Skocz do zawartości

manetki: acera czy alivio ?

kosa474

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej jak w temacie acrea czy alivio ? czy jest duża różnica? Chodzi o to ,że waham się między dwoma rowerami i nie wiem czy ja (zielony amator rowerowy) zobaczę różnice? 

Napisano

Jakieś konkretne modele? Bo różnie z tym bywało na przestrzeni lat i napędów.

Przykładowo nowsza Acera pod 3x8 (bodaj m360) działa identycznie jak m410 (ale wygląda paskudnie), za to starsze Acery były odczuwalnie gorsze. W wypadku 9 rzędów Alvio (m430) to jedne z najlepszych manetek Shimano. Dopiero m4000 przyniosły poprawę ergonomii (ale działają tak samo), a dopiero m770 (czyli XT) jest i wygodniejsze i lepiej działa.

Pamiętaj, że im manetka lepsza, tym lepiej działa cały napęd. W praktyce zmiana manetek daje więcej, niż przerzutki, więc nie warto tu zbytnio oszczędzać.

Napisano

Z tych dwóch co podałeś to Alivio zdecydowanie lepsze. Alivio 9s, Deore i SLX to w zasadzie te same konstrukcje i dużych różnic nie ma w działaniu. Różnica zaczyna się od XT w górę. I tak @Shiryu pisał to manetka steruje przerzutką więc lepiej mieć lepsze manetki a gorszą przerzutkę niż na odwrót. 

A i proponuje poprawić nazwę tematu bo nie ma klamerek i zaraz mod znajdzie dla niego odpowiednie miejsce ;)

Napisano

ok zaraz dam modele . Tylko są ta modele manetek z rowerów cross i mtb więc pewnie zaraz będziecie na mnie krzyczeć :D

shimano acera ST M360 3 X 8 

albo        alivio st M4000  3 x 9

:)

Napisano

owszem literówka xP

1.Duża różnica no ale co bieg się szybciej przerzuci czy co? Większa precyzja? x)

2.czy jakieś rowery mtb mają montowane manetki alivio!?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...