hak Napisano 12 Maja 2015 Napisano 12 Maja 2015 Cześć, mam pytanie a propos wyboru typu roweru, a nie konkretnego modelu. Jeśli docelowo rower miałby służyć do jeżdżenia na dłuższych dystansach: czytaj wycieczki/wyprawy z działu wyprawy. Głównie szlaki rowerowe w Polsce z wyłączeniem tras górskich. Jakiego typu roweru do tego potrzebuję? Cross?A druga sprawa - tak z ciekawości - jakim rowerem na rajd na orientację? Do tej pory miałam styczność tylko z wersją dla pieszych, stąd moje pytanie? Cross uciągnie czy jednak preferowany MTB?
mklos1 Napisano 12 Maja 2015 Napisano 12 Maja 2015 Jakiego typu roweru do tego potrzebuję? Cross? Rower na długie wyprawy to temat rzeka. Tutaj liczą się indywidualne preferencje. Z półki nic nie da się kupić. Można co najwyżej dostać lepszą lub gorszą bazę pod rower wyprawowy. Moim zdaniem najlepszą bazą jest rama od 29'er. Można kupić takie, które będą mieć mocowanie pod bagażnik i błotniki. Szerokie widełki umożliwią dobór ogumienia do konkretnej wyprawy.
robertrobert1 Napisano 12 Maja 2015 Napisano 12 Maja 2015 Ja zdecydowanie polecam MTB na kołach 26. Można jego nieżle modyfikować również pod maratony.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.