Skocz do zawartości

[napęd]Problem z nowym napędem-Przeskakuje :/

bananowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dziwny kłopot z przeskakiwaniem łańcucha po kasecie :blink:

Otóż ostatnio wymieniłem w serwisie calutki napęd na:

-Korba Shimano Alivio FC-M410

-Łańcuch Shimano XT HG-91

-Kaseta Shimano Deore LX CS-HG70

-przerzutka tylna Shimano Alivio 2005 (długi wózek)

Całość ma przejechane 200km.Na początku chodziło wszystko świetnie i cichutko.Problem pojawił sie niedawno.Od jakiś 50km.Zaczęlo sie od samoczynnego rozregulowania sie przerzutki tylnej-łańcuch zaczął charczeć.Po wyregulowaniu przerzutki i przejechaniu kolejnych paru kilometrów charczeniu łańcucha zaczęło towarzyszyć samoczynne przeskakiwanie łańcucha na kasecie (o jedną zębatke).Kręcenie srubą regulacyjną w tyle przerzutki niewiele dało :huh: Po pewnym czasie zauważyłem, że śruby regulacyjnej nie da się już bardziej wkręcić (tak jakby manetki nie trzymały linki, aż wkońcu nie starczyło śruby do jej naciągnięcia).

Dzisiaj wjeżdżając pod strome górki przeżyłem horror :( Podczas zmiany biegu, łancuch przeskakuje po całej kasecie wpadając na różne tryby.Po chwili pedałowania na przeskakującym łańcuchu,w końcu sam trafia na tryb, który wybrałem.

Stare nie wymieniane przez 4 sezony części to:

-Klamkomanetki Shimano Revoshift

-Suport Kinex 119mm (do wymiany na jakis 113mm pod nowa korbę)

-przerzutka przednia Acera (okropne luzy, do wymiany na alivio 2006 top swing)

-pancerze i linki od nowosci nie smarowane, ani nie wymieniane.

Moje przypuszczenia co do dziwnej pracy napędu ograniczają sie do:

-klamkomanetek, które nie trzymaja linek.

-samych linek,które nie były czyszczone i wymieniane od nowości

-suportu - gdyż pod tą korbę powinien mieć 113mm (według katalogu shimano), a mój ma 119mm.

-zjechanego bębenka na piaście

-źle skutego łańcucha - w to wątpie, bo sprawdziłem każde łączenie ogniw.

Jak myślicie, kórą z w/w możliwości brać pod uwagę?

A może są inne nieznane powody tego przeskakiwania?

W chwilach desperacji mam ochotę rzucic rowerem o ścianę.Marzę o tym by wszystko pracowało w rowerku płynnie i cicho dlatego zwracam sie do was z prośbą o pomoc.

Tomek

Klamkomanetki naprawdopodobniej masz pod 7 przełożen a kasete pod 9. Manetka nie puszcza tyle linki ile powinna bo jest przystosowana pod 7 przełożeń. Jesli do tego przesmarujesz linki/pancerze i ostatecznie doregulujesz przerzutke to powinno śmigac.

Klamkomanetki naprawdopodobniej masz pod 7 przełożen a kasete pod 9. Manetka nie puszcza tyle linki ile powinna bo jest przystosowana pod 7 przełożeń. Jesli do tego przesmarujesz linki/pancerze i ostatecznie doregulujesz przerzutke to powinno śmigac.

Dzieki za próbę rozwiązania zagadki, ale to niestety nie to :/

Manetki mam pod 8 przełożeń i kasete także.przerzutka też jest dostosowana pod 8 przełożeń.

Naprawdę nikt nie jest w stanie mi pomóc?

A nie brałeś pod uwage że mogła się poluźnić śruba przytrzymująca linke na tylnej przerzutce? Miałem podobnie z przerzutką przednią. Już załamki dostawałem aż tu nagle okazało się że śruba się lekko odkręciła. Po naciągnięciu linki i wyregulowaniu, przerzutka chodzi jak za dawnych lat.

A nie brałeś pod uwage że mogła się poluźnić śruba przytrzymująca linke na tylnej przerzutce? Miałem podobnie z przerzutką przednią. Już załamki dostawałem aż tu nagle okazało się że śruba się lekko odkręciła. Po naciągnięciu linki i wyregulowaniu, przerzutka chodzi jak za dawnych lat.

Śrubkę trzymającą linkę sprawdziłem i dokręciłem na max już wcześniej, ale to niestety nie pomogło :/

Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie i pomoc.

Bananowiec

Witaj!

Rozkręć manetkę i sprawdź czy przpadkiem tam nie ma jakiegoś mankamentu w stylu wyrobionego plastiku, czy linka nie jest tam naderwana.. Miałem tak w starych manetkach (konkretnie to miejsce gdzie powinna się trzymać "główka" linki było pęknięte), po wymianie na nowe wszystko wróciło do normy.

Pozdro

cdan

zacznij od wymiany pancerzy i linek potem jak nie pomoze to wyczysc manetki a potem tylnia piasta bo napisales ze cos z bembenkiem-mam nadzieje ze lancuch jest kompatybilny do kasety:).

MOJA RADA szybko zmien lancuch na grupe nizej bo zwalisz kasete a na pewno koronki w korbie a moze nawet juz zwaliles i masz takie objawy

Pozdrawiam

Witaj!

Rozkręć manetkę i sprawdź czy przpadkiem tam nie ma jakiegoś mankamentu w stylu wyrobionego plastiku, czy linka nie jest tam naderwana.. Miałem tak w starych manetkach (konkretnie to miejsce gdzie powinna się trzymać "główka" linki było pęknięte), po wymianie na nowe wszystko wróciło do normy.

Pozdro

cdan

Od początku wydawało mi sie, że to przez manetki.Nie rokręcałem ich, bo kupiłem nowy komplecik klamkomanetek Alivio :) (wolę dźwignie od grip shiftów)

Przy okazji wymiany manetek zmienie wszystkie pancerze i linki hamulcowe.

Może to właśnie w tym tkwi sedno problemu.

Dam znać jak wszystko działa za 2 tygodnie po powrocie z wakacji.

Dziekuje za pomoc i pozdrawiam.

zacznij od wymiany pancerzy i linek potem jak nie pomoze to wyczysc manetki a potem tylnia piasta bo napisales ze cos z bembenkiem-mam nadzieje ze lancuch jest kompatybilny do kasety:).

MOJA RADA szybko zmien lancuch na grupe nizej bo zwalisz kasete a na pewno koronki w korbie a moze nawet juz zwaliles i masz takie objawy

Pozdrawiam

Łańcuch jest kompatybilny z kasetą i korbą.Wszystko jest z "grupy" HG

Linki i pancerze wymieniam w całości.

Dzięki :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...