Skocz do zawartości

[Buty] Które SPD Shimano?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich:) Ostatnio myślę nad kupnem butów na rower. Mój wzrok przykuły buty Shimano:

Buty SPD SH-MT44

https://www.centrumrowerowe.pl/buty-rowerowe/meskie/turystyczne/p,buty-spd-sh-mt44-czarne-shimano,280293.html

Buty SPD SH-M089

https://www.centrumrowerowe.pl/buty-rowerowe/meskie/mtb/p,buty-spd-sh-m089-czarne-shimano,442743.html

Buty SPD SH-CT46

https://www.centrumrowerowe.pl/buty-rowerowe/meskie/turystyczne/p,buty-spd-sh-ct46-czarne-shimano,443721.html

Jeżdżę po terenie miejskim i leśnym, żadne tam jeżdżenie wyczynowe(może kiedyś:P)po jakieś 30-40km(jakieś początki muszą być) . Fajnie jakby buty się nadawały też do w miarę normalnego chodzenia gdy np. musiałbym zostawić rower i wejść do jakiegoś większego sklepu czy do innego miejsca. Męczyłem już te forum przez jakiś czas szukając odpowiedzi jakie by tu buty kupić ale żaden temat nie dał mi 100% odpowiedzi dlatego zakładam nowy.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam wszystkich :)

Bez sensu wydawać pieniądze na buty z trzema rzepami ... Po co płacić podwójnie skoro można zapłacić raz , a dobrze . Ja stałem przed wyboram XC30 , a M088 która ma klamrę droższe były chyba o ponad 100 zł ale nie żałują ani jednej złotówki . Jeśli buty spd tylko i wyłącznie z klamrą , moje zdanie . Jeśli pedały to M520 albo M540 różnią się wagą i tym , że w 520 podczas serwisu musisz mieć specjalny plastikowy klucz ( 10 zł ) w 540 tego nie trzeba . Jeśli nie szkoda ci 50-60 zł na 540 weź je . 

Bez sensu wydawać pieniądze na buty z trzema rzepami ...

Dla amatora, na przejażdżki po 30-40 km? Chyba żartujesz, klamra takiemu nie jest potrzebna.

Po drugie kolega pisze o SPD SH-M089  (Ty a M088), koszt ok. 340 zł (+ wysyłka)  vs XC30 199 zł. M540 ok.150 vs M520 do 100 zł. I tak się robi różnica 200 zł. Dla amatora, na krótkie przejażdżki?

087 088 i 089 Różnią się tylko i wyłącznie rokiem i wyglądem więc o co tobie chodzi  ... -.- Owszem myślę , że warto dla amatora , bo ja kupując buty również byłem amatorem ... Rzep to rzep trzyma jako tako ... Powiem ci to tak zapinając buta tylko klamrą można jechać , a zapinając but tylko na jeden rzep ... no to chyba sam wiesz .. ;-) Ponad to ciągłe zapinanie rzepem powoduje zużywanie go . Zauważ , że osoby posiadające buty z klamrą i dwoma rzepami odpinają je jedynie gdy np. piorą but bądź suszą go . Klamra raz trzyma o niebo lepiej dwa jest trwalsza . 

.. Rzep to rzep trzyma jako tako ...

Rzepy trzymają normalnie a nie jako tako, raz zapięte niczego w czasie jazdy nie poprawiasz.

A zużywa się każda rzecz jeśli jest używana.

Powiem ci to tak zapinając buta tylko klamrą można jechać , a zapinając but tylko na jeden rzep ... no to chyba sam wiesz .. ;-)

Tym "argumentem" mnie powaliłeś.

Przedstawiłem swoją propozycję zestawu SPD na początek dla amatora, na niewymagające, dość krótkie trasy za rozsądne pieniądze.

Tu masz podobny wątek: http://www.forumrowerowe.org/topic/147950-buty-shimano-sh-m087-czy-sh-xc30/  jałowa dyskusja.

Tja... chyba nie czytałeś uważnie . Klamra nie zużywa się prawie nic trzyma długie sezony , a rzep ci się zużywa . To , że nwm ty kupiłeś na rzepy potem na klamrę czy inaczej to twoja sprawa ale nie wciskaj kitu innym . 

