Skocz do zawartości

[Korba] pomoc

m1x3r3k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam taka korbę XCT-V2-T312 ma ona przykręcane zębatki i chodzi mi o to ze nie używam w ogóle 42t i 22t i tu moje pytanie czy dało by rade z robić z tej korby singla a jeśli tak to co mi by było potrzebne? prócz ściągacza do korby? z tyłu posiadam kasetę 8 rzędową, jeszcze takie pytanie czy jest sens takiej modyfikacji czy lepiej kupić korbę singla 32t 

Ja będę robił taką operację w weekend. XCT nie rozbierzesz, możesz kupić jakąś korbę którą można rozkręcić i wtedy zostawisz środkowy blat. Ja kupiłem SR DURO DJ-D.

@yotomeczek:

Dlaczego tak twierdzisz? Z tego co się orientuję to łańcuch 8 i 9 rzędowy może być taki sam i jakoś to działa. Aktualnie u siebie mam 8 rzędów, używam tylko blatu 32 zęby ( 22/32/42) i da radę jeździć na wszystkich przełożeniach.

Mi się wydaje że to właśnie przy dużej ilości przełożeń z tyłu ( 10/11) nastąpi spore przekoszenie łańcucha.

Ok, też mam XCT ale mam nitowane. Nie wiem nad czym się jeszcze zastanawiasz, wywalasz niepotrzebne blaty, przerzutkę i manetkę. Może się okazać że łańcuch będzie Ci spadał, wtedy przyda się prowadnica, ja planuję najpierw pojeździć, może uda się bez.

Podobno łańcuch spada i jestem skłonny w to uwierzyć. Miałem w rękach zębatkę Dartmoora do napędu 1-rzędowego i ma wyraźnie większe zęby niż takie w korbach 3-rzędowych. I nawet na tym Dartmoorze koledze 2 razy łańcuch zeskoczył na jakichś 100 km. Zębatki wywalaj, ale szukaj napinacza (lub zrób samodzielnie).

A co do przekosów - trzeba było powalczyć z regulacją, ale obydwa rowery 3x9 mam tak wyregulowane, że dowolna zębatka na korbie obsługuje całą kasetę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...