Skocz do zawartości

[hamulce tarczowe] Problem z przednim hamulcem.

stawek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam pewien problem z przednim hamulcem w moim rowerze.

Wczoraj po ruszeniu w trasę w zasadzie przy pierwszej próbie hamowania stwierdziłem bardzo małą skuteczność przedniego hamulca.

Posiadam hamulce Shimano disc M446 (przebieg ok 700km).

Dzisiaj chciałem naprawić zainstaniałą usterkę, ale nie bardzo wiedziałem jak się za to zabrać aby nie narobić więcej szkód.

Ściągnąłem koło, wyjąłem klocki. Po wstępnych oględzinach stwierdziłem, że wszystko jest ok.

Umieściłem klocki na miejscu i założyłem koło. Postanowiłem wyregulować hamulce najprostszym sposobem.

Poluzowałem dwie śruby imbusowe mocujące zacisk, poruszałem kilkukrotnie manetką i przy jej zaciśnięciu dokręciłem imbusy.

Sprawdziłem skuteczność hamowania w warunkach "garażowych" pchając rower i naciskając hamulec - niestety problem nadal ten sam.

Zakręciłem kołem i słychać delikatne ocieranie klocka o tarcze z jednej strony, z drugiej jakby nie za bardzo dociskał.

Tutaj pojawia się moje pytanie. Jak to wyregulować aby zaciskały one równocześnie z obu stron i z taką samą siłą ?

Tak wygląda moja przerzutka:

http://zapodaj.net/0a90b19344549.jpg.html

Czyżby służyły do tego te śruby na torx-a ?

Szczerze powiedziawszy miałem się za nie zabrać ale akurat zabrakło mi takiego torxa :/

Druga sprawa co mogło by być przyczyną tak nagłej usterki ?

Dzień wcześniej podczas jazdy nie stwierdziłem, żadnych dziwnych zachowań hamulca.

Możliwe jest uszkodzenie samego zacisku/tłoczków ?

Bardzo proszę o pomoc.

Napisano

Wyjmij klocki i bardzo delikatnie naciskając na klamkę , tak by tłoczki nie wypadły spójrz czy chodzą równo. Jeśli nie zacisk do rozebrania i przesmarowania. Jeśli gdzieś się poci to klocki zalało i masz przyczynę braku siły hamowania , zacisk do wymiany.

• Mod Team
Napisano

jest przyklejony dedykowany temat-rzeka w dziale hamulców pod tytułem "hamulec nie hamuje - dlaczego"
Proszę nieco się wysilić przy przeglądaniu forum!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...