Naprawdę? No patrz, a ja mam dwa rzepy i klamrę i odpinam je by ściągnąć buta. Nie twórz teorii pod siebie.

No to bez sensu :-) Jak rozwiązujesz buty to tylko rozwiązujesz czy wyciągasz jeszcze sznurówki ? ;-) Odpinając klamrę  , a raczej zdejmując ją bez problemu wyciągniesz nogę . No najwyżej jeszcze ten jeden rzep zrozumiem ale wszystkie 2 ? .. :-) 

Odpinam tylko 2 rzepy do ściągania buta tylko i wyłącznie z lenistwa i dla wygody a nie z obaw o zużywanie rzepów.

Mam tak samo.

Klamra nie zużywa się prawie nic trzyma długie sezony , a rzep ci się zużywa

Wszystko się zużywa. Zrozum, że ja nie krytykuję zapięcia na klamrę (sam w przyszłości takie kupię) ale potępianie w czambuł zapięcia na 3 rzepy dla poczatkującego i wymyślanie przy tym dziwnych teorii wywołuje u mnie politowanie. Ma kolega pieniądze do wydanie - bierze droższy zestaw, budżet napięty - bierze tańszy.

Dobrze , ale jednak lepiej dozbierać i kupić raz , a porządnie . Zapłaci za XC30 ~200 zł za 089(czy inne shimanowskie z klamrą) ~300 . Jeśli kupiłby najpierw XC30 potem 089 łącznie wyjdzie 500 zł . Jeśli kupi od razu z klamrą zaoszczędzi 200 zł i będzie zadowolony . Nie warto rozdrabniać się . Jeździłem w rzepach na test i niema co porównywać do klamry  90/100 zł więcej za klamrę czy warto ? Tak . 

Chętnie posłucham co takiego było nie tak w tych rzepach, że nie było porównania do klamry. Były z gumy? Puściły Ci chociaż raz? Gryzły Cie?

Wytłumacz mi to bo szczerze nie widzę wyższości klamry nad rzepem.

Sam jak kupowałem moje buty myślałem,że kupuje gorsze, że bez klamry właśnie po takich komentarzach, teraz wcale mi tej klamry nie brakuje do szczęścia.

@kartofel, tak z ciekawości, miałeś dla porównania buty z klamrą? Bo to, że jej Ci nie brakuje nie znaczy , że ona nie daje przewagi nad zwykłymi rzepami..... Dla przykładu, zawsze jeździłem w gaciach na gumce i wcale mi do szczęścia nie były potrzebne szelki... Ale jak już te szelki założyłem to trochę mi się światopogląd zmienił :D.

@chudeusz09 Nie miałem, to fakt. Jedynie w sklepie przymierzałem.

Porównanie do spodni z szelkami trochę jest nietrafne bo porównujesz coś co jest do czegoś czego nie ma - szelki. To tak jakbyś porównał klapki z butami SPD.

Może jest lepsza klamra ale aż tyle żeby tylko na tej podstawie wybrać buty? A może wcale nie jest lepsza - rzep zawsze łatwiej zmienić jak już się zużyje po 5 latach.

@KartofeL daj spokój bo jak by nie patrzył tutaj jak trzewiki nie mają "magicznej" klamry to są do bani. Ja mam w użytku jeszcze stare buty jak zaczynałem z SPD przygodę tylko na sznurówki model MT31. Idąc tokiem rozumowania co po niektórych to w zasadzie powinienem albo w trakcie jazdy z nich wyskakiwać albo gubić na podejściach. Chce ktoś klamrę to oki ale bez dorabiania ideologi w stylu;

a zapinając but tylko na jeden rzep ... no to chyba sam wiesz ..

• 2 tygodnie później...

Koledzy, a z tymi butami to nie jest tak, że każdy chwali kto posiada bo głupio przyznać, że kupiło się buty i pedały za 500zł i rozczarowanie :) ?

Pytam z ciekawości bo sam chcę taki komplet kupić, a nie wiem do końca czy rzeczywiście warto.

Pewnie powiecie, że przekonam się jak kupię.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...