stawek Napisano 11 Maja 2015 Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 Witam. Rozważam zakup pedałów SPD wraz z butami. Będzie to mój pierwszy taki komplecik, nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z takimi pedałami/butami. Co wybrać na początek ? Jeżdżę w zasadzie tylko po asfalcie. Rower Kross Evado 5.0 Wstępnie wybrałem coś takiego: Pedały: http://allegro.pl/pedaly-spd-shimano-pd-m520-black-bloki-wys-24h-i5037106967.html Buty: http://allegro.pl/buty-shimano-shm065-spd-mtb-model-2015-rzeszow-i5129987703.html lub http://allegro.pl/shimano-sh-xc30-l-czarne-buty-mtb-r-49-i5340559646.html Czy powyższe modele to dobry wybór ? Które z butów będą lepsze ? Na niektórych aukcjach do tych pedałów sprzedawane są jeszcze nakładki. Po co jest mi to potrzebne ? Dla lepszej przyczepności/podpory buta ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 11 Maja 2015 Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 Temat był wałkowany nawet ostatnio kilkanaście razy. A nakładki są dla tych którzy chcą jeździć w normalnych butach - nakładka jest wpięta w jedną stronę pedału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 11 Maja 2015 Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 Które z butów będą lepsze XC-30 są na trzy rzepy, więc lepiej będą trzymać się stopy. co do pedałów to 520 to dobry wybór jak na początek. Na niektórych aukcjach do tych pedałów sprzedawane są jeszcze nakładki. Po co jest mi to potrzebne ? nakładki to badziew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stawek Napisano 11 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 Dziękuję za pomoc. Tak więc które bym buty nie wybrał to będzie dobrym wybór z tym, że przy 3 rzepach pewniej trzymają się stopy tak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 11 Maja 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 że przy 3 rzepach pewniej trzymają się stopy tak ? Na pewno lepiej niż na 2.centumrowerowe.pl sprzedawało kiedyś takie gotowe zestawy (shimanowskie buty + pedały) i wychodziło korzystniej finansowo niż podobne na alledrogo. Sprawdź ofertę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stawek Napisano 11 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 Wielkie dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stawek Napisano 29 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 Bardzo bym prosił jeszcze raz o pomoc. Mam na oku dwie, a w zasadzie 3 pary, z tym że budżet dość ograniczony. http://www.centrumrowerowe.pl/buty-rowerowe/meskie/mtb/p,buty-spd-sh-m065-czarne-shimano,443394.html http://www.centrumrowerowe.pl/buty-rowerowe/meskie/mtb/p,buty-sh-xc31-czarne-shimano,442772.html http://www.centrumrowerowe.pl/buty-rowerowe/meskie/mtb/p,buty-spd-sh-m089-czarne-shimano,442743.html Ogólnie im taniej tym lepiej. Pewnie każdy powie bierz te z klamrą tylko czy przykładowo te na 3 rzepy nie będą wystarcające ? Nie szukam wymówek aby nie kupić tych najdroższych, ale potrzebuję butów na rekreacyjne, głównie asfaltowe wycieczki (50-100km) w suchych warunkach. Jeśli między powyższymi modelami jest "półka" różnicy to wtedy dołożę, ale jeśli rzeczywiście są tego warte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 29 Maja 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 Tu nie chodzi o to, czy jest półka różnicy, czy nie, tylko o to, że z czasem rzepy się poluzują i nie będzie takiego "trzymania" stopy jak od nowości buta.Jeśli masz kupować tańsze, to weź te z 3 rzepami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Charvel Napisano 29 Maja 2015 Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 A jeszcze lepiej 2 rzepy + klamra - zdecydowanie kupił bym na Twoim miejscu 89-ki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elf259 Napisano 29 Maja 2015 Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 Również polecam m089. Mam od trzech miesiecy i spisują się świetnie. Klamry to wygoda - możesz idealnie, po kliknieciu dopasować jak mocno scisnąć stope. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stawek Napisano 23 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Dzięki waszej pomocy kupiłem pedały PD-M520 oraz buty SH-M089. Teraz mam kilka pytań bo to mój pierwszy kontakt z takimi butami i pedałami. 1. Czy muszę montować takie czerwone plastikowe podkładki (kapturki) spięte parami ? Po co to w ogóle jest i gdzie to przypiąć ? 2. W jakim cely po włożeniu blachy i przykręceniu bloków nakleja się od wewnątrz te czarne naklejki ? 