xxxpavlo Napisano 14 Maja 2015 Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Witam Mam amortyzator jak w tytule, i z powodu, że sporo ważę 95kg, to kiedy siadam na rower, to golenie prawie całkowicie się chowają, czy jest jakaś możliwość tego poprawienia, np wymiana sprężyny. Lub proszę o doradztwo, jaki amortyzator można kupić pod taką wagę, i aby możliwość była założenia v-brake, i cena do ok max 600zł. Jazda to las, a tam wiadomo, jakieś korzenie, kamienie, czasem wskoczenie lub ze skoczenie z wyższego krawężnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anton13 Napisano 14 Maja 2015 Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Najpierw weź temat w [ ] a amortyzatorowi pewnie będzie potrzebna wymiana sprężyn na nowe bo stare są już zmęczone lub wymiana na twardszą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xxxpavlo Napisano 14 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 A gdzie znaleźć te twardsze sprężyny ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmisiek9612 Napisano 14 Maja 2015 Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 http://activia.sgl.pl/czesci/czesci-zamienne/sprezyny/sprezyny/37 skontaktuj się z obsługą sklepu na pewno pomogą w doborze odpowiedniej. ewentualnie poszukaj jakiegoś amorka powietrznego ale pod V-brake może być ciężko o nowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 14 Maja 2015 Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Ja ważę około 100kg. I mam XCM'a. Takie zachowanie jest nienormalne. Ja szukałbym powietrznej używki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xxxpavlo Napisano 14 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 No nie jest normalne zachowanie, ale co jest tego powodem, słaba sprężyna, pęknięta ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hobson Napisano 14 Maja 2015 Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Miałem w swoim rowerze bardzo podobny problem z (nowym!) XCMem. Ważyłem wtedy 85kg a golenie co prawda nie chowały się całe od samego siedzenia na rowerze, ale amortyzator był tak miękki, że gwałtowne hamowanie albo wjechanie w piach sprawiało, że klękał, a ja leciałem przez kierownicę. Przy pierwszej możliwej okazji wymieniłem go na epicona z piwotami, za ~400zł, kupionego z ogłoszenia tu na forum. Tamtego XCMa ciągle mam, jako rezerwę, bo mi nawet wstyd go komuś sprzedać za więcej, niż 'piwo'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmisiek9612 Napisano 15 Maja 2015 Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 czego można się spodziewać po amorze za 200zł. A nie macie oznaczone jaka sprężyna została zamontowana fabrycznie? W rockshoxu sprężynowym mam na dolnej goleni oznaczony kolorystycznie i słownie rodzaj sprężyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 15 Maja 2015 Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 już nie raz dobierałem sprężynę lecz musicie mi podać swoje wymiary sprężyny bo dla dużej wagi (powyżej 80kg) fabrycznie nie idzie dostać sprężyn, przez to idąc na rękę zmierzam tu do mojego producenta który mi na wymiary i o odpowiedniej twardości robi sprężyny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xxxpavlo Napisano 15 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 A może, ktoś doradzić, jaki można by było kupić cały amortyzator w kwocie do ok 500zł Priorytety to duża waga bikera, i żeby miał piwoty na v brake. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbaranek Napisano 15 Maja 2015 Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 zawsze mozesz zmienic hamulec z przodu na mechanika tarczowego (bb7) jedna zwieksza to mocno koszty... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hobson Napisano 15 Maja 2015 Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 Myślę, że to nie budżet Cię ogranicza, ale niestety wymaganie pivotów Widywałem oferty Epiconów za 450-600zł na allegro i tu na forum, inne widelce powietrzne też, ale najgorzej jest właśnie z dostępnością tych pod v-brejki. Musisz polować i szukać okazji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NAGINATOR Napisano 15 Maja 2015 Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 ja kupiłem rst omega tnl i pod moją wagą (100 kg) daje jak najbardziej radę i jestem zadowolony. Wiem że nie jest to wysoka półka ale nie opłacalne było zamiana na tarczę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xxxpavlo Napisano 15 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 A coś takiego jak rock shox dart, podobno są twarde i w miarę dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.