m1x3r3k Napisano 13 Maja 2015 Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Witam posiadam taka korbę XCT-V2-T312 ma ona przykręcane zębatki i chodzi mi o to ze nie używam w ogóle 42t i 22t i tu moje pytanie czy dało by rade z robić z tej korby singla a jeśli tak to co mi by było potrzebne? prócz ściągacza do korby? z tyłu posiadam kasetę 8 rzędową, jeszcze takie pytanie czy jest sens takiej modyfikacji czy lepiej kupić korbę singla 32t Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yotomeczek Napisano 13 Maja 2015 Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 1x8 to nienajlepszy pomysł - łańcuchy nie są dość elastyczne do takiej konfiguracji. Jeden blat z przodu to przynajmniej łańcuch 9 rzędowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m1x3r3k Napisano 13 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 ale czemu zbyt mało elastyczny łańcuch i tak nie używam w ogóle tych zębatek więc dlatego moje pytanie a czy napęd 1x9 1x10 zmieści się w ramę roweru który miał wcześniej napęd 3x8? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Maja 2015 Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Ja będę robił taką operację w weekend. XCT nie rozbierzesz, możesz kupić jakąś korbę którą można rozkręcić i wtedy zostawisz środkowy blat. Ja kupiłem SR DURO DJ-D. @yotomeczek: Dlaczego tak twierdzisz? Z tego co się orientuję to łańcuch 8 i 9 rzędowy może być taki sam i jakoś to działa. Aktualnie u siebie mam 8 rzędów, używam tylko blatu 32 zęby ( 22/32/42) i da radę jeździć na wszystkich przełożeniach. Mi się wydaje że to właśnie przy dużej ilości przełożeń z tyłu ( 10/11) nastąpi spore przekoszenie łańcucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m1x3r3k Napisano 13 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 a dlaczego jej nie rozbiore skoro ma przykręcane blaty a nie nitowane wiec wydaje mi się że dało by radę zostawić 1 blat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Maja 2015 Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Ok, też mam XCT ale mam nitowane. Nie wiem nad czym się jeszcze zastanawiasz, wywalasz niepotrzebne blaty, przerzutkę i manetkę. Może się okazać że łańcuch będzie Ci spadał, wtedy przyda się prowadnica, ja planuję najpierw pojeździć, może uda się bez. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paul997 Napisano 14 Maja 2015 Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Podobno łańcuch spada i jestem skłonny w to uwierzyć. Miałem w rękach zębatkę Dartmoora do napędu 1-rzędowego i ma wyraźnie większe zęby niż takie w korbach 3-rzędowych. I nawet na tym Dartmoorze koledze 2 razy łańcuch zeskoczył na jakichś 100 km. Zębatki wywalaj, ale szukaj napinacza (lub zrób samodzielnie). A co do przekosów - trzeba było powalczyć z regulacją, ale obydwa rowery 3x9 mam tak wyregulowane, że dowolna zębatka na korbie obsługuje całą kasetę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.