3. Czy po odkręceniu na maxa śrubki imbusowej powinienem dać radę w rękach odgiąć tą "blaszkę" zatrzaskującą buta ? Kręce na maxa + i na maxa - i to się w ogóle w palcach nie rusza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vicher Napisano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Wszystko masz w instrukcji. Masz instrukcje? 1. To cerwone plastikowe montujesz pod blache w bucie. Ograniczasz możliwosć przesuniecia w przód lub w tył. Blachę tez obracasz. W jednym położeniu dojdzie na max w przód a jak obrócisz to na masz w tył. Mogę Ci zdjęcie dac. 2. Żeby woda się nie lała do buta, wkładka nie mokła. 3. W rekach sam blok? Za mała dzwignia. Przykreć do buta i wtedy próbuj. Ręką to na minimum nie wypniesz bez buta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stawek Napisano 23 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Dzięki za pomoc. A czy przypadkiem to plastikowe co montuje pod blachę nie wyleci mi po jakimś czasie ? Przecież to się niczego nie trzyma, tylko blacha to będzie dociskac. Druga sprawa jak mocno mam dokręcic te bloki ? Bo już mi gwint śruby wychodzi ponad blachę w bucie i jeszcze bym kręcił ale boję się żeby czegoś nie uszkodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vicher Napisano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Trzeba dokręcic z czuciem. Przykręcisz za lekko to przy wypinaniu blok Ci się obruci i się nie wypniesz. Wiadomo, bloki tez regulujesz i ustawiasz pod siebie, przód- tył i na boki. Ja ustawiłem wstępnie na srodku, przykreciłem, pojeździłem, zrobiłem korekte mocowania i dokręciłem mocniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelarz Napisano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Gdy dostosujesz ostatecznie położenie bloków to dokręć je dość mocno, bo gdy będzie za słabo to może się zdarzyć że chcąc się wypiąć obróci się blok, a wypiąć się nie uda. Ten czerwony plastikowy element służy jako dystans, gdyż w tych butach można sporo regulować czy blok ma być bliżej palców czy pięty. I w instrukcji jest pokazane jak go trzeba włożyć. Ale Mi ten element chyba od 3 miesięcy trzyma bardzo dobrze, a i za bardzo to nie ma on tam jak wypaść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stawek Napisano 24 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 A ma to znaczenie jak podłożę te plastikowe czerwone podkładki pod blachę ? Tzn. chodzi mi o to czy ma znaczenie na której stronie ją ułożymy ? Pytam bo z jednej strony są gładkie, a z drugiej mają takie wgłębienie (nie wiem na co). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stawek Napisano 26 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 Koledzy mam do was jeszcze jedno pytanie. Skoro większość osób na forum uważa, że SPD sprawdza się głównie w terenie to jaki jest sens używania ich przez "szosowców" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisK Napisano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 Taki że ciągniesz nogą pedał. czyli pracujesz nogą góra dół ani nie tylko naciskając pedał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 Skoro większość osób na forum uważa, że SPD sprawdza się głównie w terenie to jaki jest sens używania ich przez "szosowców" ? Nie wiem co to za większość ale akurat w terenie można się z powodzeniem obyć bez SPD. Za to jakoś trudno jest mi sobie to samo wyobrazić na szosie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stawek Napisano 26 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 To teraz pytanie z innej beczki, ale dotyczące właśnie pedałów i butów. Czy mogę zwrócić użyty towar jeśli nie minęło 10 dni od zakupu ? Jest paragon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin13 Napisano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 To pytanie powinno być skierowane do sklepu gdzie kupiłeś towar. Tutaj nikt Ci tego nie napisze, bo nie ma na to pytanie jednoznacznej odpowiedzi typu 'tak' lub 'nie'. Zależy od zużycia, śladów użytkowania towaru, zgody sklepu. A co do pedałów to polecam system ATAC firmy Time, jak dla mnie sporo lepszy niż system Shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stawek Napisano 26 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 To jeszcze jedno pytanki odnośnie tych butów SH M089. Czy te klamry są dobrej jakości ? Tzn czy są one wytrzymałe na "silne ściąganie" ? Dzisiaj spiąłem na czucie najmocniej jak mogłem, ale bezpiecznie. Bałem się mocniej żeby czegoś nie urwać bo już był jakiś tam opór na tym "skrzydełku". Z tym, że pasowało by mi jeszcze mocniej bo mam dość "szczupłą" stopę. To samo tyczy się pasków na rzepy. Ściągnąłem je troche mocniej to znowu mi haczyły o korbę ;/ ale porażka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.