Skocz do zawartości

[rower] Kands Energy 1300 vs Lazaro Generation v2

zlotypp

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów. To mój pierwszy post, w którym chciałem zwrócić się o poradę w kwestii zakupu pierwszego przyzwoitego roweru. Przeczytałem wiele tematów i praktycznie zdecydowałem się na Kandsa Energy 1300 ale zwróciłem też uwagę na Lazaro Generation v2, o którym nie znalazłem żadnych informacji. Dlaczego ten Lazaro? Ponieważ doszedłem do wniosku, że przy mojej wadze (ok. 120 kg) amor z Kandsa nie wytrzyma zbyt długo i konieczna będzie wymiana na coś lepszego, może nawet pokroju XCR Air/Raidon (wiem, że to połowa wartości całego roweru :)). Szkopuł w tym, że lepsze amory nie mają mocowań pod v-brake i gdybym chciał taki zamontować do Kandsa musiałbym założyć hamulec tarczowy i pewnie zmienić obręcz koła. W związku z tym czy nie lepiej będzie kupić Lazaro i pogodzić się z gorszym osprzętem? Czy możecie mi powiedzieć na ile w rzeczywistości ten osprzęt jest gorszy od Kandsa? Nie mam parcia na hamulce tarczowe - chciałbym tylko ułatwić sobie życie przy wymianie amora, bo uważam, że łatwiej i taniej wymienić przerzutkę lub manetki, niż założyć tarczę. Poprawcie mnie, proszę jeśli się mylę. Wiem, że Kands występuje w wersji z hamulcami tarczowymi (Energy 1500) ale i tak już naciągam budżet tym Lazaro, więc dodatkowe 230 zł robi mi różnicę.

Chciałem także zapytać jak to jest z przechowaniem/transportem roweru z hamulcami tarczowymi, ponieważ znalazłem wpisy użytkowników mówiące o tym, że taki rower musi być przechowywany/parkowany tylko w pozycji jak do jazdy. Czy to prawda? Czy w hamulcach rowerowych przy manetce jest jakiś bąbel powietrza, który może się przemieścić do tłoczka kiedy rower nie jest w pozycji stojącej? A może układ nie jest do końca szczelnie zamknięty? Chciałbym mieć możliwość przewożenia go położonego poziomo we wnętrzu samochodu i powieszenia w domu pionowo na ścianie.

I jeszcze pytanie o wielkość ramy - mam 185 cm wzrostu ale długość nogi tylko 83 cm. Z kalkulatorów wychodzi mi, że przy mojej długości nogi dla roweru górskiego powinienem wybrać ramę 19". Żeby mieć jakieś wyobrażenie wsiadłem dzisiaj na rower kolegi - trekingowego Unibike'a z ramą 21" i "na postoju" rama podpierała krocze do tego stopnia, że nie mógłbym np. iść prowadząc rower pod sobą, bo nie mogłem nawet wygodnie nad nim stanąć. Rozumiem, że w takim przypadku 19" cali to oczywisty wybór?

Napisano

konkretne linki do rowerów.

musiałbym założyć hamulec tarczowy i pewnie zmienić obręcz koła

Nie tyle obręcz, co piastę z możliwością montażu tarczy hamulcowej, obręcz może od biedy zostać (odwrotnie nie dało by rady, tj przy przejściu z hamulców tarczowych na V-ki)

Chciałbym mieć możliwość przewożenia go położonego poziomo we wnętrzu samochodu i powieszenia w domu pionowo na ścianie.

Nic nie stoi na przeszkodzie, mam kumpla który swojego Scotta wiesza w garażu do góry kołami pod sufitem.

wsiadłem dzisiaj na rower kolegi - trekingowego

Rowery trekkingowe, crossowe, mają inną geometrię od MTB trochę inaczej jest prowadzona górna rura, ale musisz się przymierzyć do konkretnego modelu który chcesz kupić.

Napisano
konkretne linki do rowerów.

Proszę bardzo:

http://allegro.pl/lazaro-generation-v2-men-hydraulika-acera-suntour-i5330108917.html

http://allegro.pl/rower-gorski-kands-energy-1300-mtb-alivio-alu-led-i5348502402.html

Nie tyle obręcz, co piastę z możliwością montażu tarczy hamulcowej, obręcz może od biedy zostać (odwrotnie nie dało by rady, tj przy przejściu z hamulców tarczowych na V-ki)

Ale dobrze kombinuję, że łatwiej i taniej zmienić przerzutki, manetki, czy kasetę, o ile okażą się niewystarczające, niż założyć hamulce tarczowe zamiast v-brake?

Rowery trekkingowe, crossowe, mają inną geometrię od MTB trochę inaczej jest prowadzona górna rura, ale musisz się przymierzyć do konkretnego modelu który chcesz kupić.

Biorąc pod uwagę jak dystrybuowane są Kands i Lazaro (tylko sprzedaż wysyłkowa) niestety nie ma na to szans. :(

Napisano

Ale dobrze kombinuję, że łatwiej i taniej zmienić przerzutki, manetki, czy kasetę, o ile okażą się niewystarczające, niż założyć hamulce tarczowe zamiast v-brake?

Dobrze.

Biorąc pod uwagę jak dystrybuowane są Kands i Lazaro (tylko sprzedaż wysyłkowa) niestety nie ma na to szans.

Poszukaj aukcji z lazaro/kands od sprzedawcy na terenie W-wy, ewentualnie okolic, coś powinno się znaleźć.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

też poszukuje tego Lazaro Gen v2 na terenie Łodzi , rozumie że sprawdzałeś że dopuszcza się osobników o wadze powyżej 100 kg? bo również takiego potrzebuje a nic nie znalazłem w temacie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...