mi na wymiary i o odpowiedniej twardości robi sprężyny

Myślę, że to nie budżet Cię ogranicza, ale niestety wymaganie pivotów :( Widywałem oferty Epiconów za 450-600zł na allegro i tu na forum, inne widelce powietrzne też, ale najgorzej jest właśnie z dostępnością tych pod v-brejki. Musisz polować i szukać okazji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...