Skocz do zawartości

[Piasta] Kompatybilność z kasetą 11 rzędową

pixar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie

Szybkie pytanko. Mam koła, które współpracują z kastą 10 rzędową (taka kaseta była fabrycznie założona). Ponieważ zastanawiam się nad wymianą napędu na 11 rzędowy, pytanie jak można sprawdzić/stwierdzić, czy ta piasta będzie współpracowała z kasetą 11 rzędową ? 

Z góry dzięki za odpowiedź

Napisano

No właśnie się tego obawiałem...precyzując chodzi mi o zastosowanie 11 biegowej grupy szosowej 105/ultegra, to co jest tam wsadzone to miks Srama mtb i szosowego pod 10 biegów...pytanie, czy zda się na coś wymiana bębenka, czy trzeba będzie jednak kupić/zapleść kółka pod 11 rzędową kasetę ?

Napisano

Jeszce jedna kwesta mi się nasunęła...czy przypadkiem to nie jest tak, że kasety z grup szosowych 11 rzędowych nie są węższe niż 10 i dzięki temu mieszczą się na bębenki do 10 rzędów ?

Kaseta szosowa 11 rzędowa powinna wejść na "zwykły" bębenek.

o to to to :D no to chyba jestem uratowany :) gdyby jeszcze mógł to ktoś potwierdzić na 100 %, bo nie chcę kupić całego napędu i obudzić się z ręką w nocniku, że muszę dokupić do tego jeszcze koła :) 

Napisano

Ale chyba nie zalecasz jazdy z nakrętką załapaną na 3/4 i z małą koronką przesuniętą w stronę widełek ?

Napisano

No dobrze, czyli mam rozumieć, że moja teoria na temat tego, że kaseta 11 rzędowa jest węższa niż 10 rzędowa i dzięki temu mieści się na bębenku na którym jest zainstalowana kaseta 10 rzędowa się nie potwierdza ? W takim razie jak obadać, czy posiadany zestaw kół może jednak łyknie kasetę 11. Czy na bębenku są jakieś oznaczenia, które mówią z jaką maksymalną kasetą współpracuje dana piasta ?  

Napisano

Jeżeli do Twojego bębenka była dołączona podkładka którą nalezy używać z bębenkami 10s, to Twój bębenek jest na 11s. Jeżeli wchodzi Ci na bębenek kaseta 10s i nie ma już tam żadnego luzu, ani podkładki to znaczy ze bebenek jest na 10s

Napisano

Jasne, a ta podkładka jest instalowana po której stronie ? Od strony nakrętki kasety, czy od strony szprych, bo tam widzę, że jest sporo miejsca. 

Napisano

Jeżeli do Twojego bębenka była dołączona podkładka którą nalezy używać z bębenkami 10s, to Twój bębenek jest na 11s. Jeżeli wchodzi Ci na bębenek kaseta 10s i nie ma już tam żadnego luzu, ani podkładki to znaczy ze bebenek jest na 10s

Tej podkładki to raczej nie należy używać z bębenkami 10s - tylko kasetami 10s, o czym już poprzednio pisałem ... czyli w praktyce z kasetą szosową jest tak jak z kasetą mtb 11 rzędów.

• Mod Team
Napisano

Bębenki Campy są szersze i przyjmują kasety 11s.

http://www.totalcycling.com/en/Campagnolo-Freehub-Body-For-Shimano-891011-Speed---R1137139-High-End-Wheels/m-19018.aspx

Zinn coś kombinował z podobną modyfikacją. Nie za bardzo mam czas to teraz tłumaczyć, ale można zerknąć co on tam nawymyślał:

http://velonews.competitor.com/2013/10/bikes-and-tech/how-to-convert-a-10-speed-29er-wheel-to-a-cross-disc-hoop-and-align-rotors_306588

Napisano

Dzięki, wątpliwości rozwiane, do fabrycznych kół w mojej Konie Rove nie ma szans założenia kasety 11S. To jeszcze jedno pytanko. Jak założyć koła z piastą szosową 130 mm (takie kółka mają mocowanie pod tarczę i bębenek 11S - Koła Mavic Aksium One Disc) do ramy o rozstawie MTB 135 mm ? Tylko nie pisać, że ścisnąć mocno szybkozamykaczem ;p 

Ewentualnie szukam piasty, na 11 rzędową kasetę szosową SRAM/Shimano, o szerokości 135 mm i pod tarczę na 6 śrub :) ew. całe koła z takimi piastami :) ciężko znaleźć takie cudo, albo nie umiem szukać :( 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...