Skocz do zawartości

[siodło] -San Marco Aspide skrzypi

tipvip

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Kupiłem używane siodło, generalnie bardzo fajnie.

Jeden mankrament jest że skrzypi na nie równej drodze.

Czy zna ktoś może jakiś patent jak można się tego pozbyć...nie wiem nawet WD tam psyknąć czy co... :icon_confused:

Siodło w załączniku:

post-158601-0-12354700-1431600438_thumb.jpg

Napisano

Jak jesteś pewien że to samo siodło skrzypi to po kropli ojeju w miejsca gdzie pręty łączą się ze skorupą, to załatwi sprawę. Choć na przykład u mnie najczęściej skrzypi jarzmo sztycy, później na połączeniu sztyca - rama a najrzadziej samo siodło...

Napisano

Jak jesteś pewien że to samo siodło skrzypi to po kropli ojeju w miejsca gdzie pręty łączą się ze skorupą, to załatwi sprawę. Choć na przykład u mnie najczęściej skrzypi jarzmo sztycy, później na połączeniu sztyca - rama a najrzadziej samo siodło...

Przedtem było inne siodło, montowane na tej samej sztycy i jarzmie i było cicho.

Przerzuce jeszcze siodło na inny rower - zobaczę czy to samo będzie.

Czyli jednak polecasz olej a nie WD40 na miesca łączenia prętów?

• Mod Team
Napisano

Przedtem było inne siodło, montowane na tej samej sztycy i jarzmie i było cicho. Przerzuce jeszcze siodło na inny rower - zobaczę czy to samo będzie.

Sprawdź czy nie ma piasku w miejscu zacisku jarzma.

Kropla tłustego pomaga, potwierdzam.

Napisano
parę kropelek oleju na łączenia i błoga cisza..

przedwczesna radość....skrzyp powrócił i jest to taki typowy skrzyp plastiku o metal, to nawet takie bardzie strzały jak uginam tył siodła..jak przód to już nie.  :confused:

Napisano

Powtórz operacje.

Próbowałem, nawet wlałem tam tego oleju dużo wiecej i odczekałem aż się rozprzestrzeni i nic.

Pomyślałem że może smar grafitowy strzykawką tam spróbować on ponąć jest do takich celów tylko nie wiem czy wejdzie bo tam mało miesca jest.

Napisano

Zdejmij siodło i przypatrz się uważnie czy nie ma na skorupie jakichś pęknięć.

Zazwyczaj olej pomaga w takich przypadkach, ale jak to jest uparte skrzypienie możesz spróbować użyć WD40, być może wypłucze jakiś zastały bród. Siodło jednak nie będzie za ładnie pachnieć po tej akcji...

Napisano

a jednak okazało się że to sztyca na styku z ramą- chociaż odgłos szedł prosto z siodła, zamykam temat

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...